Dobrý den, dostalo se mi v práci do ruky větší množství zcela nových bankovek v hodnotě 100USD převážně z roku 1993. Prakticky všechny jsou ve větších postupkách, některé se zajímavými čísly (viz. příloha). 2 bankovky jsou z roku 1990 s hvězdičkou za číslem (viz. příloha), zhruba vím, o co jde, ale má to nějakou sběratelskou hodnotu?
Předem děkuji za vstřícné komentáře.
Obrázky:
U stodolarovek je premium k nominální hodnotě (relativně) nejnižší, ale nicméně bych odhadl, že hodnota 1993 bude minimálně 130% nominálu a u star notes (náhradní) tak 150-175% nominálu. Čili nějaký bonus pro nálezce tam určitě bude. Na kolik to je schopen vstřebat český trh je otázka; na e-Bay je to bez problému prodejné, ale je třeba počítat s cca dvojnásobnou provizí (cca 15%)+provize PayPal a půlka zisku je fuč...
Bulis - 100 USD bankovky sú prakticky neobehové, pretože ich v US nikto okrem banky neakceptuje. Preto sa neoplatí ponechávať si bankovky, ktoré nie sú v stave UNC. To je základ.
Cena - ja by som povedal, že za 100 USD bankovku v stave UNC dostaneš minimálnu prémiu nad nominál 5-10% z vyššie uvedeného dôvodu. Bude to podobné ako pri EURo bankovkách. 30% nad nominál to už musí byť bankovka niečím zaujímavá. Sú to novodobé bankovky a nikto nevie, kde sa ich koľko (najmä v bankách) povaľuje. Náhradné série (stars notes) sú zaujímavejšie.
Pri kúpe a držbe týchto bankoviek nezabudni na kurzové riziko. Napríklad teraz nakúpiš bankovky pri kurze USD/CZK=22,50 a kurz sa posunie na USD/CZK=21,00, tak máš 7% z hodnoty nominálu v kýbli... Hovorím to preto, lebo tvojou základnou menou nie je USD, ale CZK.
Pokiaľ by si chcel tie star notes predať, tak sa mi ozvi na fidzi_@post.sk (áno je to s podčiarovníkom)
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.