Zaregistrován
6. 10. 2016
To ne, ale asi je příď přeplněná 😁 a je níž tak vypadá menší
Moje sbírka http://stare-ceske-tisky.cz
Zaregistrován
22. 7. 2011
Nikdo nezná odpověď?
V případě česky tištěných biblí z 16. století je zde velmi zajímavá otázka v překladech, což se projevilo v následujícím století po porážce Stavovského povstání. Zatímco Bible tištěné v Praze byly ve větší míře tolerovány, naopak Bible Českobratrské byly nemilosrdně ničeny. Kdysi jsem poznal jednoho sběratele, který se rozdílům v překladech věnoval. Zaobíral se těmito rozdíly někdo ze zdejších sběratelů?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
20. 2. 2019
Myslím, že se tomu věnoval Vladimír Kyas v knize Česká bible v dějinách národního písemnictví. Jestli si správně pamatuju, rozdíly nejsou tak markantní. Překlad Bible kralické byl vzorem i pro katolický překlad. Rozdílnost názorů se obrážela hlavně v komentářích.
Zaregistrován
20. 2. 2019
Možná jsem měl spíš napsat jazyk překladu Bible kralické byl vzorem
Zaregistrován
22. 7. 2011
Tak s tímto názorem si dovoluji nesouhlasit.
Pokud shrnu zjednodušeně dějinný vývoj, pak Katolická církev si začala upravovat písmo svaté ke svému obrazu, aby mohla ovládat svět. Na tomto základě vznikala reformní hnutí, která na tento odklon od původního smyslu křesťanské církve začaly poukazovat. V našich končinách se jednalo o J. Husa. Po jeho upálení začaly vznikat utrakvistická hnutí, které byly základem českých náboženských církví. Tak vznikla Českobratrská církev, jejíž představitelé vydávaly svoje bible-jednalo se o překlady původních myšlenek, oproštěné od oficiálních názorů Vulgáty, které měly manipulovat s věřícími. Po porážce Stavovského povstání získala dominantní postavení katolická církev, která představitele Českobratrské církve začala ze země vyhánět-nejznámějším emigrantem byl J. A. Komenský-tato hnutí byla zakazována a jejich bible byly ničeny jako kacířské.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
11. 10. 2009
Já hledal papoušky a našel jsem spíše zoo a ryby😉 rok 1695 Georgica Curiosa
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Na tom je pozoruhodný třeba fakt, že Hus byl v podstatě ultrakatolík. Hrozně by se divil, co vyvádí církev, která se jeho jménem ohání. Kněžice, biskupky, rozvody, to by nejspíš skočil do plamenů dobrovolně.
Zaregistrován
28. 11. 2017
Evropa1: Nepolemizuji, toto vlákno je věnováno antikvariátu. Pouze zde uvádím, že nesouhlasím s názory, které jste zde prezentoval 26.3.2020, 17:32.
Zaregistrován
20. 7. 2010
A mohl byste laskavě upřesnit, jak a kde (knihy, verše) si začala Katolická církev Bibli upravovat k obrazu svému, aby mohla ovládat svět????
Protestantské církve pouze neuznávají několik starozákonních knih, ale jinak na Bibli nezměnily vůbec nic.
Bible Kralická byla po Bílé Hoře ničena.... a proto se jich do dnešní doby tolik zachovalo :-) Neboli, tyto KB byly většinou pouze přesunuty do tzv. Libri prohibity.
Zaregistrován
22. 7. 2011
Takže Vy nevidíte rozdíly mezi katolickou a protestanskou církví?
Hus začal protestovat proti opuštění původních myšlenek, které se zakládaly na pomoci chudým a nemocným atd. Protestoval proti chamtivosti a rozmarnému životu církevních hodnostářů atd.
Protestanské církve nemají mezi Bohem a věřícím žádného prostředníka. Naopak katolická církev nedovoluje vlastní názor a mezi Boha a věřícího staví svůj výklad, který vyžadovala naplňovat.
Takže podle Vás nebyly Bible zabavovány a na hranicích páleny?
Podle Vás se opravdu BK hodně dochovalo? Podle sběratelů platí opačný názor. V jakých počtech se tyto Bible dochovaly?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.