Zaregistrován
27. 2. 2010
Rád bych na tomto místě rozvířil debatu (a získal nápady) na téma: "Jak máte uspořádanou sbírku, abyste s ní sami byli spokojení?" Nejde mi o to, jaká značka alba je nejvhodnější, ale spíše o "prezentaci" sbírky: používáte titulní listy? pokud ano, jaké? používáte album, kde jsou vidět obě strany bankovky nebo jenom jedna? jak bankovky řadíte? máte ve zvláštním albu oddělené anuláty / vzory / perforace, nebo máte za sebou všechno, co máte od jednoho typu bankovky? jak řešíte chybějící bankovku - volným místem / kopií / nějak jinak? doplňujete si album nějakými zajímavostmi? atd. atd.
Zaregistrován
27. 2. 2010
A když už jsem téma nakousl, podělím se o svou prezentaci: používám album, ve kterém jsou vidět obě strany bankovky. K tomu titulní listy (viz náhled) pro každé měnové období se seznamem všech platidel, příp. krátkým komentářem. Jestliže mám od bankovky více verzí - neperf., různé perforace, vzor, v hlavní části alba mám tu "nejlepší". Zvláštní kapitolu mám na perforaci NEPLATNÉ a na černotisky (víc ne, protože finance nedovolují pořizovat anuláty).
Obrázky:
Zaregistrován
24. 2. 2009
No vidím, že skončila " Okerková sezona" a začíná se opět diskutovat a to je dobře.Já osobně mám svou sbírku uloženou v albech podle období/ 1. republika, protektorát, Slovenský stát a td. Používám průhledné listy, takže je bankovka vidět z obou stran. No a snažím se ouspořádaní asi takto: 1 ks neperfrovaná bankovka/někdy více podle variant/ , za ní pokud možno perforovanou, popřípadě bankovní vzor.Pak následuje další kousek a tak pořád pryč. Chybějící kousky mají nachystanou svou prázdnou kolonku.
Zaregistrován
16. 8. 2008
Nahodou, ja mam aj fotky🙂
Nieco z mojej zbierky (album R-U + pretlace):
Obrázky:
Zaregistrován
27. 2. 2010
Hezké, moc hezké fotky!
Ale jinak: dal jsem tohle vlákno schválně do rad začátečníkům, aby se na jednom místě soustředily nápady pro člověka, který má bankovky většinou v horších stavech, spousta mu toho chybí, něco má víckrát atd. atd. a chce, aby ten celek "nějak hezky vypadal" - lepší než je ve skutečnosti. Taky i z toho důvodu jsem ve svém příspěvku nahrál ten titulní list.
Zaregistrován
24. 2. 2009
Anuláty rovněž nesbírám. Raději nějakou hezkou perforaci si pořídím.
Zaregistrován
30. 3. 2008
můj model je asi nejblíž k Majklovi.
Taky používám průhledné folie pro zobrazení A/R bankovky. Mezi jednotlivými stranami pak mám bílé/černé blanko listy pro oddělení.
Samotná alba mám, stejně jako tráva, vedena zvlášť na 1. rep. , Protektorát, Slov. št. ... . Protože jsou všechna alba stejně barevná (vínově červená pro ČSR, hnědá pro Německo), tak je pro rozlišení státu na hřebetu státní znak (znak ČSR, znak Protektorátu, ČSSR ...).
A konečně samotná období mám v albu rozlišena tím, že jsem si na blankolist vytiskl popis. Např. v albu 1. rep. mám Vždy uprostřed bílého blankolistu barevně vytištěn velký státní znak (Ten ze kterého vychází dnešní standarta prezidenta republiky), nad ním do půlkruhu nápis Československá republika 1918 - 1938 a dole pod znakem pak I. emise, na začátku 2. em. zas II. emise atd.
Zaregistrován
30. 3. 2008
ještě co se týče uložení bankovek, tak já nejedu přesně podle Bajera, ale podle reálných variant (různé tiskárny, číslovače, papír ...)
Zaregistrován
24. 2. 2009
Už jsem viděl několik sbírek, kde byly bankovní listy prostřídany černými listy, Líbilo se mi ti, ale když teď mám 6 plných alb, tak pak by počet stuopl aspoň na 9 , to by mi už nevlezlo v bance do trezoru. Ale určitě je to s těmi listy hezčí a přehlednější. Bez listů se tam pořád motají jiné bankovky.
Zaregistrován
30. 3. 2008
hmm, to je pak vskutku problém, když máš od každé bankovky od dvou kusů víc, tak se album napěchuje raz, dva 😕
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.