Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Lenovo15

Uživatel

Zaregistrován:
24. 10. 2019

Vytvořeno:
11. 3. 2023, 17:58

Zdravím všechny
Chtěl bych se zeptat zda-li vůbec a jak se může obyčejný sběratel dostat k novotiskům bankovek vydávaných např. STC. Mám na mysli bankovky 1918 - 1993. Lze je nějak předobědnávat. Existuje nějaký emisní plán?
A co říkáte na různé nabídky vcelku povedených kopií bankovek na ceninový papír. V nabídce jsou i současné kopie bankovek na ceninovém papíru. Není tohle již za hranou a kde k tomu ti prodávající přijdou?

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
11. 3. 2023, 18:49

Pokud se jedna o kopie neplatnych bankovek a bankovka je nejakym textem, jakozto kopie oznacena, tak v tom nevidim zadny problem ... A novotisky STC - zalezi, kdo to vydava, zda primo STC nebo zda je to nejaka firma, ktera si pouze u STC objednala tisk. Pak je to dostupne bud primo na webu STC nebo pak casto na webech firem, co to vydavaji ...

Roman25

Uživatel

Zaregistrován:
26. 1. 2023

Vytvořeno:
13. 3. 2023, 08:37

Souhlasím s Lenovo ale asi nezměníme. Na aukru je velké množství bankovek na ceninovém papíře s vodoznakem v konvolutech s poznamkou kopie ale myslím,že pro začínající sběratele to bude past při nákupech. Vždy se najde vykuk,který koupí a rozdělí a bude prodávat samostatně po burzách. Na druhou stranu dobré zakoupit a porovnávat.

Lenovo15

Uživatel

Zaregistrován:
24. 10. 2019

Vytvořeno:
16. 3. 2023, 12:53

Teď mi zrovna přišli nějaké kopie z aukra. Je to od dvou prodejců. Obě na stejném papíře a stejná čísla bankovek. Některé jsou celkem povedené. Samozřejmě pod lupou a na omak je to poznat, ale třeba s 1Kč 1919, bych měl na první pohled problém. Málem jsem si je pomíchal.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.