Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 06:20

Ale jo, já se s tebou nehádám. Zdenda asi bude pořád hala-bala. Ale Ty odborníky musí mít především Ty aukční síně (p. Černík)

Tak.

Ale treba u obrazu starych mistru se i v Christies a Sothebys prodalo par falz za desitky milionu dolaru.

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 06:38

Ak sa niekto chce niečomu seriózne venovať, mal by danú problematiku študovať a priebežne sa vzdelávať. Ja sa osobne pri kúpe spolieham vo veľkej väčšine na vlastný úsudok. Je pre mňa druhoradé čo predajca v popise danej položky uvádza. Pre mňa sa môže ktorýkoľvek predajca dušovať o správnosti popisu koľko len chce, ak mám pochybnosti, má smolu. Ak pochybujem, mám kolegov a kamarátov, ktorí sú odborne zdatní a s ktorými to konzultujem.

Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 08:36

Ak sa niekto chce niečomu seriózne venovať, mal by danú problematiku študovať a priebežne sa vzdelávať. Ja sa osobne pri kúpe spolieham vo veľkej väčšine na vlastný úsudok. Je pre mňa druhoradé čo predajca v popise danej položky uvádza. Pre mňa sa môže ktorýkoľvek predajca dušovať o správnosti popisu koľko len chce, ak mám pochybnosti, má smolu. Ak pochybujem, mám kolegov a kamarátov, ktorí sú odborne zdatní a s ktorými to konzultujem.

To ted urcite budu delat taky. Vychazel jsem z chybne premisy, ze velci zavedeni prodejci/aukcni domy tyhle veci nemuzou delat.

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Ynhoj

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2012

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 09:23

Seriózní aukční síň by neměla něco takového dát do oběhu a pokud už ano, tak by měla plně zodpovídat za to co a jak nabízí. Zvláště u položek za desetitisícové/statisícové/milionové sumy. Čím cenější položka tím větší proveření/ověření. Zdenda má peníze a chce je do něčeho vrazit co mu nesežere inflace, proč ne do filatel.vzácností, které hodnotu neztrácejí.... O to horší je potom, když se náhodou "nefilatelista" na koupenou položku zaměří, něco nastuduje a postupem času zjišťuje, že to co koupil je jen něčí vyčůranost z minulosti...Nejvíce se vydělává na neznalosti kupujícího, stačí mrknout na Aukro. Provařit pár set korun je něco jiného než třeba 150.000 Kč. To už by mne nasr.. i kdybych měl na účtu třeba x milionů... Odborník...Jak je vidět, tak se i odborníci zmýlí... Tenkrát vznikala pochybná vydání přetisku 1919 a samozřejmě nezůstalo jen u toho...Kombinace některých známek na "vzácných" celistvostech je do očí bijící a pravděpodobnost, že to tam vylepil např. "dělník ze Žižkova" se rovná téměř nule. Zdenda jako vlastenec chtěl mít něco cenného i z náší země...Bohužel je v tom mnoho nejistých... Kdyby si koupil nějakou vzácnost např. z britských kolonií tak možná paradoxně udělal lépe.

OskarOto

Uživatel

Zaregistrován:
17. 2. 2016

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 13:17

Vzácné celistvosti co Zdenda kupuje, jsou profesionálům známé mnoho let a takové přešlapy jsou asi neomluvitelné. Prostě, nedělají svojí práci dobře. Znalostí jako mají diskutující na fóru asi nikdy nedosáhnu a nákup dražší položky v aukčních domech dopředu diskutovat nechci, spoléhám na poctivost a znalosti obchodníků včetně atestů.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 19:02

