Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
1902 – 1911
Od počátku existence brněnského nádražního poštovního úřadu v nové samostatné budově (od června 1902) se začal používat nový typ dvoukruhového dvojjazyčného razítka, podobného tomu předchozímu. Průměr 32 mm, v mezikruží po stranách s textem „BRÜNN 2/BRNO 2“.
V tomto období měla už razítka pro české
a moravské poštovní úřady Rakouska – Uherska nápisy „rovnoprávně“ po levé a pravé straně. U tohoto typu denního razítka mám dnes zatím doložené rozlišovací značky aa,ab,ac,ad,k,l,m,n,q,p,r,s,t,u,v,w,x,y,z. Nejspíš to ale nebude kompletní přehled. Vysledoval jsem také, že denní razítka s dvojpísmennou rozlišovací značkou se používala především k orážení balíkových průvodek a na celistvostech se vyskytují minimálně. Uvnitř vnitřního kruhu denního razítka jsou opět nastavitelné údaje – den, měsíc, rok a časová vložka složená zase buď z římských číslic (odpolední a večerní expedice) nebo z těch arabských (dopolední expedice). Doložené archívní údaje vzniku a předání poštovnímu úřadu se vztahuji k roku 1902. Ing. Votoček toto razítko uvádí ve svém přehledu pod č. 12.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Takže toto je tedy první typ denního razítka brněnského nádražního poštovního úřadu, který se začal používat po přestěhování do nové poštovní budovy. Jeho použití mám dokladované na běžných poštovních zásilkách a i tady se setkávám s tím, co tu už před časem zmínil Smith... naprostá většina zásilek jsou korespondenční lístky. Ve své době nejlevnější a nejběžnější poštovní zásilka, kterou používal prostý lid. Poštovné nebylo levnou záležitostí....
Zaregistrován
26. 2. 2020
Pár dopisů s tímto razítkem ale mám...Jde o firemní korespondenci, obálky mají předtištěnou adresu odesílatele. Většinou jsou to filiálky brněnských židovských obchodníků...
Takové dopisy mám moc rád...prozradí kde v Brně byl jaký obchod, podnik nebo firmička. Když pak jdu městem kolem těchto adres, vybavím si kdo tu kdysi bydlel...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
I když ten první je zrovna naopak obyčejnou korespondencí mezi dvěma lidmi😃 . Škoda, že nejde rozluštit rok...1903,1904,1908?
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Dva dopisy od jednoho odesílatele... Moriz Fuhrmann z Cejlu.
Rok 1904...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
... a o rok později. Pokaždé razítko s jinou rozlišovací značkou.
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Papírnický velkozávod pana Procházky. a rok 1906...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Isidor Kaff a rok 1910...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
A ještě jeden kousek... tentokrát Brněnská banka a rok 1911
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Já vím, jsou to na první pohled úplně obyčejné celistvosti, ale neřekli byste, jak se těžko shání...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.