Zaregistrován
27. 2. 2014
Zdravím,
prosím o pomoc získání více informací o tomto odznaku. Zatím sem našel toto: http://de.wikipedia.org/wiki/Leistungsabzeichen_der_Regierungstruppe_des_Protektorats_Böhmen_und_Mähren
Dočetl jsem se, že v časopise SIGNUM klubu filateristů v Brně v IV. řadě konkrétně v těchto sešitech od těchto autorů jsou nějaké fotografie nebo články zabývající se vládním vojskem:
Jedlička, R.: Ještě k článku „Český odznak vládního vojska z r. 1944“ 3/65-71
Jedlička, R.: K článkům o sponě vládního vojska 8/257-258
Morávek, K.: Ještě k článkům o sponách vládního vojska 5/139
Tak se chci zepat, jestli někdo máte některý z těchto sešitů?
Obrázky:
Zaregistrován
6. 1. 2013
Co Vás konkrétně zajímá na této čestné sponě Vládního vojska? Je to foceno pod světlem? Jde o bronz?
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
6. 1. 2013
Zajímejte se o historii Vládního vojska a zjistíte více. Jinak mi klidně napište, já se pokusím něco dohledat. Jistě, otázka originality je důležitá, zkuste odznak zvážit a řádně nafotit. Já, ale i další Signum máme.
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
27. 2. 2014
Na výše uvedeném odkazu sem se dočetl, že bylo zavedeno v roce 1944, ale dočetl sem se, že na v květnu 1944 byly včechny prapory kromě jednoho v Praze poslány do Itálie pomáhat SS s bojem proti místním partyzánům, tak by mě zajímalo za co byly udělovány popř. komu a kolik. Je to foceno za tmy pod lampičkou, proto jsou fotky špatné a nažloutlé, ale odznak je pozlacen. O originalitě já nemám pochyb našel sem ho v úterý na místě a v hloubce, kde byli věci ze stejné doby.
Zaregistrován
6. 1. 2013
Spona byla čestným vyznamenáním, neudělovala se plošně, ale výběrově. V Italii nebylo vojsko nasazeno jako kompaktní celek,. Ale pokud jde o první stupeň, originál je to velmi vzácná záležitost, kterou musíte nabízet opravdu tomu, kdo má zájem. Já bych Vás poslal do pražského obchodu Aurea, tam Vám poradí, ale upozorňují, že originál je velmi vzácný a hodně.-hodně drahý.. No za co se uděloval, je to za všeobecné zásluhy a zde se skrývá vše. Ale zlatý odznak jsem já za celý život neviděl. Určitě to však dejte do sekce na sběratelství na Aukru, tam je pár slušných odborníků. Jen se ptám Vy to chcete prodat???
K tomuto tématu je nejlepší dobový tisk, měl jsem noviny s vyobrazením prvního udělování se slavnostním nástupem, ale bohužel jsem jej půjčil a údajně se kolegovi rozpadly v ruce. V Signum je pravda článek v obecné rovině, ale zatím já opravdu tak nějak nevím přesně, co vlastně potřebujete znát a vědět. Zásadní přednášku zde dělat nehodlám.👿
Jinak vojáci Vládního vojska mohli obdržet i některé z německých vyznamenání např. Záslužný kříž. V roce 1990 jsem 6 staříčků rehabilitoval, ale všichni se hlásili k tomu, že oni nic, že byli partyzány a odbojáři. O sponě však věděli a říkali mi, že to bylo tak, že stříbrná se udělovala nižším důstojníkům, bronz poddůstojníkům, tam byli všichni z povolání a o zlaté neříkali nic. Měl by jste tedy doložit tak zvaný rodný list, to znamená kde jste to našel, zda máte fotodokumentaci a podobně. Nezlobte se, ale takových "originálů" jsem viděl velmi mnoho.
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
27. 2. 2014
V podstatě ty informace, které sem chtěl vědět, jste mi zodpověděl, proto děkuji za ty zatím vzdělené. Škoda, že na sponách nebyl uváděn název výrobce a identifikační číslo, takže nejspíš bude vyrobená v té době v Čechách? Někde sem četl, že protektorátní odznaky vyráběli dvě české firmy (zdroj sem si bohužel neuložil) a jedna je značila a druhá ne. Do prodeje se hned neženu, hledání artefaktů z 2. sv. v. mám jako koníček hllavně odznaků apod. Že je odznak vzácný sem už tušil, když sem začal pátrat po internetu a hledal sem aspoň jednu fotografii stejného a nenašel až na výše uvedeném odkaze skicu jak měl vypadat. Těch dobových novin, co jste měl je obrovská škoda.😞 Kdybych se ho rozhodl prodat, byl bych raději, aby skončil v některém muzeu než v soukromé sbírce, jestli by ho nějaké odkoupilo za rozumnou cenu. Když by to bylo možné a nebyly s tím problémy. Ale tušim, že by to byl rozdíl než kdyby šel někomu do sbírky. S rodným listem by neměl být problém, když je to originál? Připadnému kupci bych vzdělil a klidně ho i zavedl na místo odkud spona je a odborník by to na první pohled poznal, když by ho držel v ruce ne? Ikdyž chápu, že není moc s čím porovnávat, jestli by to byl jediný nalezený. Ostatní asi leží ještě někde na půdě nebo v zemi či ve vodě a nebo jsou už zničené. Otázka také je kolik jich bylo vyrobeno. Nebo by se někde nechala udělat něco jako zkouška pravosti? Pro zajímavost na kolik by jste ho ohodnotil vy, jestli by bylo rozumné to napsat veřejně.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Pokud víte co to bylo za noviny a cca dobu vydání, co takhle knihovna?
Zaregistrován
6. 1. 2013
NO to je dobrá připomínka, já měl bohužel jen výstřižek, ale noviny z roku 1944 a obrázky, ale to si již pan kolega jistě dohledá.😁
Ladislavaliev@atlas.cz
Zaregistrován
27. 2. 2014
Pro Pavel_III: Děkuji za dobrý tip kde začít. Postupně sem se prokousal archivama až sem časopis skutečně našel.
Pro Altmann: Pošlete mi email rád vám pošlu ofocené strany věnované udělení odznaků vládního vojska.
Zaregistrován
6. 1. 2013
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.