U tý 5000Kč je to pravda.Dokonce to bylo vědecky vysvětleno.Četl jsem o tom článek.Zlato samozřejmě zoxidovat nemůže,ale zrovna u této mince nastal problém v tom,že na raznici zůstal nějakej zbytek stříbra a to stříbro na té minci zoxidovalo.Zkusím ten článek navít a hodit sem odkaz.

Jak pak to asi bude vypadat za 300 let:
Téměř 400 letý Evropa1 bude hudrovat mladým sběratelům, že sbírání PM Cr (měna Credits - měna budoucnosti) není přeci "Sběratelství", že by se měli věnovat historickým mincím - třeba takové mince České republliky. Jsou výtvarně vkusné, je jich hodně i v dobré kvalitě, a když si počkají, narazí i na sbírkový stav. Také připomene tehdejší PM z drahých kovů, které sice byly oficiálně součástí monetárního systému, ale neplatilo se s nimi (odkaz na dokument vysvětlující tento paradox), jichž je sice méně, ale zato ve sbírkové kvalitě s nádhernou patinou ;-)
Jak by to asi vypadalo před cca 90 lety:
Evropa1 (momentálně na houbách) bude hudrovat mladým sběratelům, že sbírání PM Kč není přeci "Sběratelství", že by se měli věnovat historickým mincím - třeba takové mince Marie Terezie, význačné to panovnice. Jsou výtvarně vkusné, je jich hodně i v dobré kvalitě, a když si počkají, narazí i na sbírkový stav.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Sulfidace...
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

http://www.zlate-mince.cz/Cervene_skvrny_studie_cesky.htm
Není to přesně ten článek co jsem hledal,ale je to něco podobného

Evropa1 napsal/a:
... Ve skutečnosti slouží pouze ke státní šmelině, jak vydělávat na sběratelské obci, kdy platidlo prodá podstatně nad nominál, ale zpět ho vykupuje pouze na nominál. Takto se má chovat stát, nebo banka při vydávání platidel?
No, pro mě je otázka za kolik to prodává nad cenu kovu, to že je na tom ražený nominál je sice fajn ale spíš to beru jako jistotu výkupní ceny ... třeba kdyby Kelly zjistil, že zlato jde vyrábět z olova a cena zlata by šla i pod nominál🙂
Jinak Gorillo, myslím že Evropě jde spíš o to, že některé důvody pro sbírání PM nejsou úplně na místě. Jinak já si myslím, že pokud se tomu bude někdo věnovat dlouhodobě tak stejně nezůstane u PM.
Spořiti se dá i z mála, jen začni a vytrvej!

Ag pamětní mince nesbírám, mám s nimi podobné zkušenosti jak již bylo uvedeno výše a proto sbírám jen Au mince.
Stopy na Au povrchu zbůsobují Ag nanočástice...ty zprvu nejsou vidět, ale v momentě oxidace se "zviditelní" jako oranžové skvrny atd...
Nemohl by sem někdo dát scan tý 5000 Kč po oxidaci, rád bych to viděl, zatím jsem měl to štěstí a na českých Au mincích se mi to nestalo.

Oxidace kovů je zcela přirozený jev, který lze pouze zpomalit, nikoliv zastavit! Mít panickou hrůzu ze vznikajících skvrn je zbytečné - nezabráníte tomu. Smiřte se s tím, že i v etuích, které nikdy nebudou hermeticky uzavřené, budou stříbrné mince časem tmavnout a na zlatých se mohou vytvořit červené skvrny.
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

gorila napsal/a:
Jak pak to asi bude vypadat za 300 let:
Téměř 400 letý Evropa1 bude hudrovat mladým sběratelům.....
Myslím že si Europu zle pochopila, on nemá nič proti zbieraniu súčasných obehových mincí, ale práve týchto pamätných, pretože to už nie je súčasť obeživa, ale fakticky len investičné mince, ktoré nemajú nič spoločné s hodnotou čo je na nich vyrazená. A to s tým pred 90 rokmi nie je dobrý príklad, lebo vtedy sa ešte pamätné mince bežne používali v obehu, napr RU 1 a 5koruny 1896, 1907, 1908... Ak by sa vtedy vydávali razby ktorých nominálna hodnota by bola len symbolická a neboli by určené pre obeh, určite by som si ich do zbierky nedal.

ty co udáváš jsou ale pamětní-oběhové, něco podobného jako dnes naše 10Kč + 20Kč 2000 (Hodiny)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Ja viem, ale kedysi boli skoro všetky pamätné mince také, razené v parametroch obiehajúcich mincí, a nie ako dnes bankoviek. Samozrejme sa dá polemizovať o pamätných RU 100 korunách, ale stále ide o mincu, ktorá parametrovo zapadá medzi vtedajšie mince (desať zlatých 10-korún)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.