Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

mark

Uživatel

Zaregistrován:
3. 10. 2018

Vytvořeno:
4. 10. 2018, 07:44

Dobrý den, prosím o pomoc při určení stáří a hodnoty pendlovek Gustav Becker. Podle dohledaných tabulek J. Hubby rok 1912? Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
5. 10. 2018, 19:51

O tom číslování od J. Hubbyho jsem se dozvěděl až zde a uživatel Orava tu na něj dal odkaz tenkrát. Takže podle toho číslování to sedí ten rok. Podle unašeče kotvy vidím, že se ještě jedná o jeden z těch kvalitnějších strojků, budte rád. Navíc je vybaven zámkem proti vypadnutí strojku při pádu hodin ze zdi. Pokud jste hodiny koupil a nic o nich nevíte, doporučil bych odmontovat konzolu o 4 šroubcích co drží strojek, uvidíte, jestli je v bedně originál nebo už jsou tam starší díry od jiné konzoly. Pro tento typ bedny už to je opravdu pozdní období. Sám mám ale doma historizující altdojčky před rokem 1910..před dvěma týdny jsem si pořídil secesní čtvrtky GB a podle Hubbyho by to byl rok 1913 a tam ta bedna je už poplatná své době na 100%. A bohužel už i s neštastným systémem unašečů a ne ještě jako zde.

mark

Uživatel

Zaregistrován:
3. 10. 2018

Vytvořeno:
13. 10. 2018, 07:00

Dobrý den, děkuji. Hodiny jsou v naší rodině cca 60 let, kdy je rodiče nalezli na půdě koupeného domu, nyní jsem je zdědil a rozhodl se o nich něco zjistit. Chápu správně Vaši odpověď, že bedna vypadá starší, než strojek?

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
13. 10. 2018, 09:29

Ano ale nedá se to brát doslovně. Časová období, jako Renesance, Baroko atd. se nedají chápat tak, že to bylo do tohoto roku a od tohoto už ne, navíc se ty styly lišily dobou používání různě po Evropě - někde něco končilo dřív, jinde později. Skřínka je ještě druhorenesanční a bežela tak současně se Secesí, která se u nás začala rozvíjet okolo roku 1890. Tyto historizující směry, jako nová renesance, druhá gotika aj. se u nás datují do druhé poloviny 19.stol. a tento typ skříněk se dělal a byl "moderní" zhruba hlavně mezi lety 1860 - 1890. A přitom,jak je vidět, dobíhal tento směr ještě i dvacet let současně se Secesí. Proto mluvím o tom pozdním období ale netvrdím, že to k sobě nepatří. Můj názor berte jako názor sběratele starožitností a hlavně starých hodin. Mnohdy k něčemu přijdu a není už nikdo, kdo by dokázal povědět něco o původu předmětu a tak to zkoumám sám.KOlegové by vám potvrdily, ostatně tuto informaci mám od nich, že hodiny se dělaly tak, že člověk koupil stroj a skřínku si mohl nechat vyrobit samostatně. Dodnes je dochovaných více strojů než skříněk a už jsem se setkal i s tím, že v jedné rodině byly secesní hodiny z dvacátých let, spadli ze zdi a rozbily se. Z jiných starých hodin měli doma skřínku bez stroje, se secesními prvky v druhorenesančním duchu,vyrobena po roce 1890 a tak ten stroj dali do ní. Laik to nepozná ale byly velice překvapeni, když jsem jim napsal, že je to znehodnocený bastl a hodiny nejsou původní, na kterých bude ještě práce dát je do původního stavu. Proto když mám do sbírky některé o nichž nic nevím, radši to rozeberu a přesvědčím se sám zda byly bez zásahu nebo ne ;-). Ale jak říkám, jsem sběratel a strašně si zakládám na tom, aby i rozmlácené hodiny či nábytek po renovaci vypadali tak jak v době svého vzniku. Jiný takové nároky mít nemusí a stačí mu, že je to 100% stará věc.

lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

Vytvořeno:
13. 10. 2018, 09:50

Není co dodat.

mark

Uživatel

Zaregistrován:
3. 10. 2018

Vytvořeno:
15. 10. 2018, 18:01

Dobrý den, děkuji moc. Asi nezbude než navštívit odborníka. Sám se do montování raději nepustím, možná bych to stejně nepoznal :-)

Fenix188

Uživatel

Zaregistrován:
8. 5. 2015

Vytvořeno:
15. 10. 2018, 20:05

V pohodě,však to nechte tak. Zbytečně budete komusi platit za 5 minut roboty..akorát co by mi na těch hodinách víc vadilo,že jim chybí vrch. Spíš ten bych nechal dodělat.

mark

Uživatel

Zaregistrován:
3. 10. 2018

Vytvořeno:
17. 10. 2018, 12:08

Díky, popravdě jsem si na ně zvykl jak jsou, ale jen pro zajímavost, ty vršky někdo vyrábí? A jak, když neví co tam bylo? Existuje nějaký katalog GB?

nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

Vytvořeno:
17. 10. 2018, 12:34

niečo sa dá nájsť,treba potrápiť uja googla

Obrázky:

mark

Uživatel

Zaregistrován:
3. 10. 2018

Vytvořeno:
17. 10. 2018, 12:41

GB ještě jednou. Vlastním i tyto hodiny a k nim mám mnohem bližší vztah. Je to svatební dar praprarodičům když se praděda vrátil z první světové války. Podle čísla rok 1918? (odpovídá tomu i rok darování) Máte případně nějaký komentář?

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.