Moderátoři: Jaromir, smith, ikanek

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 13:35

Nějak tomu nerozumím, protože stále se zde některými přispěvateli razí heslo, že nad filatelii není. Stačí si ale zadat tento odkaz a můžeme vidět, že vše může být jinak.

https://gallery.portu.cz/

Na této adrese je tabulka zhodnocení jednotlivých sběratelských oblastí. To si zde vymýšlejí, když je zhodnocení známek uvedeno na levé straně a vítězem jsou ty stále zde jedním členem zatracované mince, které mají trojnásobné zhodnoceni oproti známkám?

Včera jsem tuto diskuzi doporučil jednomu investorovi - velmi úspěšnému - který investuje do více sběratelských oblastí a ten mi napsat něco v tom smyslu, že nejdříve musíme pochopit investování v jeho principu a až po té můžeme vůbec o investování přemýšlet. Navíc nikdy se nesmíme uzavírat do jedné bubliny. Právě naopak, pokud do něčeho investujeme, musíme mít přehled co se děje i jinde a pokud zrovna není výhodná koupě známek, lze koupit přeci mince, či bankovky a naopak. Pouze toto investování má svůj smysl a nic nás neohrozí. Toto jsou ale základy investování.

Dále mě překvapil úpis daných známek, počet investorů a průměrná cena na jednotlivý podíl. Kde jsou tedy ti investoři s velkým I. Nějak mně zde totiž chybí.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

david kopriva

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2019

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 13:52

Evropa ... diversita je nutná to je OK, numis. je také úctyhodná, to je jasné. Její společenský význam a prestiž je ovšem za jejím potenciálem. To je očividné. Ale ono je to ale o práci..víte?

Num. trh je globálně jen o trochu menší. Rekordy a jejich počet jsou opět na straně fil.Ale ty trh nedělají samosebou.

Nicméně podle mého nad známky není, co na tom..můj názor, jsem v oboru 30 let, leccos jsem již nahlédl a pochopil:)

Na "portu" mají samozřejmě chybu, dostupné grafy růstu u dobré numism. a u dobré filatelie jsou shodné + 300% za posledních 10 let. Jde o to z jakého indexu vycházeli. Pochybuji že při jejich záběru mají dobré prameny.

A co také dokáže filatelie ?
https://www.forbes.com/sites/richardlehmann/2019/02/13/the-investment-side-of-philately-part-1/#5ee310a53a17

a dále : Velké investory na portu neuvidíte, protože nejdou do retailu a ty položky co tam dosud byly, jsou relativně "malé"

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 14:08

Pavle, máš pravdu v tom, že investory nezajímá nízká cenová hladina (otázkou je, co se dá počítat do střední třídy, protože jsou případy, kdy některé materiály vystřelily do vyšší třídy). Jenže, pokud díky investiční filatelii budou růst ceny rarit, bude obecně růst i cena levnějších materiálů. Záleží samozřejmě jakých, ale v jiné diskusi jsi zmínil známky s nízkým katalogem, ale malého počtu výskytu. Myslím si, že ukázkovým příkladem je Tvoje sbírka, kterou jsi díky svým znalostem pořídil levně, ale jsem přesvědčený, že bys ji nyní prodal s několikanásobným ziskem. Ta maďarská přetisková provizória bývalého R-U vůbec nejsou špatné materiály a myslím si, že kupce bys bez problému našel. A pokud bys svůj exponát rozšířil na pětirámovku, tak určitě můžeš uvažovat v šestimístných cifrách.

pavlinka napsal/a:

Nedám zde nic k diskusi, ale ten včerejšek a povzdech Pavla nad 78 body.....proBoha dyť to je úspěch jako prase. A dobře víš o čem mluvím. Vím čím jsem prošla od mé první světovky v Japonsku, kde jsem dostala 72 bodů a to rok potom, co jsem jako historicky první (a asi i poslední) získala jako mládežník velké zlato a hlavní cenu na národní výstavě Dobříš. Mé maximum na světovce je 83 bodů což je u květinového námětového exponátu asi konečná.

Ale ty dva bodíčky navíc by byly hezčí!!😁 To je skoro jako 4. místo na Olympiádě o 2 cm v hodu oštěpem (například). Je to úspěch, ale něco tomu zkrátka chybí. 😁

Tím růstem cen levnějších materiálů si nejsem v obecnosti úplně jist. Samozřejmě některé sekce podraží. Částečně to je taky dáno tím, že "tohle je moc drahé, to už se nedá sbírat /a taky to má každý mnohem lepší, nemohl bych konkurovat v kvalitě/, kdežto o toto se nikdo nezajímá a přitom to je zajímavé!" Jinými slovy - posun sběratelského zájmu od předraženého (ev. příliš složitého) k něčemu jinému, "kde vyniknouti bych mohl a na chleba mi zůstane". U mne to teda bylo spíš to, že mi to přišlo zajímavý (na rozdíl od těch, co to prodávali a přišlo jim to jako známky s mizivou katalogovou cenou, kterou ani nemá cenu na burzy nosit - a to ani netušili nic o padělcích) a hledat mušince na Hradčanech se mi nechtělo a stejně bych nikdy neměl ani z poloviny takovou sbírku jako třeba Karásek.
Většina levných známek ale levnými zůstane a u mnohých dokonce cena klesá (ČSR). Pravda, sem tam se dá něco prodat do ciziny, ale to se týká spíš těch opravdu vydařených známek (Umění) než těch různých sjezdů KSČ a narození Lenina.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 14:11

ad Pavel ....Buenos Aires tete beche Barquitos, myslím ex Ferrary, dnešní cena jistě přes 1mil. USD

Cena možná, ale kde to je? Vodorovná dvoupáska se ztratila někdy za války a tuhle viděli naposledy kde? (A kde jsou ostatní?? Stejně tak, kde jsou ostatní 50/50? Stále je co hledat!)

