Zaregistrován
6. 2. 2008
4 by mohlo být to samé co 2 (tj. Cach 864) ale s dvojrázem
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Zaregistrován
28. 6. 2008
Asi ano, možná je i na fotce otočený, protože má "vlasy" zakončené nahoru, což je divné, takže to možná není ani hlava a možná je vzhůru nohama.
Spíše mne udivuje, že na to, jaké jsou to tenoučké plíšky, v jakém stavu se uchovaly. To je až s podivem.
Zaregistrován
15. 4. 2010
nevím přesně kam mám tento drobák zařadit, ale myslím si, že patří do období konce 13. století. už jsem se s touto mincí v dřívější době párkrát setkal, ale stav byl vždy velmi špatný. někdo to snad kdysi určil jako díl slezského kvartníku, já jsem ale přesvědčený, že je to nepopsaná moravská ražba za vlády Václava II. všechny exempláře této ražby, které jsem doposud viděl pocházely z Jižní Moravy. zajímalo by mě co k tomu napíší odborníci.
Váha je cca 0,3 g
Průměr 13mm
Obrázky:
Zaregistrován
15. 4. 2010
přikládám ještě jednu fotku s dalším (zlomeným) exemplářem
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Zaregistrován
15. 7. 2007
pro info: s nejvetsi pravdepodobnosti se jedna o doposud nepopsanou moravskou razbu z druhe poloviny 13. stoleti. aktualne je toto tema zpracovavano. pokud k tomu nekdo neco ma, bylo by zasluzne prispet (kvalitni fotky, metrologie, prip. zapujceni pro nedestruktivni analyzy). obecne je poznatku a informaci relativne malo a tak kazdy detail muze pomoci k lepsimu poznani (kontext, lokalita, vyskyt s jinymi mincemi atp., shoda raznic etc.). za pripadne reakce predem diky🙂
Zaregistrován
4. 9. 2012
Přemysl Otakar II. - malý moravský brakteát C.951 0,32g, 17 mm, asi celkem běžný.
Existuje, prosím, pro tyhle ražby (obecně i konkrétně) nějaký bližší popis?
Jaká moravská mincovna se předpokládá a co je zobrazeno? (Já vidím např. dvě slepice (nebo možná dinosaury) pod palmou, ale p. Fiala viděl jistě něco jiného :-)
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
nejpodrobneji je to asi aktualne zde:
https://www.databazeknih.cz/knihy/denary-a-brakteaty-na-morave-ve-2-polovine-13-stoleti-288567
melo by jit myslim jeste sehnat
Zaregistrován
15. 7. 2007
pro doplneni: v uvedene publikaci je to jako typ 49, je uvedeno "dve orli hlavy od sebe odvracene, za nimi lilie"
jinak ta prace Dr. Grossmannove obsahuje citace predchozi literatury, metrologii, nalezy, pocty dochovanych kusu, sbirky a poznamky. vedle fotky byva i perovka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.