Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Obrázek nesmí chybět...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Já mám ve své sbírce tímto razítkem oraženou jen jedinou celistvost. Ale je to důkaz, že toto razítko skutečně existovalo. Je to dopis z roku 1903, což znamená, že toto denní razítko nového typu s „můstkem“ se používalo v provozu souběžně s předcházejícím razítkem bez můstku...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Další typ denního razítka byl podobný. Šlo opět o dvoukruhové můstkové razítko, s časovými údaji umístěnými v širokém „můstku“, spojujícím silnější vnitřní kruh, s nápisy po levé a pravé straně, tentokrát oddělené hvězdičkou pouze v horní části mezikruží. Rozlišovací písmeno je opět ve spodní části vnitřního kruhu. Toto denní razítko jsem nedohledal ani v seznamu Ing. Votočka, ani v Žampachově přehledu. Ve skutečnosti však existoval -, „mám ho“ ve své sbírce...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nepředpokládám, že by se jednalo o stejné razítko jako to minulé, a že by na otiscích na zásilkách byla spodní hvězdička jen nedoražená....
(Silně orámovaný můstek i vnitřní mezikruží)
"Koresponďák", rok 1905....
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
...a dopis (rok 1907?)
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
I písmenka jsou jiná, řekl bych. Nejlíp to je vidět na odlišných "R" (BRNO) a dvojici (vzájemné postavení) "NO".
Zaregistrován
26. 2. 2020
Než se dostaneme k dalšímu typu poštovního denního razítka v tomto období, dovolte mi zase jedno uchlubené okénko😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
Nejdřív "brněnská jednička"...
Zaregistrován
26. 2. 2020
221 roků starý skládaný "předznámkový dopis" , bohužel bez otisku podacího razítka, jehož používání v té době bylo na poštovním úřadě jen občasné a nevymáhané. (Už jsme si tu říkali, že zavedení razítkování dopisů bylo zavedeno dekretem Dvorské poštovní komise 1.11.1872, ale zcela běžným stvrzováním převzetí dopisu do poštovní přepravy razítkem se stalo až ve třicátých letech 19. století. .
Byl odeslaný z Brna v roce 1802. Moc pěkný a zachovalý kousek...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
... zajímavý o to více, že byl podán jako expresní!
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.