Moderátoři: numismat, smith

Hilaris

Uživatel

Zaregistrován
28. 11. 2017

#221 - 27. 3. 2020, 01:22

Wjem: Omlouvám se. Napsal jsem Vám, že na Evropa1 nemáte reagovat, ale to jsem ještě netušil, jaká to byla chyba. P-F: Vám se též omlouvám, plně uznávám krásu starých grafik a to, že je to lepší než se hádat o výklady bible, ale nyní je to silnější než já. Poslední příspěvek Evropa1 mi totiž natolik otevřel oči, že se zde musím ze svých omylů vyznat. Došlo mi totiž, že jistý Jeroným (347-420), kterého následně preláti troufale nazvali „svatým“ se dopustil té nehoráznosti, že svým překladem bible do latiny (Vulgata) podstrčil překroucený text minimálně na 1500 let dopředu katolickým církevním hodnostářům. Duch svatý potom zaspal 1000 let, než zjevil původní myšlenky bible Martinu Lutherovi (1483-1546) a Janu Kalvínovi (1509-1564) což pochopili Čeští bratři. Proto Bibli kralickou, která je překladem těchto původních myšlenek, doplnili rozsáhlými komentáři, které vycházejí převážně z Kalvína, pardon, z Ducha svatého (na rozdíl od padoucha Jeronýma, ten rafinovaně deformoval původní myšlenky přímo do textu bible bez komentářů). No a ti drzí jezuité měli od svého založení v r. 1540 celých 23 let na to, aby se napakovali kupčením s odpustky, které jim nakonec tridentský koncil (1545-1563) zrušil. Takto zbohatlí jezuité svými piklemi potom docílili mimo jiné toho, že čeští emigranti, z nichž nejznámější byl Jan Amos Komenský (ty méně známé nám jistě Evropa2 vyjmenuje) nemohouce docílit toho, aby do našich končin švédská královna Kristina posílala stále více námi tolik milovaných vojáků, poradili milé královně, aby Švédové spolu s jinou plnoprávně získanou válečnou kořistí odtáhli do své domoviny i Codex gigas, čili Ďáblovu bibli. Což je s největší pravděpodobností Vulgata – čili nikoli původní, ale deformované myšlenky bible. Královna Kristina potom četbou tohoto překrouceného textu, navíc s ilustrací ďábla, zblbla natolik, že se zřekla koruny a konvertovala ke katolicismu. Co všechno ta jezuitská pakáž nedokáže…

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#222 - 27. 3. 2020, 06:52
Wjem: Omlouvám se. Napsal jsem Vám, že na Evropa1 nemáte reagovat, ale to jsem ještě netušil, jaká to byla chyba. P-F: Vám se též omlouvám, plně uznávám krásu starých grafik a to, že je to lepší než se hádat o výklady bible, ale nyní je to silnější než já. Poslední příspěvek Evropa1 mi totiž natolik otevřel oči, že se zde musím ze svých omylů vyznat. Došlo mi totiž, že jistý Jeroným (347-420), kterého následně preláti troufale nazvali „svatým“ se dopustil té nehoráznosti, že svým překladem bible do latiny (Vulgata) podstrčil překroucený text minimálně na 1500 let dopředu katolickým církevním hodnostářům. Duch svatý potom zaspal 1000 let, než zjevil původní myšlenky bible Martinu Lutherovi (1483-1546) a Janu Kalvínovi (1509-1564) což pochopili Čeští bratři. Proto Bibli kralickou, která je překladem těchto původních myšlenek, doplnili rozsáhlými komentáři, které vycházejí převážně z Kalvína, pardon, z Ducha svatého (na rozdíl od padoucha Jeronýma, ten rafinovaně deformoval původní myšlenky přímo do textu bible bez komentářů). No a ti drzí jezuité měli od svého založení v r. 1540 celých 23 let na to, aby se napakovali kupčením s odpustky, které jim nakonec tridentský koncil (1545-1563) zrušil. Takto zbohatlí jezuité svými piklemi potom docílili mimo jiné toho, že čeští emigranti, z nichž nejznámější byl Jan Amos Komenský (ty méně známé nám jistě Evropa2 vyjmenuje) nemohouce docílit toho, aby do našich končin švédská královna Kristina posílala stále více námi tolik milovaných vojáků, poradili milé královně, aby Švédové spolu s jinou plnoprávně získanou válečnou kořistí odtáhli do své domoviny i Codex gigas, čili Ďáblovu bibli. Což je s největší pravděpodobností Vulgata – čili nikoli původní, ale deformované myšlenky bible. Královna Kristina potom četbou tohoto překrouceného textu, navíc s ilustrací ďábla, zblbla natolik, že se zřekla koruny a konvertovala ke katolicismu. Co všechno ta jezuitská pakáž nedokáže…

