Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
19. 1. 2008
no ... možná ještě jedna varianta ... početní groš ... v Sasku se počeťáky razily z běžných razidel, jen nebyly stříbrné .... to by vysvětlovalo i ten souběh razidel, který se neobjevuje na běžných groších .. jinak ta razidla k sobě časově sedí ...
Zaregistrován
6. 11. 2008
No tedy z grošových razidel této doby a oblasti početňák neznám, ale německou oblast dělám jen okrajově...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
15. 7. 2007
vyborne, pak se zeptam, zda se pocetni grose (v jakemkoliv obdobi) pokovovavaly (tj. zda se napr. medene pocetnaky postribrovaly)
Zaregistrován
19. 1. 2008
mám jeden početní groš ražený v regulerní mincovně, a ten postříbřený rozhodně není ...... Asi by to bylo proti logice věci, pak už by se jednalo samozřejmě o falzum .... Ale Olivere, po pravdě, jestli chceš nějaké úvahy k tomu groši, tak ale řekni všechno najednou ... nejdřív razidla, co k sobě nesedí, potom pustíš info, že to není stříbrné, potom, že je to postříbřené ..... tak napiš rovnou všechno, co k té minci víš, a třeba nám i sobě ušetříš trošku času ... :-)
Zaregistrován
6. 11. 2008
pouze zcela výjmečně na přelomu 16.-17.století(spíše pozlacení) nebo u novodobých hracích známek, jinak ne...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Zaregistrován
19. 1. 2008
Mosazný (početní) groš ...
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
Vim - chapu, ale k tomuto chovani mam svuj duvod (o tom pokoveni jsem uz ani mluvit nechtel, ale nechtel jsem nereagovat na ty pocetnaky). Davam dohromady clanecek pro Folia (do toho "grosoveho specialu") a nechci zde vse vyklopit... Chtel jsem se ujistit v nazoru, zda kombinace avers a revers je v rozporu s tim, jak vypadaji oficialni razby - a v tom jste mne utvrdili. A za to vam vsem moc dekuji.
O pocetnaku jsem nepremyslel prave z duvodu pokoveni, v tomto pripade dosti specificky provedenemu.
Tim, ze zde nedavam vsechna fakta (a ani fotku) vas nechci tahat za nos - snazim se vse nevykecat, aby i pro nekoho, kdo to zde sleduje, byl prispevek zajimavy. Protoze vim, ze co se misenaku tyce, mam rezervy, ktere si snazim doplnit, tak se ujistuji, ze mi neunikla nejaka ficurka...
Jinak samozrejme clanek minim (mimo zakladniho popisu falza, prilozeni fotky a kresby a vymezeni casoveho horizontu) zamerit predevsim materialove, tj. analyza slozeni, zpusobu pokoveni apod. Do sahodlouhych historickych zaveru se poustet urcite neminim. Bylo by to noseni drivi do lesa a neni to to, co mne v pripade te mince zajima.
Zaregistrován
15. 7. 2007
mozna se zeptam naprosto debilne, ale co te vede k nazoru, ze je to pocetnak?
Zaregistrován
19. 1. 2008
neptáš se vůbec debilně... :-) .... tenhle groš jsem koupil z jedné staré sbírky, a byl k němu přiložený dopis z drážďanského muzea, který to jako počaťák určoval ..... ten dopis i někde mám ...... zkusím ho najít ...
Zaregistrován
15. 7. 2007
muj nazor je, ze mas dobove falzum, z nehoz korozi zmizelo pocinovani. kdyby ses rozhodl o nem neco napsat, pujdu do toho s tebou a udelam ti analyzy vcetne pokusu o nalezeni zbytku pokoveni...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.