MMER3: Fakt, jak se tady všechno snažíš komplikovaně řešit, začíná být někdy spíše k smíchu či pláči a kdyby ti bylo i těch 220Kč za katalog jak píše Šenfi moc, tak si kup starší za mnohem míň, u běžných oběhových bankovek co tu většinou řešíš se cena jistě tak rychle nemění....🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
k těm konvolutům - já osobně je taky nevyhledávám, nicméně občas se tam dá narazit i na nějaké cennější kousky. Z toho samozřejmě vylučuju "profláklé" prodejce konvolutů - tedy včetně sebe - kteří skutečně dávají k prodeji šrot nebo bankovky v hodnotě 10 Kč/ks (proto to většinou dávám od 1 Kč, ať si každý přihodí, kolik chce). Sám mám z konvolutu (co mě vyšel na 400 Kč) 2x 50 Kčs/1964 - stav 0, stav 3; dále jsem koupil za 500 Kč konvolut 20 bankovek (z nich 2x 5 Kč/1919 - stav 1 obě; ty jsem si nechal a zbytek obratem střelil za 600 Kč :-)) a to nemluvím o německých bankovkách (tam je to fakt ale o náhodě - většinou si najdu zajímavou průsvitku...). Takže z mého pohledu - konvoluty beru a prodávám rád :-)
Mám podobné zkušenosti, občas konvolut mile překvapí i při prodeji. Prostě při nákupu to chce mít znalosti a při prodeji štěstí na kupující 😃
Spousta neprodejných bankovek se tak dá ještě rozumně prodat a ať při koupi či prodeji málokdy prodělat, nepočítaje občas drobný přírůstek do sbírky.
I když se mi už i stalo, že mi kupující mého konvolutu ukázal proč to kupoval a co jsem tam přehlédl. Poděkoval jsem mu za informaci a popřál štěstí(já jsem netratil a on měl také radost z nákupu - člověk nesmí být hamoun...) 😉 😎
no jasně, já taky neprodávám vyloženě bezcenné věci, je to obdoba toho, s čím jsem začínal - jeden pán ode mě koupil např. 200 ks bankovek z Jugoslávie (všechny dost jeté, myslím, že šly za 200 Kč) a pak mi psal, že si s nima vyzdobil lokál - no, hlavně, že udělají radost, mně by jen ležely v šupleti ;-)
U těch konvultů bych to viděl takto (P.S.: slovo ,,konvult´´ jsem nenašel ani v SSČ, podle něj by to mělo být správně ,,konvolut´´, tak nevím), na internetu se dá něco koupit - jak jsem říkal včera jsem koupil za 111,-Kč (poštovné zahrnuto) 46 bankovek od jednoho slováka a jsou tam přinejmenším dvě velice zajímavé a ten zbytek také nebude úplně bezhodnotný, i když to žádná sláva nebude (tou, kvůli které jsem to dělal je polská 50 000,-ZŁ, nikde jí za rozumnou cenu nemůžu sehnat a tady byla za 111,-Kč + dalších 45 bankovek jako prémie /tak to beru já - ofic.to byl konvult 46 bankovek/). A katalogy rád nemám, protože bývají předražené a to se radši zeptám někoho, kdo ho má, z moho okolí ho má snad jen jeden a to je úlný nováček, jinak nikdo, ale moc to tu s Vámi řešit nebudu, protože ty dobré sběratele, kteří už jsem ani moc nechodí, protože jak mi napsali se s Vámi nedá moc bavit, jste prý vztahovační a urážliví - což je někdy pravda, ale hlavně jste mnohdy protivní v- třeba teď - ,,ty to moc řešíš´´, ,,kup si katalog´´, za to vás mnozí, se kterými si nyní píši kritizují a mají pravdu - alespoň v něčem.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Nejak mi neda na tohle nereagovat. Katalogy jsou predrazene? Ale ne, jen je clovek musi spravne nakupovat. Do katalogu obvykle potrebuju koukat nekolikrat denne a pri predstave, ze bych se mel tolikrat nekoho ptat.. no nevim🙂
Zkuseni sberatele, kteri sem nechodi, protoze jsme urazlivi? 😃 🙄 No, to by me zajimalo kteri to jsou. Co mi pamet slouzi, tak jediny, kdo se tady oprel do zkusenejsiho sberatele jsi byl ty, kvuli ikonce.. Spis co to pozoruju tady na foru, tak zkusenym sberatelum vadi spis tvoje vypady...
