Moderátoři: smith
Jak se to stalo, jsem popsal. Zda tomu někdo věří, či ne, je mi celkem jedno. Na tomto fóru přečtu všechno, neb mám mince rád. Přečetl jsem předešlé Lopezovy příspěvky s duhovou patinou a přidal svoje. Víc bych za tím nehledal. Nález pochází z roku 2015 a mince stále mám a prodej neplanuji.
Často se ag nálezy čistí v podstatě až na kov nejčastěji pomocí sody vody, někdy přidají kyselinu citronovou, standartně domácí chemie.. 😉
Napadlo mě Grafiti, pokud si minci čistil pouze vodou nestrhl si celý škraloup silné patiny, osušil si jí a následně časová reakce zbylé patiny s vodou a sluncem vytvořilo finální vzhled jak vidíme na tvém fotu...
Nějaké zbytky patiny, či nečistot z půdy na minci po vyčištění vodou musely zůstat..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Všechny chemické , dokonce částečně i biochemické děje , které probíhají v přírodě se díky rozvoji vědy o objasněným postupům dají víceméně replikovat v laboratoři .Chce to jenom mít znalosti , možnosti práce v laboratoři , přístupu k určité škále chemikálií a nastudovat postupy .Nedávno zde byl publikován aureus Vespasiánův nalezený v Pompejích se zvláštním a charakteristickým zabarvením povrchu právě díky uložení pod vrstvou sopečného prachu a lávy . Zlato je relativně inertní kov , nicméně pomocí kyseliny dusičné a současně kyseliny chlorovodíkové se dá jeho povrch „zaktivovat " vlastně se začne v lučavce rozpouštět a to je okamžik , kdy se dá patinovat/samozřejmě ve slabé lučavce/ pomocí solí mědi a jiných kovů dokonce i zlato …… Zlatníci takto patinují opravy starých šperků atd …Myslím , že kdyby člověk měl ty možnosti a věnoval tomu nějaký čas , tak by asi dokázal vytvořit jakoukoliv patinu na čemkoliv. Ne během pár minut , jak se běžně patinuje –třeba pomocí sirných jater – ale třeba působením malých koncentracíc nějakých chemikálií po dobu dní , týdnů případně měsíců…
No ale protože každý z nás patinuje nějakou minci většinou jednou za několik let a to spíše z důvodu , že někde získal hezkou , ale vyčištěnou až vyblýskanou minci a nechce , aby mu ve sbírce svítila jako lucerna , ale tak nějak do ní zapadla ,tak asi nikdo z nás nemá důvod se po způsobech patinace pídit a studovat je .Ale napatinovat by šlo pravděpodobně vše a asi výborně….
Grafit, zrejme komunikačné nedorozumenie, moja diskusia o mincí vrátane patiny smeruje ku tejto mincí.
Vaše mince nepopieram pravosť, ale vodu z vodovodu by som určite dlhodobo nepil... 🍷
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Vrátim sa ku guldineru
1.) kuknite sa na obrázok. Myslím si, že pri porovnaní ihneď nájdete zásadný rozdiel. Guldineru chýba smer reakcie (od okrajov mince ku stredu), ktorým by sa postupne prirodzene tvorila patina, pretože vznikla naraz po celej ploche mince (umelo).
2.) patina guldineru je crazy dúhová, zafarbená silne do žlta. Jodid strieborný je totiž žltá zlúčenina, rovnako fotocitlivá. Typoval by som to na minerálku s obsahom jódu, roztok jódu v jodide draselnom alebo v blízkosti by som nechal misku so šupinkami jódu a celé to prikryl, aby výpary jódu (umelo) pôsobili.
Takže umelá vytvorená so zámerom zahladiť škaredý povrch a zvýšiť predajnú cenu.
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Prohledal jsem telefon a našel staré fotky z doby těsně po nálezu.Na mincích byla jen hlína, kterou smyla voda. Žádná patina, nic, jen čistý kov.
Jsou v jiném formátu. Pošlu je Fidžimu, zda by je sem vložil.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.