Zaregistrován
6. 7. 2009
Ja jsem Ceskoslovensko sbiral od svych numismatickych zacatku pred cca 30ti lety a vytrval jsem u toho i kdyz muj hlavni zaber je jiz dlouho hlavne bohemika. Do uplne sbirky (krome dukatu) mi chybely jen 3 kousky a takrka vse bylo v RL nebo 0/0. Prave pro uvedene duvody jsem ho nakonec rozpustil, nebylo jine volby pokud jsem nechtel sledovat v budoucich letech ocekavany cenovy propad. Stale s tim vsak nejsem smiren, ale situace je bohuzel takova jaka je.
Zaregistrován
6. 7. 2009
Kdyz jsme u tech komunistickych funkcionaru a minci Ceskoslovenska tak mala vzpominka - v roce 2001 nebo 2002 byl u Dukatu drazen pravy svatovaclavsky 10D 1951 z pozustalosti madarskeho vudce Janose Kadara (bylo to jeste pred tim nez je ze svych zasob uvolnila CNB do sve aukce).
Zaregistrován
9. 3. 2010
Evropa1 napsal/a:
... Nejhorší je i fakt, že někteří sběratelé nebudou těmto mincím věřit a naruší se přirozený chod trhu.
Podobné články ako ten "Falza všude aneb pod svícnem je tma !" určite neprispejú k dôvere zberateľov k minciam nášho územia po roku 1919, ale na druhej strane upozornia potenciálnych záujemcov o kúpu týchto mincí (hlavne tých vzácnejších), aby venovali väčšiu pozornosť posúdeniu ich pravosti. Situáciu som chcel teraz opísať slovami DÔVERUJ, ALE PREVERUJ ale viac momentálnu situáciu vystihuje NEDÔVERUJ A PREVERUJ. Nie len pre bežného zberateľa, ale aj pre skúseného dlhoročného zberateľa je problém sa jednoznačne vyjadriť k diskusii pod tým článkom a dať jednej zo strán za pravdu.
Tie posudky a vyjadrenia znalcov z oboru by nám mali dať jasne najavo, či sa jedá o originál, alebo o falzum (neoficiálnu novorazbu). Ale kto z nás sa dnes pozerá na mincu zo znaleckým posudkom ako na mincu jednoznačne a nespochybniteľne pravú ? K dôveryhodnosti neprispievajú ani niektoré vyjadrenia znalcov, ktoré si navzájom protirečia. Je naozaj problém dať zapravdu jednej zo strán. Ale svoj názor si máme právo spraviť ...
p. Zdeněk Petráň v príspevku č. 10 k tomu článku píše citujem:
...Všichni v protifalzátorské komisi pracujeme kolektivně, protože více očí více vidí a vylučuje omyl.
Následne ten istý pán píše v príspevku č. 18 k tomu článku, citujem:
...Zmiňovanou minci v aukci Šumperku předložil dr. Holub k posouzení znalci moderních mincí panu Josefu Kounovskému. Ten ji označil za pravou a toto sdělil do Šumperka. Tak taky byla zařazena do aukce. Tam však na základě předložené studie pana R.Havla byla označena za falzum. Protože není dr. Holub v této oblasti znalec a nebyl si jist, ke kterému názoru o pravosti se má přiklonit, raději vzal vydraženou minci zpět z obav případných následných tahanic. Musím na tomto místě upozornit, že tím v žádném případě nebyl zpochybněn původní názor J. Kounovského, zástupci aukce se pouze chtěli vyhnout případným komplikacím s reklamací. Toto jsou informace od dr. Holuba, jak mi je sdělil, já sám jsem onu minci neměl k dispozici a tedy ji ani neviděl. Proto se k ní nemohu vyjádřit.
Tie vyjadrenia p. Petráňa si z môho pohľadu protirečia a s prepáčením na mňa pôsobia alibisticky. V prvom príspevku uvádza ako táto protifalzátorská komisia pracuje kolektívne a v ďaľšom príspevku hádže všetku zodpovednosť na hlavu p. Kounovského. A potom nech si čitateľ spraví úsudok a závery ...
Je na každom z nás ako sa k tomu postavíme (komu budeme veriť / neveriť) a aké závery si z toho spravíme. Môj záver z toho je ten, že sa na prácu znalcov a ich posudky už nepozerám s takou dôverou, ako v minulosti a budem sa do budúcna viac riadiť tým NEDÔVERUJ A PREVERUJ.
Zaregistrován
6. 11. 2008
Brett napsal/a:
Podobné články ako ten "Falza všude aneb pod svícnem je tma !" určite neprispejú k dôvere zberateľov k minciam nášho územia po roku 1919, ale na druhej strane upozornia potenciálnych záujemcov o kúpu týchto mincí (hlavne tých vzácnejších), aby venovali väčšiu pozornosť posúdeniu ich pravosti. Situáciu som chcel teraz opísať slovami DÔVERUJ, ALE PREVERUJ ale viac momentálnu situáciu vystihuje NEDÔVERUJ A PREVERUJ. Nie len pre bežného zberateľa, ale aj pre skúseného dlhoročného zberateľa je problém sa jednoznačne vyjadriť k diskusii pod tým článkom a dať jednej zo strán za pravdu.
...
Stejně to samé ale platí na mnohé kremnické ražby(zejména např. tzv. materiálové zkoušky), které se všemožně a za každou cenu snaží stále dokola obhajovat naši "slovenští přátelé" v čele s Probe apod. 🙄
Stejně tak je pravda, že mincovna nikdy nepřizná své možné pochybení, ať již vzniklo kdykoliv... 😈
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
22. 7. 2011
Bohužel kolem československých mincí je tolik otazníků, že pokud bychom je chtěli začít sbírat, pak bychom museli nejdříve několik let studovat, ale i pokud by se z nás stali odborníci, stejně bychom museli být v některých situacích na vážkách. Ať vezmeme jakoukoli zajímavější minci, provází ji mnoho příběhů o nedůvěryhodnosti.
Stačí se podívat, kolik se draží na trhu desetikorun 1933. Je možné, aby byly všechny pravé?
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
6. 7. 2009
ale ta co bude ted v Praze, za tu rucim 😉
Zaregistrován
17. 11. 2011
z logiky vyplývá že pokud se krize prohloubí, tak ceny půjdou dolu a to u všech mincích
Zaregistrován
23. 12. 2009
To vyplyva z logiky ale ne ze skutecnosti.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Zaregistrován
18. 2. 2011
pokud se krize prohloubí, tak půjdou dolů i platy, takže si člověk nepomůže 😕
Carpe diem, sed memento mori!
Zaregistrován
12. 8. 2006
No, souhlasím, že problém falz je den ode dne větší. Dovolím si ale být větším optimistou co se týče pravosti "všech těch" kutnohorských dvouzlatníků, 10 korun 1933 atp. - falza pořád jsou poznat a pokud byla i u těchto mincí umožněna doražba originálními razidly, dal-li si výrobce záležet, nikdo nikdy nic nepozná. Co se týče cen mincí v krizi - běžnější mince půjdou určitě dolů, vzácnější moc ne - holt platí, že kdo na ně má peníze teď, bude je mít velmi pravděpodobně i v krizi. A materiálové zkoušky v Kremnici, to je taky kapitola sama pro sebe.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.