Včera som čítal debatu na fóre a v rámci jedného vlákna som zachytil zaujímavé názorové rozdiely. Preto som sa rozhodol založiť túto tému, aby sme sa o tom porozprávali.
Základná otázka znie asi takto: "ČO POVAŽUJETE VY ZA ZNÁMKOVÚ KLASIKU?"
Súčasne by som si sem dovolil napísať môj názor. Keďže sa venujem zbieraniu známok, ktoré platili na našom území, vyjadrím sa iba k môjmu predmetu zberateľského záujmu.
Chronologicky by to vyzeralo asi takto:
Za klasické obdobie Rakúsko - Uhorska považujem emisie známok vydaných v rozmedzí rokov 1850 - 1867.
Za klasické obdobie Uhorska považujem emisie známok vydaných v rokoch 1871 - 1899.
U Československa sú to emisie vydané v rozmedzí rokov 1918 - 1925.
Ako sa na to pozeráte vy?
Toto je velmi zajímavá otázka a v životě jsem na ní slyšel několik, možná rozporuplných odpovědí.
Někdo říká, že klasika každé známkové země leží pouze ve stříhaných známkách, druhý odpoví ve smyslu ohraničeného historického období atd.
Já mám na tuto otázku trochu jiný, možná nestandardní názor. Podle mého názoru můžeme zařadit do klasické filatelie pouze ta období, ve kterých vznikal filatelistický materiál naprosto přirozeně bez postranních a zištných důvodů. Tedy kde není cítit ani náznak filatelistické a obchodnické šmeliny. Materiál, který nebyl v té době uměle vyráběn a který dokáže jak trh, tak filatelistického ducha jistým způsobem pokřivit. Prostě klasika v té nejpřirozenější podobě.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
To nie je dobre formulovana otazka.Alebo inak -to je jedna z najtažšich otazok aku si mohol položit.Ani samotny FIP ani FEPA nemali dlho v tomto jasno a ich nazor sa rokmi menil .Na 70 kongrese sa trocha pohli lady. http://www.filatelisti-trutnov.cz/dokumenty/brendl-2010.pdf
mamabc1234@gmail.com
Turtle tvoj naprosty suhlas znamena že - 99.9999999 % filatelistickeho materialu nepatri do klasiky.To už aj modry Mauricius je pod čiarou.A to si myslim že tych "9"tam je aj tak malo.
mamabc1234@gmail.com
Malá poznámka:
Rakousko-Uhersko vzniklo až v roce 1867 při tzv. vyrovnání.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Já osobně - od vydání článku, na který m1234 přidal odkaz - považuji za hranici klasiky zmíněný letopočet 1875. Sice to asi není úplně ideální, ale lepší jak nějaké "plovoucí" termíny přizpůsobené pro tu kterou zemi. Zkuste v Brazílii argumentovat, že Hradčany jsou také klasika.
tady jen malé upřesnění klasika končí emisí 1867 ale jen hrubý tisk, od jemného tisku jsou již zásahy do vydávání zřejmjé Jirka z Moravy
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.