Moderátoři: smith

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
18. 4. 2012, 16:52

inventura se týká kontroly artefaktu a posouzení jeho stavu (zda není uložen v nevyhovujících podmínkách - koroze, plíseň, hmyz apod.). jestli je určený nebo ne, to je vedlejší, každý artefakt má své inventární (nebo pokud není ještě řádně zaevidován - přírůstkové) číslo, podle kterého je pak v evidenci dohledatelný ... dneska už mají tu evidenci elektronickou, takže tam mají u každého kusu fotografie, perokresby, metrologii atd., čili by nemělo docházet k záměně. samozřejmě otázkou je, jak poctivě se ty inventury dělají ....

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 08:19

Hlavně jestli ty inventury nedělají ti kteří to rozkradli nebo zabordelili.😉

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 08:59

Hanz napsal/a:

Chybí vlastenectví a nezištný smysl pro zachování kulturního dědictví, ............... a bohužel většinou vše hodnotné končí za hranicemi...

Díky technickému pokroku se svět stává menší a menší a tím pádem vlastenectví ztrácí význam.
A to že předměty končí v zahraničí svědčí pouze o tom že o ně v dané zemi nebyl dostatečný zájem.
Uvedu dva příklady:
V šedesátých letech vypukla v Austrálii móda starožitného nábytku a snobové kupovali na co přišli. Starožitníci vozili z Anglie celé lodě laciného Viktoriánského nábytku protože Angličané to ani za starožitnost nepovažovali. Po čase však móda opadla a ceny klesly. Naopak v Anglii se zjistilo ze Viktoriánský nábytek zmizel, cena tím pádem stoupla a obchodníci ho začali zvolna vozit nazpátek.
Další příklad jsou čínské mince. Z Číny se lacino vyváželo celá desetiletí avšak posledních pár let vidím na sydneyských aukcích výhradně Číňany kupovat čínské mince. Totéž platí o mincích ruských.
Koukněte na tuto minci ze včerejší aukce:
http://www.noble.com.au/auctions/lot/?id=288771
Vydražil ji ruský obchodník který sem na aukci přiletěl.
A moje Bohemika stejně jednou skončí zpátky v ČR protože tady o ni nebude zájem.😉

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 09:40

Hanz napsal/a: Chybí vlastenectví a nezištný smysl pro zachování kulturního dědictví, ............... a bohužel většinou vše hodnotné končí za hranicemi... ...

Vystavíme ji při návratu červený koberec a fanfáry 🙂

kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:19

Hanz napsal/a: Chybí vlastenectví a nezištný smysl pro zachování kulturního dědictví, ............... a bohužel většinou vše hodnotné končí za hranicemi... ...

tatínku, kdy už se ke mně konečně oficiálně přihlásíš a jmenuješ mě svým univerzálním dědicem? 😉 😆

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:25

tatínku, kdy už se ke mně konečně oficiálně přihlásíš a jmenuješ mě svým univerzálním dědicem? 😉 😆

No, drzý a hubatý jsi po mně, dej sem fotku maminky třeba se rozpomenu.😃 😉

nat3

Uživatel

Zaregistrován:
30. 1. 2011

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:31

a co já tati?

Garfield52

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2010

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:31

Zatímco v takovém muzeu je to v bezpečí a navěky a naprosto nehrozí, že by se to náhodou "ztratilo"🙂

Jako asi před 10-ti lety v Plzni, kde ukradli vystavené vzácné Plzeňské denáry a půlgroše Jana. Dodneška se to nenašlo.🙄 👿 😈

Garfield52

Uživatel

Zaregistrován:
7. 7. 2010

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:34

Hlavně jestli ty inventury nedělají ti kteří to rozkradli nebo zabordelili.😉

V šedesátých letech byla pracovníky rozkradena a prodána do Němec komplet celá sbírka po Metternichovi, vč. jeho Českého šlechtického kříže!
👿 👿

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
19. 4. 2012, 10:36

a co já tati?

turtleoverhead napsal/a:

A moje Bohemika stejně jednou skončí zpátky v ČR protože tady o ni nebude zájem.😉

kacuro napsal/a:

No tohle je naprosto modelová situace jak má člověk spoustu kamarádů a členů rodiny jen ve chvílích kdy z něj něco teče 😁

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.