Je zde rubrika o diamantech, kdy její udržovatel Grofik zasvědceně uvádí různé trendy, ceny aj. Ale věc má i druhou stránku - možné podvody s drahokamy. Dovolím si upozornit na zkušenost.
Na internetu se to hemží nabídkami obchodníků i soukromníků s prodejem klenotnických kamenů s certifikátem. Kámen lze certifikovat několika způsoby, ale v každém z nich by měl být kámen natolik popsán/označen aj. tak, aby byla vyloučena záměna/sloučení jiného kamene s certifikátem. Jedním z několika popsání kamene je laserové gravírování čísla konkrétního certifikátu na rundistu (obvod) kamene briliantového výbrusu. Označení je tak miniaturní, že k jeho přečtení je ideální mikroskop a řeklo by se, že toto je vrchol seriózního značení, kdy pak lze na internetu najít ztotožnění certifikátu s archivovaným údajem jeho výstavce. Avšak v důsledku se může jednat jen o cár papíru k "nachytání hejla". Gravírování je totiž již tak rozšířené, že není problém nechat si vypálit číslo totožné s certifikátem na kámen podřadné kvality. Byly zaznamenány takové případy, dotažené k dokonalosti, kdy je zakoupen kámen s laserovým označením a s certifikátem GIA (nejvyšší/nejuznávanější stupeň certifikace, USA), potom je certifikát kopírováním rozmnožen např. 50x, stejné certifikační číslo je vygravírované do 50 podřadných kamenů a ty pak s certifikáty jsou prodány jako excelentní. A každý kupující dotazem na předmětné číslo na jeho certifikátu může zjistit, že certifikát se na internetu projeví jako pravý, tedy i "pravý je kámen s tímto číslem". A výdělek může být třeba v případě 50 ks podřadnějších briliantů (např z hlediska barvy, čistoty a brusu) nad 50 milionů. Např. cena 1 ct briliantu modrého zabarvení (6,5 mm prcek) může být i 2 miliony Kč, např: https://www.glamira.cz/glamira-ring-radmilla.html?alloy=white-silber&diamond=bluediamond . To jen na úvod. ----- Ale teď jsem přišel na ještě propracovanější techniku prodeje. Zakoupil jsem 1 ct modrý syntetický moissanit (kámen s vlastnostmi diamantu, dokonce lepší optické, tvrdost 9,25 Mohs), který měl certifikát GRA (Global gemological Rearch Authority). Vše bylo OK, než jsem nastartoval mikroskop a zjistil stav kamene. Certifikát GRA udával všechny paramerty excelentní (nejlepší), na rundistě bylo vypálené souhlasné čislo, tedy spárováno. Avšak kámen vykazuje za pomoci mikroskopu takové vady, že jej s klidným svědomím nazvu ZMETEK. Výbrus amatérský, geometrie rozházená, chybí kaleta a vrcholem je vyštíplá část rundistové fazety a rundisty. Obecně jde s těmito závadami o bezcenný kámen, odpad, v případě kvalitní věci by měl cenu cca 50 dolarů. Bezcenný (klenotnicky) by byl i diamant v takovém stavu. Po tomto zjištění jsem prostudoval certifikát GRA a vše je pohledově OK, i číslo certifikátu jsem dohledal na internetu. Na mé dotazy mailem na adresu GRA mi přicházela odpověď - nedoručitelný mail. Když jsem si opakovaně prohlížel certifikát GRA (poměrně neznámá asijská gemologická asociase), něco mi připomínal. Porovnal jsem ho s certifikátem GIA (prestižní americká asociace) a zjistil jsem, že jsou graficky totožné, GRA je okopírovaný GIA s malými úpravami. A internet je kameny s "certifikátem GRA" zahlcen, zejména z Asie. Něco mi říká, že GRA je uměle vytvořená bublina asijských vykuků. -------- A varování pro kupující šperků s diamanty: Zaručeně si vždy naběhnete z důvodu, že kupujete jako poslední v serii obchodníků, kdy již 1. obchodník kámen nadhodnotí a další v řadě chtějí také vydělat. Odhad ceny briliantu je založen na tom, že "větší bere", myšleno "známější, světovější". Odhad ceny jednoho barevného kamene příkladově 1 ct (0,2 gramu) se může lišit i o statisíce a vše může být správně - ovšem pokud to má zaručeně pravý certifikýt GIA, je to "nejsprávnější". A kraviny typu, že přijde člověk do klenotnictví, kde mu šperk s jakýmkoliv kámenem odhadnou jsou stejné pohádky, jako O vodníkovi. Žádný drahokam se nedá ve šperku odhadnout a zejména ne v jakémkoliv klenotnictví. Kritérií hodnocení např. briliantu je v kombinacích stovky a nikdy se nemohou dva odborníci v ocenění shodnout. Neshodnou se ani gemologiské laboratoře. A lákání lidí na "super zhodnocení šperků s briliantem" je naprostý nesmysl, když již prvotně zakoupený šperk je cenově nadhodnocen na maximum únosnosti. A kdo má šperk s briliantem, nechť si zkusí ho prodat a dovolím si tvrdit, že nákupní cenu nikde nedostane. A v dnešní době, kdy lze vyrobit již všechny drahokamy synteticky (šlo to i dříve, dnes se to děje hromadně) nastává problém opět si nenaběhnout. Např. se píše, že syntetický diamant lze vyrobit na klenotnické účely bez problémů do cca 10 ct a nelze ho od přírodního rozeznat. Tak si nenaběhněte "výhodnou koupí" a diamanty NE. ----- Pokud má někdo zkušenost s GRA, pochlubte se. ---A poznámka nakonec: teď jsem otevřel mail a znalec z oboru drahých kamenů mi poslal odpověď a dal mi za pravdu ve smyslu podvodu s popsaným "certifikátem GRA".
