Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Při kontrole papíru u Pofis 2694 (80 let šachové federace) (katalog Pofis z roku 2005 udává dva druhy papíru - fl1 a fl2) jsem narazil na dvě známky, které mi pod UV nesvítily ani jako fl1 ani jako fl2. Papír vypadá spíš na "oz" možná kvalitnější "bp. Nezajímá mě cena, spíš jestli se nejedná o padělek.
Za odpověď děkuji.😐
Hjústne, máme problém
zejména je otázkou minulé uložení známky a tedy možný vznik z papíru fl1 chemickou reakcí...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Nemám tušení, jak bylo se známkami zacházeno před tím, než se dostaly ke mně. Nicméně jedná se o známky sejmuté z průvodek. Všechny průvodky pocházely z jednoho zdroje a ostatní 2694ky si fluorescent zachovaly. Jakou chemickou reakci máte prosím na mysli - rád se poučím😆
Hjústne, máme problém
Všechny kusy, které mám, mají výbornou fluorescenci fl2 a bílý podtisk. Může mě leda těšit, že nemám žádné zmetky.
Ukázka rozdílných odstínů:
[
](http://img.enter4u.eu/50hHusakoe05.jpg)
Možná jim ta smetana časem žlukla.
Jak říkám, jsem v práci a katalogy mám doma - možná tu barvu katalog označuje jinak než smetanovou. Každopádně jestli známka má na pozadí barvu nebo ne já rozlišuju několika způsoby (stejná VV je totiž i u červeného Husáka 1Kčs):
1)Někdy je to vidět hned na první pohled jako na známce, kterou máte vpravo.
2)Při správném úhlu pohledu je při dobrém světle patrné rozmezí mezi pozadím a papírem známky - já se standardně dívám do horního pravého rohu, kde to bývá většinou dobře poznat a hranice mezi barvou a nepotisknutým papírem v blízkosti zoubkování je celkem slušně patrná.
3) Když už fakt nejsem schopen poznat, zda je tam to pozadí nebo ne, tak to dám pod UVéčko. Nemám tedy porovnávací materiál (**Husáka 100% bez pozadí), ale pod UV svítí husákům pouze okraj známek u zoubkování a flourescence pod samotnou kresbou není skoro vidět (známka je v tmavá až černá ). Předpokládám, že nanesená barva působí jako stínidlo pro fluerescenci a tudíž, že husáka bez pozadí (to je zajímavý spojení, když se to tak řekne "husák bez pozadí")😋 nemá nanesenou podkladovou barvu a tudíž by svítilo celé pole známky. Já právě touhle kontrolou došel na pár známek (2 z cca 200), které prakticky jako fl2 vůbec nesvítily, ale byly naopak pěkně modrofialové jako oz. Jestli večer vydržím, tak zkusím tu fluorescenci nafotit a zítra sem dát, ať nemusíme namáhat fantazii.😉
Hjústne, máme problém
Nezlobte se prosím, vůbec jsem vás nechtěl nikam honit, jenom tak vyzvídám ohledně odstínů a ten obrázek jsem přidal pro lepší představu. Kvůli mě to fotit nemusíte, s původem známek bez fluorescence vám asi nepomohu. Ale kdybyste to fotil, tak určitě nevynechejte ty známky s viditelnými zbytky flurorescence. Pěkný den přeji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.