Moderátoři: dejvy, pavlinka, smith, regula_jan
Zaregistrován
26. 2. 2020
Tak máme zase chvilku na to naše povídání...tentokrát o Recepissech, tedy podacích lístcích k rekomandům...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Malé opáčko...to nikdy nemůže škodit...😁
Zaregistrován
26. 2. 2020
Ve sbírce celistvostí a všeho možného týkající se historie brněnského nádražního poštovního úřadu mám pochopitelně i Recepissy...
V některém z dřívějších povídání jsem se tady už zmiňoval o orážení těchto provozních dokladů. o tom, že na těchto dokladech poštovního provozu, najdeme různé otisky poštovních razítek, mnohdy rozdílných od těch, které najdeme na poštovních zásilkách... Mnohdy se orážely razítky starších typů, už vyřazenými od přepážek, zvláštními typy... dosud jsme nikde nenašel smysluplné vysvětlení, proč se tomu tak (a celkem běžně) dělo..., vždyť Recepiss (tedy podací lístek) se podával na přepážce spolu s poštovní zásilkou, kterou chtěl zákazník podat jako rekomandační... (doporučenou)...
Zaregistrován
26. 2. 2020
No, aby to ale nebylo všechno tak pěkně nalajnované...hned dalším příspěvkem popřu to, co jsme napsal v tom minulém...😉
Zaregistrován
26. 2. 2020
Už víme, že takto vypadalo první a tedy nejstarší denní poštovní razítko, které se - tehdy ještě na brněnské nádražní expedici - od roku 1848 používalo ...
Zaregistrován
26. 2. 2020
A můj nejstarší Recepiss z brněnské nádražní expedice, co mám ve sbírce je oražen právě tímto razítkem...😁
10.6.1853
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Detail razítka...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Brněnská nádražní expedice vznikla v roce 1848, Recepissy té doby byly už na poštách na tištěných tiskopisem, nebyly celé ručně psané, poštovní úředník je na přepážce vypisoval podle předtisku...
Zaregistrován
26. 2. 2020
Něco, co asi způsobily potřeby provozu nebo spíš organizace práce na pobočce, si časem vynutilo, zhotovení a používání jiných poštovních razítek, kterými si (znovu připomínám, že rozdílně od podávaných rekomandačních zásilek)....
Toto je zatím druhý nejstarší typ, který jsem na Recepissech objevil...
Obrázky:
Zaregistrován
26. 2. 2020
Takto pak vypadá Recepiss...
Datum se řádně vpisovalo do předtisku, den, měsíc a poslední číslice letopočtu...
Že by nějaký předpis typu "...je to předtištěné, tak to musíte vyplňovat"...
Tento je z roku 1856...
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.