A k te vztahovacnosti, kdyz jsi byl slusne pozadan, at si zmensis ikonku, no.. jak certik z krabicky 😉 A na ten posledni dotaz jsi dostal odpoved hned a uplne jasnou. Jenze pokud jsi kvuli dvema bankovkam ve strasnem stavu a za temer zadne penize (to, ze je chces prodat neni nic spatneho, sam podobne nekdy prodavam) napsat tolik prispevku, tak to nevypovida nic o tom, ze na Madagaskaru se premnozi mandelinky, ale kazdy soudny clovek si rekne, ze to moc resis..😉
Takze abych to shrnul. Az budes vladcem Marceltonu 😉 tak si delej, co uznas za vhodne. Ted by ale stacila trocha pokory... Dekuji predem🙄 😆
... on už vlastně všechno vyjádřil rihav, ale nemůžu rovněž nechat bez poznámky - budu-li parafrázovat jednoho sběratelského guru, tak ten řekl, že sbírání (nejen bankovek, ale obecně) neznámená jen hromadit a mít, ale rovněž znát a vědět. Já osobně se snažím své znalosti prohlubovat a dozvídat se pořád něco nového a to prostě bez literatury a dalších zdrojů (internet, diskuse se sběrateli atd.) nejde. Ale je nutné si uvědomit, že znalosti ti prostě do hlavy nepřiletí a holt se tomu musí obětovat nějaký čas a peníze. Odměnou ti pak budou znalosti, přehled a nebudeš závislý na tom, že se budeš ke každé bankovce ptát, co a jak.
MMER3 už sem nic prosim nepiš. Ty si tu snad léčíš pouze pocity méněcennosti, nebo se chceš hádat a hned se urážíš, ALE nejhorší jsou ty tvoje otázky a běda jak ti někdo neodpoví ten samí den! Dej si do avataru otazník! (velikost 65x65-to snad i čínan pochopí).
omlouvám se za off-topic i MMER3-ovi že používám zkratky 😁 omg
S poctivostí nejdál dojdeš, ale co neukradneš to nemáš!
Ja nejsem nazoru, at sem prestane psat, pouze by se mel trosku korigovat.
Otazky at klidne ma, od toho tu to forum je. Jen je potreba si uvedomit, ze nikdo neni povinen mu odpovedet a to, jestli nekdo odpovi, hodne zavisi na skutecnosti, jak se clovek, ktery se pta, projevuje tady na foru..
Plně souhlasím s rihav a acme2000.
Kupovat literaturu je nutné ať již sbíráš známky, mince či bankovky - to platí prostě u každého hobby. Věř tomu(a ostatní to jistě potvrdí), že literatura je investice, která se ti zpravidla velice rychle zaplatí ze získaných znalostí a tím i dobrých nákupů. Prostě na literatuře z dlouhodobého hlediska nelze šetřit. Již když jsem kdysi začínal sbírat jsem měl na budování sbírky omezené peníze(což platí vlastně podnes) a právě proto jsem věděl, že co si nemohu koupit, mohu získat díky znalostem, které budu na rozdíl od mnoha prodávajících mít a to plati stále. Proto i když mnohé země třeba nesbírám(Iran, Turecko, Vietnam, atd.), mám na ně katalogy, které jsem si z těchto exotických zemí nechal poslat a pro domácí území nebo ta která sbírám to platí dvojnásobně. Prostě u sbírání bankovek se bez Picka, Bajera, Rosenberga případně i Novotného(informačne je nic moc) neobejdeš, ale to neznamená, že musíš mít jako začínající poslední vydání, přeci starši katalogy seženeš při troše hledání velmi levně.
Prostě se nad sebou trochu zamysli a chovej se také trochu jinak. Myslím, že nikdo tě nechce odtud „vyštípat“, ale chce to trochu jinak vystupovat. 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.