Dobrý den,
U babičky v pokoji visí obraz, o kterém tvrdí, že by se velmi teoreticky mohlo jednat o malíře Emila Fillu. Babiččin otec prý také maloval obrazy a údajně se s některými malíři tehdejší znal osobně a mohl mu prý tento obraz někdo věnovat jako dárek. Babičce je přes 90 let, tudíž už si spoustu věcí nepamatuje, tak se informace získávají obtížně. Obraz je bohužel bez jakéhokoliv podpisu. Já se v těchto věcech absolutně nevyznám, myslíte, že by mohla existovat nějaká teoretická šance, že by to mohl být obraz od Filly, i když je bez podpisu? Nebo je to jen zdařilá kopie?
Tady v lepším rozlišení: https://investinart.biz/obchod/1924-zatisi-s-kukuricnym-klasem-emil-filla/
Děkuji Vám za odpověď. Tohle jsem na internetu také našel. Ale já jako naprosto neznalý obrazů a umění nevím, co to znamená. Chápu, že ten prodaný obraz je originál od Filly. Znamená to tedy, že stejný obraz nemohl namalovat stejný autor a někomu ho darovat? Nestává se, že by autor namaloval dva stejné obrazy a jeden nepodepsal? Je to tedy jen kopie od někoho, kdo chtěl mít doma Filly? :-D
Omluvám se, jestli to jsou úplně hloupé dotazy, ale já se v tom opravdu nevyznám.
Myslím, že tady platí to okřídlené „Nevstoupíš dvakrát do stejné kukuřice.“
Ano, myslím, že je to napodobenina. Ano, Filla byl a je slavný a lidi mají rádi obrazy slavných, i když jsou to kopie. Zkuste to neprodávat. Bojím se, že kdo to koupí, dodělá tam falešný podpis a bude to vydávat za skutečného Fillu.
Víc snad řeknou odborníci, já jen píšu svůj laický pohled.
Moc Vám děkuji za odpověď a za názor. Babička si nepřeje obrazy prodávat, protože je provází celý její život, jako vzpomínka, tak v tomto hodláme pokračovat. Mě a vlastně celou rodinu zajímá původ a vyřešení záhady obrazu, který na tom samém místě visí už několik desítek let. A když na to dnes při rodinné sešlosti přišla řeč, zkusil jsem to nafotit a zapátrat na internetu. Takže rozhodně nejde o to pokusit se zbohatnout na napodobenině. Každopádně by to byl hezký příběh, po sto letech "objevit" stejné dílo tohoto autora.
Ovšem podle mého absolutně laického názoru mi přijde, že se jedná o velmi zdařilou napodobeninu. Ať už to tedy namaloval kdokoliv, jistý talent zřejmě měl.
Za mě velmi zdařilá, pravděpodobně dobová, kopie. Nicméně při detailním pohledu na obě díla je prostě vidět, že to je B malované podle A a nikoliv obráceně. Naštěstí je Zátiší s kukuřičným klasem dostatečně známé, takže ani v případě dodělaného podpisu by to nemělo být prodejné. Škoda, že asi nepůjde vypátrat skutečného autora obrazu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.