Tak kdyz jeden "chytry pravnik" navrhuje zrusit tvrde y, kam bychom se s cestinou dostali?
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-jazyk-pravopis-gramatiky-i-y.A200520_202041_domaci_cern
byla na to i reakce, to jsem se pobavil ...
Ivo martinec: Poďekováňí panu kolegovi koudelkovi
sradosťí fsrci sem si přečetl inovativňí ideu kolegi koudelki konečňe reformovat ten nešťastňe složití českí pravopis podle hesla „piš jak slišíš“je uš vážňe nejviší čas abisme si konečňe otpustili přeťežovat žáki že mají psát ňeco co nesliší a přemíšlet o jakíchsi zbitečních pravidlech gdiš si přeci všichňi stejňe rozumíme a múžeme psát jen co slišíme akorát je nerozumní rušit jen hloupí trdí „y“a „ů“ ale je potřeba dúsledňe zlikvidovat všecky pozústatki minulosti
Slušně jsem se omluvil za svoji chybu a neznalost. Nechápu proto reakce (chybotisky) a už vůbec nerozumím poznámce (Pavel_III) o psaní blbé angličtiny. Jistě každý ví, že pokud chcete získávat větší šíři znalostí, že se neobejde bez angličtiny. Nemyslím si, že dalekosáhlým rozebíráním mé původní poznámky nečeho dosáhneme.
Asi stejne jako byla notafilie pred mnoha lety oznacovana jako plevel v numismatice, dneska je situace ponekud jina ...
Bylo sympatické vidět Vaši starost o náš jazyk, ale pro mě jste to vzápětí "zabil" spojením "To Fidzi". Upřímně mě zajímalo, proč jste nenapsal Fidžimu nebo pro Fidžiho. Obyčejná zvídavá otázka, nic víc v tom nehledejte.
O 2 (slovy dva) příspěvky výš máš odkaz na chytrého, co chce rušit "Y".
Tomu se nedivím. Český právnický jazyk je zmatený a nelogický už přes 120 let. Když dojde k uvolnění pravidel psaní y/i tak se úroveň zmatení a neglogičnosti dále zvýší.
Už se těším, až se bude "soud" dohadovat o významu slova "mít" - ve významu vlastnit nebo vykonávat hygienu.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.