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 14:21

Víte, já zde nechci řešit téma, který obor má lepší peří, to je pod mojí úroveň. Pouze ze svého pohledu zkušeností více než 30 let preferuji mince a to z několika důvodů. Např. numismatický trh je robustnější v tom smyslu, že když se dnes rozhodnu prodat svou sbírku mincí, která obsahuje položky od 1500 Kč po ty zajímavější, až po ty TOP kusy, pak jí prodám velmi rychle a to i po jednotlivých kusech, protože je zde poptávka ze všech cenových tříd. Bohužel ve známkách by to byl problém a spoustu těch laciných věcí bych musel tak jedině dát klukům na hraní. Mám své zkušenosti, kdy jsem chvíli ve známkách pokračoval po svém otci a získal jsem jistý přehled. Prodej této sbírky pak byl horor. Pokud bych dnes prodával sbírku mincí jako celek, nebyl by problém jí prodat a za zcela odpovídající cenu. Pokud bych měl i nadále sbírku známek emise 1850 a dnes bych jí chtěl prodat jako celek, byl by to neporovnatelně horší problém. Samozřejmě každý by bral to dobré, ale co s tím zbytkem, který má každý? Samozřejmě bavíme se o sbírce položek bez výjimky ve sběratelských stavech. To je základ poptávky a jak se říká, dobrá věc se prodává sama, horší se musí nutit.

Schválně jsem zde včera dal odkaz na aukci Heritage. Jedna mince za více než 200 milionů korun, jedna přes 100 milionů, větší počet položek přes 50 milionů a položky v relacích více než 20, 10 milionů a o položkách v jednotkách milionů již raději nemluvím. Velký počet položek přes 500 000 Kč atd. Jaký byl celkový obrat této aukce? Samozřejmě jednalo se o jednu z výjimek, ale Vy ty výjimky ve filatelii přeci máte tak rád. Takže není pravdou, že by byl numismatický trh chudým příbuzným filatelie. Možná právě naopak, což se Vám nebude dobře poslouchat. Podle seriózních názorů vykazuje roční obrat mincí v ČR dvojnásobku obratu známek.

Nechci ale vézt tyto žabomyší "války" o ničem, kdy každý bude chválit svoje peří, že nad něj není. Pokud bych byl investor, či obchodník, dokázal bych ocenit každou zajímavou minci, bankovku, či známku a měl bych místo stálého hanění konkurence snahu další oblasti pochopit, alespoň v základu se v nich vyznat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 17:32

Abych opravdu uvedl pouze seriózní data, pak jsem si dal práci spočítat cenu i s poplatky nejdražších známek v dané aukci. Ceny jsou v korunách. Dále zde jsou velké počty dalších o trochu lacinějších položek.

https://www.sixbid.com/en/heritage-auctions-inc/8097/page/1/perPage/100?term&orderCol=lot_number&orderDirection=asc&priceFrom&displayMode=large&auctionSessions=&sidebarIsSticky=false

235 000 000, 1 x
132 500 000, 1 x
62 500 000, 1 x
52 500 000, 2 x
35 000 000, 1 x
20 000 000, 2 x
19 500 000, 1 x
18 000 000, 1 x
12 500 000, 1 x
12 000 000, 1 x

9 500 000, 1 x
9 000 000, 1 x
8 500 000, 2 x
7 250 000, 3 x
7 000 000, 1 x
6 500 000, 3 x
6 000 000, 2 x
5 750 000, 2 x
5 250 000, 2 x
5 000 000, 4 x
4 750 000, 2 x
4 500 000, 5 x
4 250 000, 1 x
4 000 000, 1 x
3 750 500, 5 x
3 500 000, 3 x
3 250 000, 5 x
3 000 000, 10 x
2 750 000, 8 x
2 500 000, 12 x
2 250 000, 7 x
2 000 000, 15 x
1 750 000, 9 x
1 500 000, 17 x
1 250 000, 32 x

Pane Kopřivo, opravdu tato aukce není rovna TOP aukcím známek? Přečetl jste si popis u nejdražší položky? Pokud se nepletu, pak historie této mince sahá o dvě sběratelské generace do minulosti, než je tomu u některého zdokumentovaného výskytu známek. Atd. Atd.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 17:33

Cena možná, ale kde to je? Vodorovná dvoupáska se ztratila někdy za války a tuhle viděli naposledy kde? (A kde jsou ostatní?? Stejně tak, kde jsou ostatní 50/50? Stále je co hledat!)

Vyhozeny imho

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 17:53

Pánové dobře se to tady pročitá a nemůžu nesouhlasít s Evropou ani s Davidem. Každý zde svým způsobem propagujte svou oblast zájmu a investic..
Osobně jako numismatik samozřejmě budu stát za Evropou a dodám jen... Pokud budeme chtít být konkrétnější, což zde prozatím ještě nezaznělo, budou a jsou (v posledních letech) výbornou investici například prvorepublikové svatováclavske dukáty a to nejen s pohledu investičního, ale i sběratelskeho v čemž nedělám rozdíl..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 17:57

Tak koukám, že kolega Evropa začíná být konkrétnější...
A mám pocit, že začínáme ,, křížovou výpravu,, na půdě filatelie.. 🙂

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

david kopriva

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2019

Vytvořeno:
7. 2. 2021, 17:58

Pavel III : Siegel Sale 957, Lot 82
6-5-2008 Realized $661,250 with BP

od té doby nevím, zřejmě William Gross

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.