Zaregistrován
31. 8. 2011
Ano, skusenosti s inymi typmi hrebenoveho zubkovania nemam. Keby si mohol prilozit nejaky jednoduchy obrazok (detail), ako to moze byt inac, mozno by to zaujimalo aj inych. Z tej Ikankovej fotky som uplne mimo 😃
Zaregistrován
31. 8. 2011
A este poznamka k uplne prvemu prispevku ktorym toto vlakno zacalo. Djmiked sa pytal na ORZ - obratene ramcove zubkovanie. Dejvy ho odkazal na clanok v Infofile z roku 2005. Ja som nasiel iny clanok na Infofile:
http://www.infofila.cz/oddelovani-znamek-r-2-c-53
kde sa hovori, ze existuju 3 druhy zubkovania - hrebenove, riadkove a ramcove. Ramcove je tam popisane ako najdokonalejsie, lebo vyrazi vsetky otvory okolo znamky naraz a rovnomerne a preto je dokonale. Podla toho by vyraz Obratene Ramcove Zubkovanie (ORZ) nemal zmysel, lebo by bolo jedno, ci je obratene alebo nie (myslim teraz pre jednu konkretnu znamku). Asi sa tu myslelo Obratene Hrebenove Zubkovanie (ORZ) a bolo by spravne pouzivat jednoznacnu terminologiu. Mozno sa mylim a nieco som zle pochopil. Dufam ze odbornici sa k tomu vyjadria.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Když se podíváš na odkaz, který jsem uvedl v příspěvku 2 tohoto vlákna, najdeš tam popis ORZ a obrázek. Jde skutečně o obrácené rámcové zoubkování. Popis jeho vzniku je rovněž uveden ve zmíněném článku, takže jenom doplním pro snadnější pochopení (níže uvedené platí pro známky, u kterých se může vyskytnout ORZ).
Známky tištěné na stroji Wifag jsou tištěné zpravidla tak, že tisková forma obsahuje dvě desky. Perforační rámec najednou operforuje jeden přepážkový list, takže pro operforování celého tiskového archu jsou zapotřebí dva údery perforačního rámce. Tvar perforačního rámce je takový, že perforační jehly na jedné straně přesahují (na té straně, která je směrem ke druhému přepážkovému listu) a vytvářejí jakoby hřeben (myšleno tvarově!), který properforuje okraj tiskového archu. Pokud se vloží perforační rámec do stroje obráceně (proto termín ORZ), pak "hřeben" operforuje poslední řadu známek pouze ze tří stran a poslední řada je operforována druhým úderem, který současně perforuje druhý tiskový list. Nejnázornější by to asi bylo na obrázcích celého nerozřezaného tiskového archu, který ale bohužel nemám k dispozici.
Zaregistrován
23. 3. 2009
Zkusím ORZ vysvětlit po svém: Známky se tisknou na dlouhou roli papíru. Rámcový stroj perforuje jeden úsek té role, pak se papír posune a perforuje se další úsek. Na jedné straně rámce je proto vynechaná poslední řada. Normálně má perforace navazovat na okraji archu, ale nedopatřením může být to napojení na známce.
Na přiloženém obrázku je normální zoubkování. Úzký zoubek, který vznikl v místě navázání perforace, je v okraji archu. Při ORZ je ten úzký (vyskytuje se i široký?) zoubek na známce.
Obrázky:
Zaregistrován
31. 8. 2011
OK, uz mi to doslo. ORZ ma vlastne ten isty princip ako OHZ, len spoj (v ktorom moze ale nemusi but uzky alebo siroky zub) sa opakuje nie na kazdom riadku, ale na kazdom prepazkovom archu. Z toho tiez vyplyva, ze z jednotlivej znamky, na ktorej sa prejavuju znaky obrateneho zubkovania, sa neda zistit, ci je to ORZ alebo OHZ, ak neviem, akym systemom (perforatorom) bola perforovana. Z toho by tiez vyplyvalo, ze moznost vyskytu ORZ je omnoho mensia (vzacnejsia), ako moznost vyskytu OHZ. Je to tak?
Zaregistrován
21. 7. 2007
Ne docela🙂.
Zaregistrován
31. 8. 2011
Dejvy ospravedlnujem sa za kradnutie tvojho drahocenneho casu, ale ocenil by som blizsie vysvetlenie. Este raz som si podrobne prestudoval cely clanok z Infofily. Hovori sa tam:
ORZ se vyskytuje jen na malé části nákladu a jen jednou za čas. My sběratelé máme alespoň co dělat. Při prohlížení PA známek proto nesmíme zapomenout zkontrolovat vzdálenost mezi první horní vodorovnou řadou PO a otvory nad ní a pod ní. Samozřejmě horní či levou podle formátu známek.
Z toho mi logicky vyplyva, ze z jednej SAMOSTATNEJ znamky (bez okrajov), sa neda rozlisit ORZ a OHZ, ked nepoznas samotnu historiu znamky, to znamena sposob, akym bola tlacena a perforovana.
Zaregistrován
21. 7. 2007
Teoreticky se to určit dá, pokud se jedná o perforační rámec, který má drobné vady (posunutá jehla, jehla jiného průměru apod.).
Pokud jde o to, co zde nazýváš "historií známky". tomu moc nerozumím. Prakticky vždy se dá zjistit, jakým způsobem je známka vytištěna a jakým způsobem je perforována.
Zaregistrován
31. 8. 2011
"Historiou znamky" som myslel to, ze vies o nej nieco viac. Napriklad keby mala znamka, ktoru ukazal Dedek, znaky obrateneho zubkovania (ale len samotna znamka, bez okraju), a ty vies ze ju perforovali ramcovym perforatorom, tak vies, ze je to ORZ. Keby to ale bola nejaka starsia, alebo zahranicna, u ktorej tuto informaciu nemas, tak by to mohlo byt bud ORZ, alebo OHZ. Vrtam sa v tom preto, lebo v katalogu som sa stretol len s pojmom OHZ. Je mozne, ze starsie perforatory boli len hrebenove alebo riadkove, myslim teraz konkretne na ceskoslovenske znamky. Asi je to popisane niekde v literature, ako odporucal Smith, bohuzial nie kazdy ma moznost sa k takejto literature dostat bez problemov.
Zaregistrován
6. 2. 2009
Ak dobre viem, tak aj za 1.republiky používali rámcovú perforačku, viď napr. aršík Kde domov muj..... je perforovaný rámcovkou.
To homer: napíš mi správu cez môj profil, pošlem ti niečo....
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.