Tak na tuto snůšku plácání pátého přes deváté opravdu nemá cenu reagovat. Pokud chcete pochopit dobu 16. a 17. století, pak jí nesmíte posuzovat černobílým viděním světa, ale musíte pochopit vývoj v čase, kdy každá skupina zastávala jisté názory, které z něčeho vycházely a v čase se vyvíjely a to ať správným, či nesprávným směrem. Jinak některé názory, které jsem vyslovil, byly učivem základní školy, asi jsem měl štěstí na velmi dobrou učitelku dějepisu.

Možná byste si měl položit otázky, proč byly tisky Jednoty bratrské páleny, z jakého důvodu. Možná byste měl pochopit stav, kdy po porážce Stavovského povstání získala dominantní roli Katolická církev a to ve všeobecné rovině. Proč byly ostatní názory umlčovány, jejich představitelé byly ze země vyhánění a pro ostatní věřící existovala pouze jedna církev, která se musela bezmezně poslouchat. Minulý režim si potrpěl na kontrolu všeho, včetně velkého aparátů cenzorů, který hlídal tištěné a psané slovo. Myslíte, že po porážce na Bílé Hoře byl součástí církve podobný aparát cenzorů, který dbal na "správný výklad" tištěného slova, či nikoli? Závěrem, prosím, nebavíme se o jednotlivých osobnostech doby, ale o celkovém dominantním uspořádání.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Hilaris

Uživatel

Zaregistrován
28. 11. 2017

#223 - 27. 3. 2020, 07:37

Evropa1: Co slovo, to perla. Líbí se Vám více Harantův delfin nebo Rentzova prasata?

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#224 - 27. 3. 2020, 07:41
Evropa1: Co slovo, to perla. Líbí se Vám více Harantův delfin nebo Rentzova prasata?

🤣👍

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#225 - 27. 3. 2020, 07:44

A co Pučálky mořské panny ty se vám nelíbí? 🤣 chápu nemají prsa 🤣😂🤣

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#226 - 27. 3. 2020, 07:54

Předně bych zdůraznil, že jsem české tisky sbíral do Bílé Hory a to nikoli z důvodu pouhého shromažďování, ale vyhledával jsem sběratele, kteří zastávali stejný názor, tedy věděli, co sbírali. Proč konkrétní dílo vzniklo, v které době a co obsahovalo. On totiž každý historický objekt vykazuje určitou míru sdělení a je pouze na nás, zda jsme schopni, či ochotni tato sdělení najít. Podle mého názoru je hodně smutné, když člověk navštíví movitého "shromažďovatele," který vlastní spoustu starých tisků, ale jediným důvodem této snahy je jistá míra ješitnosti, že něco vlastní, co ostatní nemají. Také takové sběratele z nejrůznějších okruhů zálib znám. To si rači popovídám se zcela normálním člověkem, který vlastní zcela obyčejnou sbírku, ale ví o čem mluví.

Ale jelikož jsou zde moje názory nevítané, nebudu se již zapojovat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#227 - 27. 3. 2020, 09:41

