Moderátoři: smith, Koniáš

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#1 - 24. 5. 2007, 19:14

Zdravím Vás všetkých.
Už pár dní premýšľam nad patinou na minciach. Nie že by som nevedel o čo ide, samozrejme mám s ušlachtilou patinou skúsenosti a samozrejme ušlachtilú patinu z mincí neodstraňujem. Ale s pokrčenými pleciami a zahambením pokorne priznávam, že som v minulosti používal rôrne sidoly a iné blbosti, ale nalejme si čistého vína; kto z nás nie? Kto z nás nechcel mať Leopoldov XV-grajciar vyleštený ako zrkadlo, ako keby práve vyšiel z mincovne? Čas ma samozrejme naučil o čo ide, hlavne pri pražských grošoch. Pri niektorých razbách grošov horšej zachovalosti je vlastne patina to posledné, čo drží obraz ako tak pri živote. Zberatelia grošov vedia o čom hovorím.
O čo mi ide; na niektorých aukciách som si všimol, že mince s krásnou patinou jednoducho nejdú na odbyt. Možno sa mýlim, ale ľudia sa idú roztrhať za grošom Václava II., ktorý je síce solídny (Tom ho zohnal teda v nádhernom, bezkonkurečnom stave - ešte raz Tome gratulujem 😞 ), ale v podstate nie je nič moc. Ale keď vidia ten zrkadlový lesk, že sa pomaly v ňom vidí pán fotograf, tak sú z toho jednoducho hotoví.
Mne to nevadí, je to absolútne v poriadku. Ten groš bez patiny ktorý spomínam sa páči aj mne, ale nejak to nie je ono.
Vykašlime sa teraz na groše, lebo asi viem kecať iba o nich, chcel by som počuť názor vás všetkých, čo si myslíte o patine na minciach? Má ešte to svoje miesto vo svete supermoderného zberateľstva?

Radek Deraha

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2007

#2 - 24. 5. 2007, 19:50

Ahoj Archy, naprosto s tebou souhlasím,taky jsem to leštil jak blbej.Když jsem vyleštil minci,tak jsem zjistil že na ní nejsou vydět žádný detajly.Tak jsem přemejšlel jak jí dostat spátky,aby tam bylo něco vydět.Co na to říct chybama se člověk učí.

facctory

Moderátor

Zaregistrován
25. 4. 2007

#3 - 24. 5. 2007, 22:49

Tak ja sa chlapci k Vám hlásim , tiež som leštil, používal sidol a rôzne pasty .
Archy použil výraz supermoderné zberateľstvo, ja tiež mnoho krát premýšľam ako ďaleko to zájde. Objavujú sa stále viac novorazby, už len čakám že sa objavia ako novorazby aj bežné ročníky mincí, potom budeme mať zbierky perfektné, v razobnom lesku ako nové....:-)))
Ale k patine. Na zberateľstve je predsa jedinečné to, že si každý zbiera čo chce a v stave akom len on sám chce. A preto sa vždy nájdu nejaký zberatelia ktorý budú chcieť do zbierok lnajmä mince zo zrkadlovým leskom ale stále bude mnoho tých, čo sa potešia i mincou ktorá prešla mnohými a mnohými rukami aj keď bude bez perfektného lesku.

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#4 - 24. 5. 2007, 22:54

Absolútny súhlas; na zberateľstve je fajn, že každý zbiera niečo iné. A samozrejme v inom stave. Osobne nemám nič proti krásnym zrkadlovým minciam, najmä (a hlavne) ak ide o mince novoveké. Ale pri minciach grošového obdobia osobne jednoducho musím cítiť to staré striebro.
Inak aj v mojej zbierke mám krásneho "zrkadlového" Václava II. ajajáj...

Topa77

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2007

#5 - 24. 5. 2007, 23:33

Zdravím lidi a Archyho zvlášť! 😃 Taky dávám přednost minci, která má hezkou patinu před mincí, která je vyleštěna tak, že spíše opticky připomíná hliník. Ale tomu Václavovi II., zvlášť Smolík 1, nešlo odolat 😁
Ale i na aukru a jinde jde vidět, že hodně lidí mince - groše čistí a doslova leští.

Patina samozřejmě zase vznikne, ale trvá to. Nevíte o nějakém postupu,který by to urychlil? Samozřejmě bez poškození mince a ne takový, který by už znamenal nějaké "nefér" pozměňování mince?

facctory

Moderátor

Zaregistrován
25. 4. 2007

#6 - 24. 5. 2007, 23:38

No, mincu z grošového obdobia mám iba jednu, ale na tú by som samozrejme so žiadnym čističom striebra nesiahol. Tá tiaž rokov a množstvo rúk musí byť predsa z mince cítiť. Už trošku iné je to u mincí napríklad korunovej meny R-U. Tam váham. Niektoré mám peknučké, lesklučné -)), iné sú z čiastočnou patinou... A premýšľam či ich všetky naraz nevyčistiť aby boli rovnaké...
Inak Archypov, ten zrkadlový Václav II ti tam vôbec nepasuje a nezapadá, skús ho ponúknuť, snáď by som ten lesk nejako prekúsol.....-))))

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#7 - 24. 5. 2007, 23:58

Ale viež že mi tam zatiaľ celkom pasuje?🙂 Je to totiž najkrajší Václav II. ktorého mám.

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#8 - 25. 5. 2007, 03:09

Ke stare minci patina jednoznacne patri, o mince bez patiny je mensi zajem, vylestene mince jsou povazovany za poskozene. Vylestena moderni mince, napr. medena, je bezcenna (v Aukru se ale naopak skvele proda). Razebni lesk nedosahnete sidolem !!! Vlastne ho nedosahnete nijak, bud je nebo neni. Neni to zrcadlovy lesk, ale matny lesk razene mince. Zrcadlove leskle jsou jen "proofky". Osobne cistim mince jen zcela vyjimecne a velmi setrne, pokud jsou spinave nebo maji skvrny. Nikdy je nelestim, patinu se snazim zachovat i u modernich minci. Odstraneni patiny je nevratny proces, chemicky se da sice znovu vytvorit, ale uz to neni ono.

numismat@seznam.cz

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#9 - 25. 5. 2007, 14:44

souhlasím s tím, že patina na středověkých mincích by měla být. mince pak má větší vypovídací hodnotu a nejeden sběratel se jistě mnohokrát zasní a představuje si ty ruce, kterýma prošla a osudy těch lidí. to je myslím na sběratelství to krásné.
ovšem jako detektorář, když najdu nějaký stříbrňák, který leží pár set let v zemi, musím vždy tyto mince čistit, neboť jakoby srostou s tou hlínou, v níž byli uvězněné a kolikrát jsou tak "špinavé", že ani nejdou přečíst. takže patina bohužel většinou vezme za své. naštěstí mám od jednoho kolegy "patinovačku", nějaký jeho chemický lektvar, díky němuž můžu dát minci opět patinu dle svého rozmaru. ale samozřejmě už to není košér.
a pro "grošaře", zrovna včera mi jeden kolega detektorář poslal fota groše Karla IV. který našel, celkem pěkný kousek😮)

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#10 - 25. 5. 2007, 14:48

Pošlite sem alebo do témy "pražské groše" foto. Vždy radi uvítame obrázky o ktorých môžeme "žvanit"🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.