Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Hřebenová perforace má přesně daný počet a rozmístění (do tvaru hřebene) perforujících razníků (jehel). Podle toho jak údery na sebe navazují, může se objevit prodloužený hřeben (popřípadě zkrácený hřeben), který poslouží k rozeznání směru perforace. Na mém obrázku je čtyřblok s prodlouženým hřebenem, podle jeho umístění jde o perforaci zdola nahoru. Určitě nemohla vzniknout při perforaci shora dolů. Bohužel, u většiny známek hřebenová perforace funguje bezvadně a nedochází k takovým výrazným posunům, aby šel určit její směr.
jak jsem psal, už se v tom ztrácím.
Co je vlastně pojem obrácené hřebenové zoubkování?
Já jsem vlastně v úvodu hledal v dostupných zdrojích informaci k používaným termínům. V katalozích najdete něco, pak na webech něco dalšího.
Takže ted rozumím, že je standartní HZ a to bud nahoru, nebo dolů a pak je obrácená HZ? Ta je taky nahoru a dolů?
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
U známky Po. 1570 je v katalogu poznámka hřebenová perforace shora dolů. Obrácená hřebenová perforace je potom u této známky zdola nahoru a podle cen je i vzácnější.
Archy se mohly vkládat svisle, vodorovně, shora dolu, zdola nahoru, zleva doprava, zprava doleva, proto je potřeba dohledat informace o způsobu perforace, jaké existují varianty, jak se označují, u konkrétních známek.
asi jsem konečně pochopil
bohužel s touto filatelistickou oblastí se setkávám poprvé a proto byly asi mé dotazy hloupé.
U hřebenového zoubkování může být u známky jako základní verze popsáno s hora, z dola, z leva, z prava.
Pokud u danné známky se vyskytlo "obrácené zoubkování" jde o to, že
to je oproti obecné verzi obráceně.
Druhou věc jsem pochopil, že kromě známek s okraji, kde je to jasné mohou být determinanty i v jiných maličkostech, ale abych pravdu řekl, to už bude asi pro můj mírně ementálový mozek vyšší dívči.
V každém případě děkuji, že jsem aspon něco pochopil.
A doufám, že to i nějakému jinému začátečníkovi pomůže a přispěje k zájmu o filatelii ČSSR.
přeji hezký den.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.