OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#41 - 31. 10. 2019, 20:25
Ano, i o jiných hodnotách mluvil Jan Klim. Říkal mi, že kolem odstínů v barvách měl v minulosti řadu sporů a že se nyní již s nikým nehádá a ponechává mu jeho názor. Ale je zajímavé, že se známka petrolejově stříbřitě šedá nezachovala na dopise. Na to bych měl teorii, že se tiskařům několik prvních archů nelíbilo, tak je pro prodej na poštu odložili a tyto známky se dostaly později mezi filatelisty. Odkdy je vůbec popsaný petrolejový světlešedý odstín? Kdyby to bylo v době vytištění, určitě by z nich udělali rarity tehdejší spekulanti.

Já to někde četl a i kdo tu teorii o petroleji první uveřejnil, ale teď to nenajdu. Samozřejmě názor pana Klima plně respektuji a jenom diskutuji o nejasnostech.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#43 - 31. 10. 2019, 21:58
Tady: http://www.frantisekbenes.cz/120-h-hradcany-stribrite-seda/

V článku je napsáno, že první zmínky o stříbřitě šedé se objevily až v roce 1948, to znamená, že se do té doby neobjevily ani na poště, ani na filatelistickém trhu. To podporuje teorii, že arch (archy) s těmito známkami byly někde uschované zřejmě jako vadné. Pokud by nebyly uschované v době platnosti Hradčan, musela by se nějaká dochovat na dopise.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#44 - 1. 11. 2019, 09:54

Jestli to nebude podobná situace jako se známkami 25h v odstínu ultramarinová. Ale protože archů 120h stříbřitě šedých bylo mnohem méně, někde se mohly odložit, založit a ležet zapomenuty. Kdežto 25h ultramarinových bylo více a tak se prodaly KF. V tiskárně muselo být takových věcí spousta a mezi nimi se ztratily.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#45 - 1. 11. 2019, 15:32

Ano, i když nejsem Hradčanář, tak je to logické.
V článku bylo uvedeno, že některé známky světle šedé i stříbřitě šedé nesly značky starých znalců. V případě Gilberta je v postatě prokázané, že došlo ke zneužití jeho značky a co se týká ostatních znalců, některé světle šedé mohly vzniknout i "gumováním" chlebovou střídkou běžné šedé známky. Pokud je známo, tak např. Lešetický dával svoje značky i na levné známky.
Jen tak pro zajímavost jsem si prohlédl svých 10 šedých razítkovaných známek Hradčan a našel minimálně 3 jasně rozlišitelné odstíny.
U 25 h modrých (těch mám asi 20) jsem též našel asi 3 odstíny, které zřejmě odpovídají katalogu.
Věřím verzi zapomenutých archů, protože byla řada lidí (obchodníci, sběratelé, lidé mající přístup do tiskárny), kteří měli celé archy a objevily se až po jejich smrti.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován
17. 2. 2016

#46 - 1. 11. 2019, 18:20

Taky souhlas, že známky někde ležely delší dobu. Domnívám se, že arch (archy) jsou rozřezány na jednotlivé známky a čtyřbloky (asi 2Ks) kotoučovou řezačkou na papír. Tím chci upozornit, že na pravé známce nejsou stopy po střihu nůžkami a okraje jsou perfektní.
Můj osobní názor je, že známky nevznikly na začátku tisku známek, ale na konci tisku známek kde došlo k domíchání barvy v jiném odstínu (petrolejovém). Prosím, nikomu tento názor nevnucuji ale rád ho prodiskutuji.

Alur

Uživatel

Zaregistrován
25. 1. 2019

#47 - 5. 11. 2019, 09:10

.....se zájmem si čtu tyto přínosné diskuse.....jsem začátečník a není mi jasné, pokud o vzácnosti známky rozhoduje odstín barvy a není k disposici srovnávací materiál, jakým způsobem lze kromě znalce, rozpoznat např. zde diskutovanou "stříbřitě šedou"?

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#48 - 5. 11. 2019, 10:26

Protože u nás neexistují vzorníky barev jako např. Michel - a někteří znalci se jejímu vydání zuby nehty brání argumenty že každé oko vidí jinak - tak hranice mezi odstíny je tak široká, že záleží na subjektivním pocitu každého znalce jak barevný odstín posoudí a určí. Ovšem některé odstíny barev jsou tak výrazné, že s jejich určením by neměl být problém.

Jaromir

Moderátor

Zaregistrován
10. 2. 2006

#49 - 5. 11. 2019, 13:07
Protože u nás neexistují vzorníky barev jako např. Michel - a někteří znalci se jejímu vydání zuby nehty brání argumenty že každé oko vidí jinak - tak hranice mezi odstíny je tak široká, že záleží na subjektivním pocitu každého znalce jak barevný odstín posoudí a určí. Ovšem některé odstíny barev jsou tak výrazné, že s jejich určením by neměl být problém.

Nevím, zda lze použít vzorník barev Michel na Hradčany, ale spíše si myslím, že moc ne. Já jsem například zkoušel použít vzorník barev Michel na Afghánistán, ale moc se použít nedá. Problémy dělá hlavně sytost barvy, což mnohdy svádí k jiným odstínům.

blazek007

Moderátor

Zaregistrován
17. 11. 2006

#50 - 5. 11. 2019, 17:32

Ne, nemám na mysli použít vzorník barev Michel na naše známky, dal jsem jej jako příklad. Na naše známky, konkrétně na Hradčany, udělat vzorník podobný. Například použít několik barevných odstínů ze vzorníku RAL s patřičným pojmenováním. Potom by nedošlo třeba k tomu že mám ve své sbírce známku 25h evidentně světle modrou označenou znalcem Pittermannem jako ultramarinová. http://www.cechmal.cz/index.php?menuID=107

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.