Teraz nechápem už ani ja. Ak niekto zbiera obaly zo žuvačiek, servítky, angličáky, souvenir bankovky,... to nie ne zberateľstvo? A čo to potom je? 😲
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
V dnešní době se dá sbírat snad všechno, dokonce i pytlíky na psí exkrementy někdo sbírá, ale jestli to má nějakou sběratelskou hodnotu, to ať posoudí jiní.😉 Každého naplňuje sbírání něčeho jiného a finance v tom hrají hlavní roli, však to sami znáte ze svého sběratelského odvětví.😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Obaly zo žuvačiek, servítky, angličáky, pytlíky na psí exkrementy atd. nemam problem zaradit do sberatelstvi. Ostatne mame Klub sberatelu kuriosit a je obdivuhodne, co vse se da sbirat.
Ale 0eura - to je jen dobry byznys a davova psychoza...
Trochu mi to pripomina firmy, ktere nabizeji pozlacene a postribrene medaile...
Nebo Cinany s jejich kopiemi minci. Povazoval by nekdo sbirani (cinskych) padelku za sberatelstvi?
Nebo kýč vs. umění.
Sbirejte si hosi, co uznate za vhodne, jen jsem napsal svuj nazor, cas oddeli zrno od plev.
numismat@seznam.cz
Jak to vidi nesberatele - viz diskuse k clanku:
numismat@seznam.cz
A ted mi vysvetlete jednu vec - uz davno pradavno se na hradech/zamcich prodavaji suvenyrove mince (za 50-80 Kc kus podle provedeni) a celkem se i sbiraji. A zadana psychoza kolem nich neni. Navic, prodeje jiste prispivaji i na obnovu pamatek.
Podobny koncept melo mit i nula euro - proc to neprobiha stejne? tedy ze stejneho automatu by mohly padat i bankovky, kdyz dojdou, objednaji se dalsi. A pamatkam by to propelo urcite vice, misto limitovane edice 5000ks by se prodalo za nekolik let klidne 50000ks.
Je to dobre vymyslene, vyvola se dojem, ze jde o neco vzacneho a cenneho, vydavatele a spekulanti na tom vydelaji, (pseudo)sberatele techto pseudobankovek jsou jen oběťmi, a cim drive si to uvedomi a vystoupi ze hry, tim lepe.
Kdyby byl naklad vyssi, cena by stagnovala a nikdo by to nechtel. Prave ten spekulativni rust z toho dela fenomen a pritahuje dalsi zajemce (kteri v tom mylne vidi dobrou investici). Porad stejny obchodni model.
Pripomina mi to
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tulipánová_horečka
numismat@seznam.cz
Páni neviem či dosť dobre viete čo tu tak vehementne odsudzujete. Niektoré fantasy bankovky by som si kúpil aj ja... - S Dollar(https://youtu.be/nmtw8grnnUM)
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.