Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

Vytvořeno:
27. 5. 2020, 10:00

Děkuji za upozornění. Máte pravdu, podíval jsem se do příslušné literatury i na doporučené stránky. To Fidži - omlouvám se. Děkuji za pochopení.

Zdravím Vás,

nedá mi to nepřipojit svoji poznámku.
Proč "to Fidži"?? Není to české fórum? Proč ne normálně prachsprostě hezky česky "Fidžimu"?

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
27. 5. 2020, 11:26

Tak kdyz jeden "chytry pravnik" navrhuje zrusit tvrde y, kam bychom se s cestinou dostali?

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-jazyk-pravopis-gramatiky-i-y.A200520_202041_domaci_cern

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
27. 5. 2020, 11:27

byla na to i reakce, to jsem se pobavil ...

Ivo martinec: Poďekováňí panu kolegovi koudelkovi
sradosťí fsrci sem si přečetl inovativňí ideu kolegi koudelki konečňe reformovat ten nešťastňe složití českí pravopis podle hesla „piš jak slišíš“je uš vážňe nejviší čas abisme si konečňe otpustili přeťežovat žáki že mají psát ňeco co nesliší a přemíšlet o jakíchsi zbitečních pravidlech gdiš si přeci všichňi stejňe rozumíme a múžeme psát jen co slišíme akorát je nerozumní rušit jen hloupí trdí „y“a „ů“ ale je potřeba dúsledňe zlikvidovat všecky pozústatki minulosti

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
27. 5. 2020, 20:44

Navrhuju, aby se "piš jak slyšíš" psala ta blbá angličtina!

Kudweis

Uživatel

Zaregistrován:
21. 2. 2020

Vytvořeno:
28. 5. 2020, 11:15

Slušně jsem se omluvil za svoji chybu a neznalost. Nechápu proto reakce (chybotisky) a už vůbec nerozumím poznámce (Pavel_III) o psaní blbé angličtiny. Jistě každý ví, že pokud chcete získávat větší šíři znalostí, že se neobejde bez angličtiny. Nemyslím si, že dalekosáhlým rozebíráním mé původní poznámky nečeho dosáhneme.

jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

Vytvořeno:
28. 5. 2020, 15:51

Do diskuse na těchto stránkách v podstatě nevstupuji. Z mnoha důvodů. Ale při dnešním náhodném otevření polemiky o tiscích typu "0" eurobankovek a reprodukcí označovaných jako "gábrišovky" mi nedá, abych nenapsal svůj subjektivní názor. Zcela souhlasím s tím, že jak nulové eurobankovky tak také gábrišovky jsou v podstatě plevelem v notafilii a nemají v ní co dělat. Navíc souhlasím i s názorem, že gábrišovky jsou na hranici trestněprávní zodpovědnosti. Jenom zcela na okraj bych rád upozornil to Fidži: ve slově byznys se píše "y", nikoli měkké "i"

Asi stejne jako byla notafilie pred mnoha lety oznacovana jako plevel v numismatice, dneska je situace ponekud jina ...

chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

Vytvořeno:
28. 5. 2020, 16:40

Slušně jsem se omluvil za svoji chybu a neznalost. Nechápu proto reakce (chybotisky) a už vůbec nerozumím poznámce (Pavel_III) o psaní blbé angličtiny. Jistě každý ví, že pokud chcete získávat větší šíři znalostí, že se neobejde bez angličtiny. Nemyslím si, že dalekosáhlým rozebíráním mé původní poznámky nečeho dosáhneme.

Bylo sympatické vidět Vaši starost o náš jazyk, ale pro mě jste to vzápětí "zabil" spojením "To Fidzi". Upřímně mě zajímalo, proč jste nenapsal Fidžimu nebo pro Fidžiho. Obyčejná zvídavá otázka, nic víc v tom nehledejte.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
28. 5. 2020, 19:27

O 2 (slovy dva) příspěvky výš máš odkaz na chytrého, co chce rušit "Y".

gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

Vytvořeno:
29. 5. 2020, 07:42

Tak kdyz jeden "chytry pravnik" navrhuje zrusit tvrde y, kam bychom se s cestinou dostali? https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-jazyk-pravopis-gramatiky-i-y.A200520_202041_domaci_cern

Tomu se nedivím. Český právnický jazyk je zmatený a nelogický už přes 120 let. Když dojde k uvolnění pravidel psaní y/i tak se úroveň zmatení a neglogičnosti dále zvýší.

Už se těším, až se bude "soud" dohadovat o významu slova "mít" - ve významu vlastnit nebo vykonávat hygienu.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 5. 2020, 16:59

Jo nebo bý/ít, že? Aneb slavný případ: "Technaři otravují okolí na párty, co s nimi?" "Nechte je být!", odpoví ministr. Ale pologramotný zapisovatel to do rozkazu zapsal takto: "Nechte je bít!", no a to byla ta legendární mlata.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.