Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#921 - 16. 2. 2023, 12:20

...v rukách českého investora je i druhý klenot světové filatelie tzv. "bombajský dopis" se dvěma červenými Maurititi..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#922 - 16. 2. 2023, 12:25

...ale jen poštovní historie brněnské dvojky se může pochlubit jedinečnou celistvostí, na které jsou hned 3 (!) tyto nejvzácnější známky světa - Mauritius Post Office!

Jsem šťastným majitelem tohoto světového unikátu...😁 😁

Obrázky:

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#923 - 19. 2. 2023, 08:53
Ale ještě jeden zajímavý kousek vám ukážu... Co je dobírka, určitě všichni víte. Dnes se platí poštovnímu doručovateli často za zboží v balíku bezkontaktně, kartou, podepisujeme se nějakým klikyhákem prstem na displei jeho osobního terminálu a dobírkovou poukázku, kterou jsme kdysi při přebírání balíku nebo dopisu na dobírku museli podepisovat, už nevídáme... Ale viděli jste někdy dobírkovou poštovní poukázku z roku 1877?😲 ...

Tak nevím, kam to "naše sbírání" směřuje...
Tedy asi vím, jen nevím, jestli si budu moci v budoucnu něco pořídit na doplnění mé sbírky...
Kolik by asi dnes stále v aukci tato moje nejstarší dobírková poukázka, co mám ve sbírce...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#924 - 19. 2. 2023, 08:57

... když tato, z brněnské dvojky, ale o o cca 70 let mladší, z období Protektorátu Č+M, se prodala za takovou neuvěřitelnou (aspoň pro mě) částku ...😲

https://aukro.cz/cof-3-dobirkovy-listek-firemni-brno-1944-litovel-olomouc-7031386930

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#925 - 21. 2. 2023, 18:16

Mně ta částka moc přemrštěná nepřijde. O to lepší je váš dobirkovy lístek. Moc gratuluji k takové položce. Kolik se jich z té doby zachovalo?

xaverian

Uživatel

Zaregistrován
8. 5. 2022

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#927 - 23. 2. 2023, 09:58
https://filatelie-klim.com/en/detail/frantisek-zampach-br-o-poste-v-brne-br-s_ps59 predpoklad: mate :-D

Jůůů...Ti jsou u Klima drazí...😲

Jasan, že jo.
"Bible" historie brněnských pošt.
Mnohem starší kolega z KF, bohužel už není mezi námi...

Ale díky za info a zájem..😃

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#928 - 25. 2. 2023, 16:44
Na vteřinku odbočím … Skládaný dopis z předznámkového období podaný v Brně, adresovaný do Lipníka (1843). Má všechno, co takový dopis má mít. Podací razítko z místa podání „BRÜNN“ s nastavitelným datem „5. AUG“ a poznámkou „FRANCO“ o zaplacení poštovného v červené barvě (jde o to razítko, z něhož bylo odstraněno rámování ozdobného rámečku „z bílých perliček“). Adresní strana je křížem přeškrtnuta, tzn., že poštovné bylo zaplaceno v hotovosti na poště přímo při podání zásilky. Na zadní straně je příchozí razítko místa dodání i s datem „LEIPNIK 6.AUG“ Obrázky: ...

Zase počase jeden Cimrmanovský úkrok stranou ...
Před dávnem jsme si tu povídali o tzv. skládaných dopisech předznámkového období...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#929 - 25. 2. 2023, 16:47

Filatelisté je možná moc nemusí (nejsou na nich žádné známky), ale Ti, co se hlouběji zajímají o poštovní historii, poštovní provoz, sestavují, tak jako já kolekci z jednoho poštovní úřadu, pošt z jednoho ( toho svého😁 ) města, se snimi setkávají a asi se nemýlím, když řeknu, že se stávají nedílnou a většinou nejzajímavější součástí jejich sbírek...

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#930 - 25. 2. 2023, 17:16

Jsou na nich všemožná razítka, mají kouzlo stáří, leckdy zajímavého adresáta... a k tomu jsou různě popsané jak odesílateli, tak poštovními úředníky...někdy plné razítek, jde vlastně o instrukce co se má s tím dopisem dělat..

Třeba bude někoho zajímat, co všechno se s ním dalo tehdy dělat..., aspoň co se mi podařilo za roky sbírání zaznamenat od kolegů nebo čtením filatelistických a poštovních materiálů...

Tak nějak neuměle naváži na můj tehdejší příspěvek, který jsem nyní v č. 928 připomenul...
Franco-vyplaceně,dopis byl vyplacený
P-dopis byl nevyplacený (Porto), poštovné vybrat od toho, kdo dopis přijme
Porto dort-vlastně to co P
Franco tutto-celé poštovné zaplaceno
Nota bene-dnešní doporučeně (Buď pamětliv, upamatuj)
Recommandirt-doporučeně (v těch prastarých dopisech předcházely tomuto slůvku šikmé čáry na adresní straně , z nichž ta poslední byla zaoblená do písmene B, které znamenalo upomínku na ještě dřívější Nota bene)
Recommandirt ergo Rezepisse-doporučeně a s potvrzením
Per Recepisse-s potvrzením
Gegen Abgaberezepisse-příjemce vydá dodací stvrzenku
Dringend-velmi nutné, donedávna služba Expres
Franco dringend-vyplaceně, pilné
EX Off-úřední dopis, také se objevuje Ex Officio

Také různé kombinace těchto slov...
Ex offo franco tuto Porto-celé zaplacené poštovné, úřední
Ex offo franco recommandirt-doporučené, vyplacené, úřední věc
Franco gegen Aufgabesrezepisse und Abgabs Recepisse-vyplaceně, potvrzení při podání i při dodání

To já jen tak, kdyby se Vám dostal nějaký předznámkový dopis do rukou, tak abyste věděli, co je tam vlastně kromě adresáta a místa určení ještě "načmáráno"...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.