Trošku odbočím ale nedá mi to sem nenapísať. Celé je to komplikované. Ja sa snažím ísť cestou, kde sa vyhýbam umelým výtvorom, výrobkom, rôznym odpadom z tlačiarne, ZT vyrobeným na objednávku či biznis atd. Stále tu prízvukujem, že obdobie vzniku našej spoločnej vlasti bolo zlatou érou filatelie a vtedajší obchodníci a zberatelia boli v tej dobe už veľmi fundovaní. Stačí sa začítať do dobovej literatúry...
Dajme tomu: Predstavte si obchodníka či majiteľa aukcie, ktorý by takto striktne stanovil pravidlá prijímania položiek do aukcií či ich predaja. Uvediem len časť materiálu, ktorý by hypoteticky nepredával:
U Hradčan, všetky tie ZT, sútlače ZT, nehotových návrhov, všetky tie vzorce, súkromné neprepážkové či akože ministerské zúbkovania, kvantum vyrobených celistvostí, ktoré poštovú schránku nevideli ani náhodou, celá PČS 1919 by v tomto prípade bola pasé všetky tie žilkované nezmysly, prevrátené obrátené a možno aj vyvrátené pretlače, všetky tie revolučné skautské a sibírske výmysly by sa dostali na vedľajšiu koľaj... Veď tieto vymýšľance tvoria prevažnú väčšinu príjmov obchodníkov, kto by z nich šiel sám proti sebe?

blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 20:24

Ono to má Jozef i svoji druhou stránku, nedával bych vše za vinu jen obchodníkům. Naši sběratelé byly desítky let zvyklí věnovat se pouze známkám Rakouska a po rozpadu Rakousko - Uherska se s velkým nadšením vrhli na naše první známky - Hradčany. Pokud se podíváš do katalogů z té doby, sbíralo se prakticky všechno co trh mohl z těchto známek nabídnout a obchodníci nebyli schopní uspokojovat poptávku. Není se tedy co divit že nastalé poptávky využili obchodníci a jejich dodavatelé - Jaroslav Lešetický spolu se zaměstnanci tiskárny. Vždyť roky se nevědělo nic o nějakých deskových vadách, úředním zoubkování a podobně, prostě sbíralo se vše o čem se doslechli nebo jim přišlo pod ruku. Takže na těch nesmyslech mají svůj nemalý podíl i sběratelé samotní, kde je poptávka, tak v přirozeném prostředí musí s ní ruku v ruce jít i nabídka.

doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 20:29

Áno Jarek, v tomto s tebou súhlasím.

Stan

Uživatel

Zaregistrován:
27. 11. 2014

Vytvořeno:
22. 6. 2017, 22:18

doddie napsal

napsal/a:
Predstavte si obchodníka či majiteľa aukcie, ktorý by takto striktne stanovil pravidlá prijímania položiek do aukcií či ich predaja. Uvediem len časť materiálu, ktorý by hypoteticky nepredával:
U Hradčan, všetky tie ZT, sútlače ZT, nehotových návrhov, všetky tie vzorce, súkromné neprepážkové či akože ministerské zúbkovania, kvantum vyrobených celistvostí, ktoré poštovú schránku nevideli ani náhodou, celá PČS 1919 by v tomto prípade bola pasé všetky tie žilkované nezmysly, prevrátené obrátené a možno aj vyvrátené pretlače, všetky tie revolučné skautské a sibírske výmysly by sa dostali na vedľajšiu koľaj... Veď tieto vymýšľance tvoria prevažnú väčšinu príjmov obchodníkov, kto by z nich šiel sám proti sebe?

No já nevím. Proč by tyhle věci obchodník neprodával vždyt´ co jsi vypsal tak má všechno dannou cenu v katalozích. Ceny v katalogu jsou sice všelijaké ale při aukcích se má sběratel od čeho odrazit a sám se rozhodne zda do toho půjde. O to horší je to s takovou věcí o které je tohle téma. Tzn věc která nemá určenou nějakou cenu ale věc kde se spojuje víc zvláštností ( vylepené známky, razítko pošty a doba jeho použití , datum a další. Tady si musí dát prodávající asi větší pozor.

Ynhoj

Uživatel

Zaregistrován:
13. 8. 2012

Vytvořeno:
23. 6. 2017, 08:36

Ceny u těchto "vzácných materiálů" bych viděl asi takto . . Obchodníky chápu, je poptávka tak je i nabídka. Vůči těmto celistvostem jsem, ale trochu zaujatý a i kdybych ty peníze měl tak si nejsem jist zda bych byl ochoten do něčeho podobného investovat... Katalogy vydává obch.firma, nepůjde sama proti sobě ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.