ja to na jedny strane chapu - ale vysvetli to te minci, ta za nic nemuze. taky je me jasny, ze kdyz nekdo dojde domu s hromadou srotu, tak se mu to po jedne a pomalu cistit chtit nebude (i to mozna sehralo duvod v rychlosti, s jakou se med objevila - cisteni minci rozdilne ryzosti pohromade).
okolnosti neznam, nebudu to dal kritizovat. at se kazdy zamysli sam, co by v takove situaci mohl ci nemohl udelat jinak. asi je vsem jasne, ze jednoho dne, driv nebo pozdeji, se takto vyprzni nejaky vzacny 1/4 ci 1/2 krejcar, rozezere na prach naky fridrich ci jost ci podobne laskominky (krnov, budejovice... je toho vic a drobna mince muze pak mit vetsi cenu nez bezny gros ci tolar) a pak mu s ohledem na vzniklou ztratu dojde, ze napr. nejaky cas potrebny k setrnejsimu zakroku by byval rentabilni byl.
tudiz ja se primlouvam u vsech nalezcu za vic trpelivosti. ne s ohledem na jejich zisky (to je jejich problem), ale s ohledem na ty mince a s ohledem na zachovani historicke informace, kterou nesou a ktera se snadno ztrati (zpusob pokoveni napr. v tomto pripade).
Dobré ráno,je to pravda co píšete,příště radši pošlu první foto at předejdu případné škodě,mě samotného to udivilo jak rychle postříbření zmizelo když sem minci počistil.Zatím se mě to nestalo u žádného z mincí,ta nalepená nebo přirostlá hlína je tam ještě ted,někdy to čistím i 14 dní tyto malé kousky, nespěchám,nepoužívám žádnů chemii,na škaredé mědáky špenát a ty s pěknů patinů někdy ani neumývám i když si je nechávám pro sebe,v každém případě je to pro mě nová zkušenost a rád si nechám poradit v tomto směru.Ještě jednů děkuju.
urcite to bude lepsi postup. ono je to totiz o tom, ze vetsinou se bez rozmyslu vsechno oznacuje za postribrene a ona to proste neni pravda. rada techto falz je pocinovana a jsou velmi citliva vuci cisteni.
Valentinianus (malý bronz AE3) bez hodnoty, protože ho nějaké prase vzalo útokem ocelovým kartáčkem. Takové se podávají na e-bayi v průměru za 2 dolary a ještě je nikdo nechce.
Druhá bude řecká, ale Řeckem se nezabývám. Taky ale nečekej žádný zázrak
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.