Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Budu Ti oponovat malým příběhem. To je kolikrát lepší, než obecná řeč.
Měl jsem už před hodně lety možnost posedět se starým sběratelem, kterého nebudu jmenovat, ale byla to naprostým právem velmi vážená osobnost. Na sklonku života napsal i pěkný článek o etice sběratelství. Málokdo měl právo článek s takovým obsahem napsat jako on.
Když jsem s ním rozprávěl o všem možném, narazili jsme i na téma nejlepších sběratelských akvizic jeho života. Rozvyprávěl se o minci, která byla a je snem každého sběratele, sbírajícího daný obor. Dnes by pro představu stála pár set tisíc. On ji koupil na blešáku u stolu u nějakého klasického obchodníka se vším možným, který nevěděl, o co se jedná, za zlomek ceny. Když vyprávěl, jak měl co dělat, aby při transakci nehnul brvou a neprozradil své vnitřní rozpoložení, jiskřily mu v očích veselé, řekněme čertovské plamínky. Taky jsem viděl jeho knihovnu, ta byla skvělá a musel do ní investovat spoustu času a peněz. Bylo to samozřejmě v době, kdy nebyl žádný internet, žádná literatura k dispozici ať už načerno nebo legálně naskenovaná v pdf gratis pro každého, žádné online databáze na internetu, žádné bezplatné určování a oceňování každému, kdo si o ně, kolikrát i z lenosti řekne. I když já to na tomto fóru dělám také a většinou stejně nezjištně, jako řada lidí zde. Prostě proto, aby se pěstoval a udržel zájem o sběratelský obor, aby se případně chytli další lidé, atd. V tom jsem jistě na stejné lodi. Občas se ale snažím rozlišit i podle toho, jak ohodnotím tazatele.
Nebudu zde navržený postup rozporovat za každou cenu, je veden dobrými úmysly a situace viz výše zde nastávají naprosto výjimečně. Ale zkus si sám pro sebe odpovědět na otázku, jak by ses Ty zachoval, kdybys stál tehdy na tom blešáku u toho stolu Ty.
To opravdu není nejlepší příklad, protože nejsme na blešáku, ale sběratelském diskusním fóru a bavíme se o situaci, kdy chce někdo zjistit o co jde a ne o situaci, kdy to prodává za pevnou cenu a buď to ví nebo ne, což je ale jeho problém.
(Mimochodem v daném případě na tom blešáku, kdybych viděl velmi vzácnou a drahou antickou minci za pakatel, tak první co by mne napadlo, že se někdo pokouší udat padělek. Což by, vzhledem k tomu, že zázraky se dějí jen vzácně, nejspíš byl dost dobrý odhad🙂 Ale samozřejmě, že kdybych byl přesvědčený o pravosti, tak nebudu prodejci vykládat, že to má za směšnou cenu.. jenže o tom jsem mluvil, prodejce není sběratel, který se na něco ptá, je to jeho problém, pokud prodává něco, o čem nic neví...)
Zkus vlastními slovy popsat, co je tady většina tazatelů na určení a ocenění za případ. Myšleno z pohledu původu mincí. A čím to, že neví, co vlastně mají.
Jak často je to asi vetchá stařenka, která má něco po nebožtíkovi a kterou by byla hanba oškubat. Ba ne, ta by ty mince měla doma pěkně úhledným písmem pečlivě popsané.
To byl můj původní dotaz, koho před čím nebo před kým má to pravidlo chránit.
Ale až tak mě toto téma netrápí. Já umím pravidla respektovat. A raději diskutuji o mincích samotných.
Schoval bych snad nabídky pod PN, ať to nevypadá jak na trhovišti, jinak je mě to jedno.
nemyslím, že by mělo jít v první řadě o ochranu. ale jak píšeš o dodržování pravidel.
když je tady dotaz - zda/jakou to má cenu, případně určení ... tak nemyslím, že tam mají být příspěvky ozvi se na mail, případně mám zájem o koupi. ve chvíli, když je zodpovězen původní dotaz může tazatel říct, hele, tak to chci prodat za xy (pravidlo fora) a tam už to může fungovat dál.
