Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

jirka72

Uživatel

Zaregistrován
14. 9. 2008

#361 - 12. 1. 2019, 09:26

A tak je to urcite v knize i mysleno - pocet podchycenych kusu, nikoliv dochovanych ...

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#362 - 12. 1. 2019, 09:49

To mne těší, že pracuješ s naší knihou, ale tam jsou data do augusta 2016 a od té doby, za cca 2,5 roku(jak ten čas letí🙄 ) se počty u většiny poukazů zvýšily, u některých i o dvojnásobek, viz 1969/l se Zet atd. Dokonce se objevily i některé chybějící poukazy a o to nám tou knihou šlo, aby lidi doma prošli svou korespondenci a nalezené poukazy dali do "oběhu" mezi nás sběratele. Ne jak napsal jeden chytrolín, že jsem si vydal knihu pro svou sbírku!😃 Tak bohatej bohužel nejsem, ale potěšil mne zvýšený zájem o bony, viz sálové aukce, kde se o zajímavé kousky pereme.
Sám už jsi jistě zjistil, že z nízkých nominálů, je nejméně dochovaných (podchycených) právě 0,50TKčs, potom 5TKčs a nejvíce je 1TKčs, jak tuzemských, tak zahraničních. A potom hrají u některých sběratelů důležitou roli stavy poukazů, např. ty zde naposledy prodávané, jsou pro někoho 1- stavy, pro druhé 2, to je úhel pohledu na ně. Být ty poukazy v UNC stavech, tak cena bude úplně někde jinde.
Já ten poukaz 1TKčs 1969 se Z, koupil na jedné aukci, protože mi chyběl a na jeho stavu mi ani tak nezáleželo, protože to byla chyběnka a je zaplněno prázdné místo ve sbírce.
Poslední poznámka k počtu dochovaných (podchycených) kusů, ta nebude nikdy přesná, protože mám zmapované oficiální prodeje od roku 2000 tady doma, ale i v zahraničí a co si prodají sběratelé mezi sebou se většinou nedozvím. Proto ten termín podchycených kusů je nejpřesnější.

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Draza

Uživatel

Zaregistrován
6. 1. 2019

#363 - 12. 1. 2019, 21:33

velice dekuji všem zučastněnym ale stejne jsem se medozvěděl jakou mají cenu tyto poukazky?Mužu se tedy zeptat která z nich je nejvzácnější???????????

Draza

Uživatel

Zaregistrován
6. 1. 2019

#364 - 12. 1. 2019, 21:33

tuzex

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#365 - 12. 1. 2019, 22:08

Nejvzácnější je ten bon se Z (což se tady zmiňovalo), ten bez Z a bez razítka je běžný, ten December je stejný případ, ale jsou lidé, kteří ho chtějí mít s razítkem (padesátník se totiž razítkovaly jen do cca roku 1965).

Cenu opravdu nelze určit, protože ji vážně nikdo z nás nezná. Vy jako prodávající i my jako zájemci jsme byli na stejné lodi. Vy jste nevěděl, kolik za ty bony chtít, a my jsme nevěděli, kolik za ně nabídnout. Nic jako katalogová cena v tomto případě totiž neexistuje, protože v každém katalogu by bylo napsáno LP (cena záliby) nebo TC (tržní cena). Myslím si, že cena, kterou jste dostal, je solidní pro obě strany. V aukci by mohla být vyšší - nebo taky ne. Záleželo by na tom, v jaké aukci, jací zájemci by se sešli, a co by nakoupili před bony, protože bony bývají řazeny až za bankovky a mnoha lidem v tu chvíli už prostě nezbývají finance. Každopádně byste zaplatil poplatky za prodej, které nejsou zanedbatelné. Ceny u bonů bývají hodně rozkolísané - stejná položka se může prodat za nějakou cenu a poté za její několikanásobek. Nebo naopak - nejprve draho a poté levně. Sběratelů je relativně málo, navíc se čas od času objeví mnoho bonů najednou, což s cenou zamává - viz do nedávna téměř nedostupné bony 50 hal. a 1 TKčs se Z některých typů (a 100 TKčs), které dnes najdete v každém eshopu a nikdo je nechce.

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován
1. 1. 2009

#366 - 12. 1. 2019, 22:47

Bony nesleduji, katalog nevlastním, ale pokud dobře čtu, že se uvedený bon se Z zatím dosud nikde nenabízel a nikdo ani autoři katalogu ho dosud neznali, tak můžete Draza splakat nad výdělkem.

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#367 - 13. 1. 2019, 09:25

chybotisky napsal/a:

Bony nesleduji, katalog nevlastním, ale pokud dobře čtu, že se uvedený bon se Z zatím dosud nikde nenabízel a nikdo ani autoři katalogu ho dosud neznali, tak můžete Draza splakat nad výdělkem.

Toto je přesná ukázka šíření nepodložených příspěvků! Když bony nesleduješ, tak se k nim ani nevyjadřuj! Děláš tím zbytečné rozbroje tady a sám ze sebe jen Kecala z Prodanky!
Kdybys knihu měl, tak nemůžeš tento nesmysl vůbec napsat!!! Vlastním stejný bon se Z (foto v knize a i tady na Sběrateli), ještě k tomu se šestimístným číslovačem a v mnohem lepším stavu, což se s tímto prodávaným nedá vůbec porovnávat!

mischel13

Uživatel

Zaregistrován
2. 11. 2008

#368 - 13. 1. 2019, 09:31
Musím tě zarmoutit kolego, ale některé kousky neseženeš vůbec, ani ve špatných stavech, protože vůbec nejsou na trhu, ani ve sbírkách! Jestli bony sbíráš dle ročníků vydání, tak za xlet mého sbírání, jsem se dopracoval u 0,50Tkčs z celkového počtu 41ks ke 40ks, u 1,-Tkčs také 41ks k 40ks a u 5Tkčs z 40ks ke všem kusům. U zahraničních bonů, jsem se teprve přehoupl přes půlku, z celkového množství Zetek. Ve vyšších nominálech je to ještě těžší sesbírat, ale letema se sbírka pomalu plní. No a u Darexů, to je sbírání na celý život a některé finančně nedostižné! Dík, ten 0,50Tkčs r.61 je až z Ameriky a cena byla také pěkná! Tady máš ještě větší lahůdku, takový můj bonový "Modrý mauricius". Obrázky: ...

Tady je důkaz ze Sběratele, stačilo si projít toto vlákno a nemohl jsi vypustit ten svůj nesmysl!!!

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#369 - 13. 1. 2019, 10:42

viz níže - blbnulo mi vkládání obrázků

majkl

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2010

#370 - 13. 1. 2019, 10:44

chybotisky napsal/a:

ale pokud dobře čtu, že se uvedený bon se Z zatím dosud nikde nenabízel a nikdo ani autoři katalogu ho dosud neznali

Mohl bych vědět, z jakého příspěvku, resp. z jaké věty v jakém příspěvku toto tvrzení vyplývá? Připojuji sken knihy - stav "podchycených" k srpnu 2016.

Mimochodem, přesně z těchto důvodů jsem na toto fórum přestal přispívat - teď už zareaguji víceméně nahodile.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.