Obrázky:
To stepe, zial do pondelku som len na mobilnom aparate lepsie sa odpoveda s pc.
Podla toho co vidim ja cert. je na moisanit a nie na prirodny pripadne umelo vypestovany diamant...
Apropo 1karat modreho diamantu stoji nie dva mil CK, ale od 1 do 4mil. USD podla intenzivneho sfarbenia....
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Vážne? 😁
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zdravím Grofiku. V příspěvku je napsáno, že "certifikát" je na moissanit, asi jsi přehlédl. Avšak ten samý certifikát se vystavuje i na brilianty. V příspěvku jsem jen zdokumentoval podvod "bezcenný odpad s certifikátem", který se rozmohl a asi je to na delší povídání. Důvodem zveřejnění je výstraha kupujícím. Znalec, který je i pracovníkem gemologické laboratoře mi napsal, že s mými závěry plně souhlasí a že budou i zveřejněny na jejich www stránkách. - Když jsem napsal, že 1 ct modrého briliantu může stát i 2 mil Kč (v odkazu je uveden prsten za 2,5 mil Kč), je to myšleno u nás v ČR, kdy nejsou nakupovány klenotníky nejlepší kameny z důvodu úspory a zisku. Ty píšeš, že cena takového 1 ct je 1 - 4 mil USD a to je právě i podstata nesmyslnosti stanovování ceny diamantů (briliantů), kdy jde o subjektivní názor v rozsahu ceny 2,5 mil Kč (uvedený prsten) - 88 mil Kč (tvůj odborný názor v přepočtu USD/Kč). Potom v každém stupni intenzity barvy (tedy i sekvence ceny) je X % možnost zvýšení ceny, když máme na mysly samozřejmě jen klenotnické kameny. A právě i toto je varováním kupujícím, že si téměř vždy naběhnou, jsa ovlivněni reklamou, případně chamtivostí. --- Klenotnická lupa 10x je pro mě málo, používám 40x a můj mikroskop zaostřuje způsobem, že v základní malé vzdálenosti nad objektem má psáno 800 x a s postupným odstupem vzdálenosti snižuje i stupeň zvětšení, který není definován, tedy neznám zvětšení.
Grofiku, to klenotnické zvětšení 10x je přece všeobecně známé a s příspěvkem to nemá jakoukoliv souvislost. To, že jsou vady vyfoceny větším zvětšením přece neznamená, že při menším tam nejsou? A o čistotě kamene jsem nikde nepsal a ani ji nezkoumal. Pojem "excelentní" je definován jak ve smyslu brusu, symetrie aj. Nebo myslíš, že málo zvětšená vada vadou není ? Připadá mi, že jsi nepochopil smysl mnou prvotně napsaného příspěvku - falešný certifikát na odpad - a jaksi "špičkuješ" v nepodstatných souvislostech. Nikdo zde nepochybuje, že jsi odborník. A že ceník existuje na všechny druhy drahých kamenů může být pravda, ale podobná té s falešným certifikátem. Každý broušený klenotnický (o těch mluvíme) drahý kámen ze známé čtyřky (briliant, smaragd, rubín, safír) musí být oceněn individuálně, to přece víš. Ceník je v takovém případě nepoužitelný.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.