haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 11:36

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Při kontrole papíru u Pofis 2694 (80 let šachové federace) (katalog Pofis z roku 2005 udává dva druhy papíru - fl1 a fl2) jsem narazil na dvě známky, které mi pod UV nesvítily ani jako fl1 ani jako fl2. Papír vypadá spíš na "oz" možná kvalitnější "bp. Nezajímá mě cena, spíš jestli se nejedná o padělek.
Za odpověď děkuji.😐

Hjústne, máme problém

Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 11:46

zejména je otázkou minulé uložení známky a tedy možný vznik z papíru fl1 chemickou reakcí...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
19. 3. 2009, 12:02

Nemám tušení, jak bylo se známkami zacházeno před tím, než se dostaly ke mně. Nicméně jedná se o známky sejmuté z průvodek. Všechny průvodky pocházely z jednoho zdroje a ostatní 2694ky si fluorescent zachovaly. Jakou chemickou reakci máte prosím na mysli - rád se poučím😆

Hjústne, máme problém

haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
24. 5. 2009, 00:19

Pofis 2574, Gustáv Husák. Katalog pofis udává papír fl2. Jak je to se stabilitou Cartax DP? Mám několik husáku na Oz bez patrných zbytků fl2, pár s viditelnými zbytky fl2, jiné krásně fl2. Je to stejné jako u fl1, že je to závislé na předchozím uložení známky?

Hjústne, máme problém

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 08:20

Promiňte, že vám lezu do tématu. Zmiňujete známku 50 h Gustav Husák. Vyskytuje se s čistě bílým a nažloutlým pozadím. Předpokládám, že ty s nažloutlým pozadím jsou z pozdějšího dotisku. Nebo se mýlím?

haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 09:35

Jsem v práci, doma se Vám podívám. Každopádně jestli máte Husáka s bílým pozadím (respektive bez podtisku smetanovou barvou) a ještě k tomu **, tak si můžete pískat, protože katalog je tam slušný😃

Hjústne, máme problém

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 14:09

Všechny kusy, které mám, mají výbornou fluorescenci fl2 a bílý podtisk. Může mě leda těšit, že nemám žádné zmetky.
Ukázka rozdílných odstínů:
[

Obrázek vložený uživatelem

](http://img.enter4u.eu/50hHusakoe05.jpg)
Možná jim ta smetana časem žlukla.

haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 14:25

Jak říkám, jsem v práci a katalogy mám doma - možná tu barvu katalog označuje jinak než smetanovou. Každopádně jestli známka má na pozadí barvu nebo ne já rozlišuju několika způsoby (stejná VV je totiž i u červeného Husáka 1Kčs):
1)Někdy je to vidět hned na první pohled jako na známce, kterou máte vpravo.
2)Při správném úhlu pohledu je při dobrém světle patrné rozmezí mezi pozadím a papírem známky - já se standardně dívám do horního pravého rohu, kde to bývá většinou dobře poznat a hranice mezi barvou a nepotisknutým papírem v blízkosti zoubkování je celkem slušně patrná.
3) Když už fakt nejsem schopen poznat, zda je tam to pozadí nebo ne, tak to dám pod UVéčko. Nemám tedy porovnávací materiál (**Husáka 100% bez pozadí), ale pod UV svítí husákům pouze okraj známek u zoubkování a flourescence pod samotnou kresbou není skoro vidět (známka je v tmavá až černá ). Předpokládám, že nanesená barva působí jako stínidlo pro fluerescenci a tudíž, že husáka bez pozadí (to je zajímavý spojení, když se to tak řekne "husák bez pozadí")😋 nemá nanesenou podkladovou barvu a tudíž by svítilo celé pole známky. Já právě touhle kontrolou došel na pár známek (2 z cca 200), které prakticky jako fl2 vůbec nesvítily, ale byly naopak pěkně modrofialové jako oz. Jestli večer vydržím, tak zkusím tu fluorescenci nafotit a zítra sem dát, ať nemusíme namáhat fantazii.😉

Hjústne, máme problém

dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 15:18

Nezlobte se prosím, vůbec jsem vás nechtěl nikam honit, jenom tak vyzvídám ohledně odstínů a ten obrázek jsem přidal pro lepší představu. Kvůli mě to fotit nemusíte, s původem známek bez fluorescence vám asi nepomohu. Ale kdybyste to fotil, tak určitě nevynechejte ty známky s viditelnými zbytky flurorescence. Pěkný den přeji.

haoken

Uživatel

Zaregistrován:
20. 6. 2008

Vytvořeno:
26. 5. 2009, 15:22

Samozřejmě, nafotím to všechno. Doufám, že donutím foťák vyfotit to pěkně ve tmě, aby vše bylo jako ze škatulky. Jestli se dnes zadaří, tak to dnes pozdě v noci nebo někdy zítra dopoledne dám sem.😉

Hjústne, máme problém

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.