Moderátoři: smith

Zdravím, prosím jak kvalitní je tato kniha:http://www.antiumaurum.cz/literatura-/1266-sada-mince-rakouskeho-cisarstvi-1806-1918.html? Nebo máte někdo jiné doporučení? Děkuji
„Nejlépe poznáme charakter člověka v peněžních záležitostech, při pití a v hněvu.“

Hotas: ve větších a odborných knihovnách by je měli mít asi celkem často
Codyw: žádné nové informace to neobsahuje, žádné zázraky za tím nečekej(nekoupil jsem si to ani když jsem měl nabídku 800Kč za obě)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Hotas: tak tady to je..
"
Podľa M. Kovačiča (Dolany č. 80, okr. Pezinok) našiel spolu s lesnými robotníkmi v lokalite "Polomy", asi 9 km od obce, v 2. pol. 80. rokov, najmenej 15 medených mincí Františka II. Niekoľko z nich (15-grajciare 1807 so zn. A a😎 ostalo v súkromnom vlastníctve nálezcu. Na základě týchto informácií, za účasti menovaného a pracovníkov Slovenského národného muzea - Archeologického muzea v Bratislave, uskutočnil sa 21.5.1997 na udanom mieste prieskum detektorom.
Na lesné ceste v rozsahu nekoľkých metrov, v hĺbke asi 10-15 cm, bolo objavených ďalších 9 medených mincí.
Rakúsko-Uhorsko, František II. (1792-1835), 30-grajciar 1807, S, A (2); 15-grajciar 1807, A, B, S (4); 3-grajciar 1800, nečit. značka (3).
Podľa nálezových okolností možno predpokladať, že išlo o rozrušený hromadný nález. Razby toho istého panovníka, rozličnej nominálnej hodnoty (30-, 15- a 3-grajciare) naznačujú, že depot mohol byť pôvodne majetkom niekoho, kto ho ukryl pred nebezpečenstvom a na miesto ukrytia sa už nevrátil. Hoci sa zbytky obalu alebo schránky nenašli, nie je vylúčené, že na mieste nálezu sú ešte dalšie mince.
Dlhotrvajúce vojnové udalosti, potreba peňazí na vojenské účely a tým i zhoršujúca se hospodárska situácia štátu, nedostatek drahého kovu, mali vplyv nielen na razbu medených mincí v tomto období, ale aj vyvolávali obavy obyvateľstva o majetok.
Všetky nájdené mince Františka II. sú odborne spracované a uložené v numismatickom fonde Slovenského národného múzea - Historického múzea v Bratislave (inv. č. S 81 785 - S 81 793 / H 123-131 / 97).
"
Omlouvám se za případné chyby, jsem ještě rozespalý a také dost líný na to, abych si to po sobě teď pročítal🙂
Jinak nechci zpochybňovat odbornost článku, ale řadit mince Františka II/I pod Rakousko-Uhersko mi přijde poněkud nesprávné🙂

Ono měděné ražby Františka II. se ukazují u hledačů detektory(minimálně v ČR) nahodile velmi často(nejednou i více kusů najednou), dělat z tohoto nějakou studii asi moc velkou vypovídací schopnost mít nebude(ale kdo ví k čemu to potřebuješ).

Zdravím, prosím vás neviete o nejakom katalogu minci Ferdinanda V. okrem Novotného, keďže slová chvály na jeho diela som moc nepočul....Alebo ešte aj o aukčných katalógoch napr. od Raucha, kde sa dražilo väčšie množstvo mincí od Ferdinanda V. v kvalitných stavoch, keďže to ešte nemám v oku, a nerád by som kupoval predražené kusy v kvalite napr. 2/1

K mincím to sice zcela nepatří, ale mám tu navíc:
Josef Pilnáček, Rody starého Slezska, II.díl (Písmena G-O), vydáno jako brožované roku 1972 v nízkém nákladu
Cena 200Kč + 50pošta v ČR.
Případně mám tu ještě jeden poslední kus:
Polívka: České početní groše, žetony, kovové známky(za 130Kč+50pošta), zcela nová...😉
Nebo obě za 300+50pošta
2002martin@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.