Evropa 1 - s vámi se opravdu nedá vést rozumná debata, když vám Hilaris jasně vyvrátil bohužel lety omílaný mýtus o jezuitském řádu (navíc jednoduše dohledatelný fakt na internetu) tak začnete se snůškou plácání pátého přes deváté. Ještě jste měl vytáhnout Antonína Koniáše jako hlavního strůjce a jasný důkaz vaší teorie a opravdu by jsme se vrátili do doby kdy jste chodil na základní školu a to do hodin dějepisu (který jak sám píšete sice až v dalším odstavci) že minulý režim si potrpěl na kontrolu všeho, včetně velkého aparátů cenzorů, který hlídal tištěné a psané slovo včetně toho co nám bylo vtloukáno do hlav.
Největší problém bude, že vy asi ani nechcete debatovat, nedej bože přijmout jiný názor na toto téma než je ten váš správný.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#228 - 27. 3. 2020, 10:09
P-F
Evropa 1 - s vámi se opravdu nedá vést rozumná debata, když vám Hilaris jasně vyvrátil bohužel lety omílaný mýtus o jezuitském řádu (navíc jednoduše dohledatelný fakt na internetu) tak začnete se snůškou plácání pátého přes deváté. Ještě jste měl vytáhnout Antonína Koniáše jako hlavního strůjce a jasný důkaz vaší teorie a opravdu by jsme se vrátili do doby kdy jste chodil na základní školu a to do hodin dějepisu (který jak sám píšete sice až v dalším odstavci) že minulý režim si potrpěl na kontrolu všeho, včetně velkého aparátů cenzorů, který hlídal tištěné a psané slovo včetně toho co nám bylo vtloukáno do hlav. Největší problém bude, že vy asi ani nechcete debatovat, nedej bože přijmout jiný názor na toto téma než je ten váš správný.

Berte to tak, že tato debata také sloužila k poznání jistých názorů a lidských postojů.

Kdysi jsem také sbíral staré tisky a na jedné aukci jsem se seznámil se starším člověkem, který prohlížel jednu starou bibli. Já jsem čekal v řadě na prohlídku za ním a při této příležitosti jsem se zeptal na jednu otázku, která se tohoto vydání týkala, na jeho názor. Můj zájem ho zaujal a tak jsme se seznámili a po nějaké době mě pozval domů na prohlídku jeho sbírky. Jelikož se jedná o staršího pána a on poznal jistý zájem a jisté znalosti, měl jsem jeho sbírku předběžně zamluvenu. Dnes nastala doba, že tento pán svojí sbírku prodává a samozřejmě jsem byl osloven nejdříve já. Nad tímto nákupem jsem dlouho přemýšlel, ale nakonec jsem odmítl, protože nemohu provozovat souběžně více aktivit. Dále jsem mu navrhl řešení, že znám některé lidi, kteří se této problematice věnují-měl jsem na mysli právě některé lidi z těchto stránek. Bohužel po těchto zkušenostech se zcela zjednodušenými závěry některých historických událostí od tohoto úmyslu ustupuji.

Jedná se o sběratele ze staré školy, vystudovaného vysokoškolského profesora, jehož znalosti historie převyšují znalosti nás všech-tím nechci nikoho urážet. Součástí této sbírky je také krásně zachovalá Bible benátská, která má svojí úžasnou historii. Jak víte na obrázky je tato bible hodně skoupá a asi by Vás nezaujala. Pak nevidím ani důvod, proč bych k případnému nákupu oslovil Vás, ani nikoho jiného z tohoto fóra.

P-F

Uživatel

Zaregistrován
6. 10. 2016

#229 - 27. 3. 2020, 10:47

A zase uražená reakce, vy opravdu nesnesete jiný názor. A jako poučení pro všechny zde přítomné budu potrestán tím, že nedostanu možnost koupit sbírku knih včetně Bible Benátské se 103 vyobrazeními v textu.

Evropa1

Uživatel

Zaregistrován
22. 7. 2011

#230 - 27. 3. 2020, 10:59
P-F
A zase uražená reakce, vy opravdu nesnesete jiný názor. A jako poučení pro všechny zde přítomné budu potrestán tím, že nedostanu možnost koupit sbírku knih včetně Bible Benátské se 103 vyobrazeními v textu.

No vidíte, opět zcela chybná a zkratkovitá reakce.

Majitel této sbírky zde tuto diskuzi sledoval a po Vaší reakci zareagoval tím, že prodej tímto směrem zastavil. Já jsem pouze jako prostředník, který se snažil jeho sbírku prodat zde, oznámil, že prodej zde nebude možný.

Jak se říká, za dobrotu, na žebrotu, nebo každý dobrý skutek bude následně po zásluze potrestán. Proto lituji toho, že jsem měl zájem, aby sbírka skončila mezi zájemci těchto stránek. Příště již tak naivní opravdu nebudu!!!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.