Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
1902 – 1911
Od počátku existence brněnského nádražního poštovního úřadu v nové samostatné budově (od června 1902) se začal používat nový typ dvoukruhového dvojjazyčného razítka, podobného tomu předchozímu. Průměr 32 mm, v mezikruží po stranách s textem „BRÜNN 2/BRNO 2“.
V tomto období měla už razítka pro české
a moravské poštovní úřady Rakouska – Uherska nápisy „rovnoprávně“ po levé a pravé straně. U tohoto typu denního razítka mám dnes zatím doložené rozlišovací značky aa,ab,ac,ad,k,l,m,n,q,p,r,s,t,u,v,w,x,y,z. Nejspíš to ale nebude kompletní přehled. Vysledoval jsem také, že denní razítka s dvojpísmennou rozlišovací značkou se používala především k orážení balíkových průvodek a na celistvostech se vyskytují minimálně. Uvnitř vnitřního kruhu denního razítka jsou opět nastavitelné údaje – den, měsíc, rok a časová vložka složená zase buď z římských číslic (odpolední a večerní expedice) nebo z těch arabských (dopolední expedice). Doložené archívní údaje vzniku a předání poštovnímu úřadu se vztahuji k roku 1902. Ing. Votoček toto razítko uvádí ve svém přehledu pod č. 12.
Obrázky:
Takže toto je tedy první typ denního razítka brněnského nádražního poštovního úřadu, který se začal používat po přestěhování do nové poštovní budovy. Jeho použití mám dokladované na běžných poštovních zásilkách a i tady se setkávám s tím, co tu už před časem zmínil Smith... naprostá většina zásilek jsou korespondenční lístky. Ve své době nejlevnější a nejběžnější poštovní zásilka, kterou používal prostý lid. Poštovné nebylo levnou záležitostí....
Pár dopisů s tímto razítkem ale mám...Jde o firemní korespondenci, obálky mají předtištěnou adresu odesílatele. Většinou jsou to filiálky brněnských židovských obchodníků...
Takové dopisy mám moc rád...prozradí kde v Brně byl jaký obchod, podnik nebo firmička. Když pak jdu městem kolem těchto adres, vybavím si kdo tu kdysi bydlel...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.