Pravdu ma tenzor,presne ako piše v#469.A jv64-ten priklad z blšaku,burzy alebo aukcie je niečo uplne ine.Vela z nas kupuje na akciach takzv."partie",proste lot kde je 1000 položiek a stoji to vačšinou par stoviek a tak to aj kupiš.Už pri prezerani vidim že tam su dve položky,ktore su 3x drahšie ako vyvolavačka.Ked to v sale vydražim za dve stovky mam im zaplatit realnu cenu ,povedzme 1000.Asi nie,je to proste tvoja schopnost vediet najst v tom smeti tie poklady.Je to proste tvoja odmena za roky študia,ked iny sedi roky na pive,potom niečo nahodou zdedi a zo dna na den to zoberie na blšak a preda za zlomok ceny.Nikto mu ale nebrani ,nakupit literaturu a po večeroch študovat čo som to vlastne zdedil.
mamabc1234@gmail.com
cela tato diskusia vznikla kvoli prispevku ktory citujem nizsie.
hrst minci, ktore by urcil uplne ktokolvek z vas, ak by sa mu len trochu chcelo.
ale chcelo by sa vam do toho, ak z tych scanov je vidiet jednu velku mlhu?
ja som dokonca na prvy pohlad tu Au 10 marku povazoval za 10 korunu FJI 😁
kazdy sa ohana formulkou: najprv to treba urcit, potom ocenit,
a potom mozno to alebo hento..
ale myslim ze snaha by mala byt priblizne rovnaka na oboch stranach.
tu novodobu bizuteriu, ako to nazyva turtle,
si pri minimalnej snahe dokaze sam urcit a ocenit kazdy kto je schopny zapnut pocitac.
jacisin76@yahoo.com
Tak sice se ta diskuse strhla po onom prispevku, ale nerekl bych, ze resime tenhle konkretni pripad, ono je to porad dokola.
S tim navrhovanym pravidlem bych byl mozna obecnejsi, neco jako
- Diskutujte k tematu. Off-topic prispevky budou mazany.
Vzhledem k tomu, ze oznameni ze neco koupim na dotaz kvuli urceni/oceneni jednoznacne OT je, nebylo by co resit.
Ale pokud je v tomhle problem a vetsine lidi vadi, ze by se nemohlo jednoduse obchazet pravidlo c. 7, tak ho zrusme, proc si v takovem pripade na neco hrat...
Pánové chápu pravidla jako neurážet a nenapadat ostatní kolegy, včetně vulgarit. Chápu pravidla zakazující odkazy na vlastní aukce s úcty k majiteli tohoto fóra, který nás tu nechá psát zadarmo. Dá se pochopit i pravidlo neodkazovat na probíhající aukce. Ale přimlouval bych se za to, nesnažit se zahltit to tady dalšími restrikcemi a opatřeními.
Jsem na tomto fóru 8 let (numismatickém, jiné nesleduji). Za tu dobu se toho na fóru mnohé změnilo. A bohužel ne vždy k lepšímu. Některé příspěvky jsou delší a delší, bohužel už jen v rovině filozofické, ale ne v rovině odborné. A při tom ta odbornost tu je. Mnoho lidí odsud odešlo, někteří se jen skryli za nové identity. Určitě k tomu měli své důvody.
Informační hodnotu fóra vybudovali jeho uživatelé a ta je vysoká. Málokdo si to uvědomuje, ale podívejte se na zahraniční fóra, kde Vám málokdy s něčím náročným poradí, viz. např. německé numismatikforum.
Přimlouvám se za fórum svobodné, bez zbytečných omezení, bez zbytečného žvanění a osobních útoků. Tak aby zůstalo životaschopné, jinak je možné že se časem jeho kredit ztratí, a třeba i zanikne.
Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku.
mince01@seznam.cz
Měl bych otázku na vrchního admina, jestli by nešlo vlákno pečetidla přesunout ze sekce "co se jinam nevešlo" na hlavní stranu s anbídkou témat, třeba místo vláken nápoje nebo kartičky, kam stejně nikdo nic nepíše.
Škoda,, poslední dobou se zakládaj na identifikací pečetidel nový vlákna, který pak propadnou, protože to nikdo zřejmě nemůže najít.
O pečetidla se celkově zvedá zájem, už teď je tam dost příspěvků, určitě víc než za x let v sekci nápoje, která je na hlavní straně.
To jen tak, aby řeč nestála no..děkuji za odpověď.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.