Moderátoři: smith
inventura se týká kontroly artefaktu a posouzení jeho stavu (zda není uložen v nevyhovujících podmínkách - koroze, plíseň, hmyz apod.). jestli je určený nebo ne, to je vedlejší, každý artefakt má své inventární (nebo pokud není ještě řádně zaevidován - přírůstkové) číslo, podle kterého je pak v evidenci dohledatelný ... dneska už mají tu evidenci elektronickou, takže tam mají u každého kusu fotografie, perokresby, metrologii atd., čili by nemělo docházet k záměně. samozřejmě otázkou je, jak poctivě se ty inventury dělají ....
Hanz napsal/a:
Chybí vlastenectví a nezištný smysl pro zachování kulturního dědictví, ............... a bohužel většinou vše hodnotné končí za hranicemi...
Díky technickému pokroku se svět stává menší a menší a tím pádem vlastenectví ztrácí význam.
A to že předměty končí v zahraničí svědčí pouze o tom že o ně v dané zemi nebyl dostatečný zájem.
Uvedu dva příklady:
V šedesátých letech vypukla v Austrálii móda starožitného nábytku a snobové kupovali na co přišli. Starožitníci vozili z Anglie celé lodě laciného Viktoriánského nábytku protože Angličané to ani za starožitnost nepovažovali. Po čase však móda opadla a ceny klesly. Naopak v Anglii se zjistilo ze Viktoriánský nábytek zmizel, cena tím pádem stoupla a obchodníci ho začali zvolna vozit nazpátek.
Další příklad jsou čínské mince. Z Číny se lacino vyváželo celá desetiletí avšak posledních pár let vidím na sydneyských aukcích výhradně Číňany kupovat čínské mince. Totéž platí o mincích ruských.
Koukněte na tuto minci ze včerejší aukce:
http://www.noble.com.au/auctions/lot/?id=288771
Vydražil ji ruský obchodník který sem na aukci přiletěl.
A moje Bohemika stejně jednou skončí zpátky v ČR protože tady o ni nebude zájem.😉
V šedesátých letech byla pracovníky rozkradena a prodána do Němec komplet celá sbírka po Metternichovi, vč. jeho Českého šlechtického kříže!
👿 👿
turtleoverhead napsal/a:
A moje Bohemika stejně jednou skončí zpátky v ČR protože tady o ni nebude zájem.😉
kacuro napsal/a:
tatínku, kdy už se ke mně konečně oficiálně přihlásíš a jmenuješ mě svým univerzálním dědicem? 😉 😆
No tohle je naprosto modelová situace jak má člověk spoustu kamarádů a členů rodiny jen ve chvílích kdy z něj něco teče 😁
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.