Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

kv444

Uživatel

Zaregistrován:
7. 9. 2020

Vytvořeno:
25. 9. 2024, 13:26

nemáte někdo pochybnosti o originalitě tohoto tolaru z jedné nejmenované nadcházející české aukce?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

patejl00

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2024

Vytvořeno:
31. 12. 2025, 23:29

Prosim o urceni pravosti tohoto tolaru. Váha3 28,35 . Dekuji.

Popis obrázku

Popis obrázku

poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 09:58

Za mne vypadá vizuálně dobře .Ale podle fota určovat může být vždy problematické .

patejl00

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2024

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 10:57

Za mne vypadá vizuálně dobře .Ale podle fota určovat může být vždy problematické .

Dekuji za informaci. Je neco specifickeho čím se falzum liší od originalu? Na co si dat pozor, nebo co prvni kontrolovat?

Profilový obrázek
Lopez1506

Uživatel

Zaregistrován:
26. 8. 2012

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 12:49

Dekuji za informaci. Je neco specifickeho čím se falzum liší od originalu? Na co si dat pozor, nebo co prvni kontrolovat?

Obávám se,že univerzální návod na tuto často pokládanou otázku neexistuje..Jsou falza a falza,-vše je velmi individuální.
Viděl bych to na dvě možné cesty..

A)-Intenzívně se o falza zajímat,a vyhledávat všechny dostupné informace na toto téma v různých oblastech..není to ovšem"běh na krátkou trať".
Potom začnete mít sám trochu základní přehled...a budete tak nějak vědět kam se první podívat.
Ovšem zde je potřeba vzít na vědomí výskyt stále nových a dokonalejších kusů,kde je už problém..a názory zainteresovaných se povětšinou štěpí na dva protichůdné tábory..a k jejichž odhalení je již potřeba více než oko.

B)Praxe.
Mít prostě nakoukáno tisíce a tisíce mincí...a vemte na to jed,že se Vám časem v hlavě začne"rozblikávat varovné světýlko",....že pravděpodobně zde není něco v pořádku...a pak se snažit k tomu dohledat vše dostupné.

Vždy je samozřejmě lepší mít minci v ruce..no,někdy to možné není..

Vše je ovšem pouze můj názor,který se nemusí s názorem řady ostatních shodovat..a případné obvyklé smazání příspěvku mi nijak vadit nebude...
Koniáš

Moderátor

Zaregistrován:
3. 11. 2010

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 13:03

Asi první ukazatel je váha mince a první dojem z ní. Někdy se dá dohledat i historie mince. Zrovna v tomto vlákně je dost informací na co si dát pozor. Zkušení sběratelé taknějak nechtějí moc radit padělatelům, kde dělají chyby, které zatím díkybohu dělají.

Igni probatur aurum, virtus miseria...

patejl00

Uživatel

Zaregistrován:
5. 3. 2024

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 13:58

Dekuji za přínosné rady. Zkusim neco vyhledavat na internetu a alespon neco pochytit. Kdyby jste meli alespon nejaky odkaz nebo cokoli kde bych si neco nacetl, byl bych moc vděčný. Preji hezky den.

poradnydest

Uživatel

Zaregistrován:
23. 12. 2015

Vytvořeno:
1. 1. 2025, 14:10

Jestli se v problematice neorientujete a hodláte začít s takto drahými mincemi , tak si myslím dost koledujete . Mince je to sice cenná , ale cena se vždy odvíjí od zachovalosti , dokonalosti ražby , typu razidla , ročníku , čištění , patiny a dalších věcí …..Vám tyto drobnosti ze začátku mohou splývat ale hrají velmi důležitou , někdy až fatální roli ohledně ceny .Nicméně jestli máte neomezené zdroje a hodně o minci stojíte …dle mne to není úplně výhodná koupě , ale na druhou stranu cena není zas násobně přehnaná….

https://www.numismatikaru.cz/p/matyas-tolar-1611-kremnice-vzacny-r/
https://machochlapovic.com/cz/aukce/57/188
https://machochlapovic.com/cz/aukce/21/108

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.