Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#1 18. 3. 2009, 11:08

Rád bych znal názory sběratelů na ministerské zoubkování, se kterými se po zveřejnění cen ve Specializovaném katalogu POFIS 2007 na Aukru doslova roztrhnul pytel. Podle mého názoru solidně k tomuto tématu přistupuje Klim z Brna, který ve svém Specializovaném katalogu z r.2002 jasně píše, že zejména řádkové zoubkování 10 1/2, 11 1/2 a 13 3/4 nelze spolehlivě rozlišit od soukromé perforace. Rád bych věděl, i když jsou tyto známky opatřeny znaleckou značkou, podle čeho je znalec rozlišil. Ve všech případech, které jsem viděl, je jako přídavná značka udán pouze rozměr, nikoliv však, že se jedná o ministerské zoubkování. Je to asi alibizmus znalce, potom ovšem nevím, proč na známku svoji značku vůbec dává.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#2 18. 3. 2009, 12:46

Za ministerské zoubkování uznávám nepřepážková zoubkování na známkách
10 a 20h V.kresby a ŘZ 13 3/4:11 1/2 nebo 11 1/2:13 3/4 či 11 1/1:10 3/4. U ostatních perforací je odlišení od soukromých perforací díky velkému množství spíše teoretické v poměru cca 1:500(1000) či podobně(a neuznávám je).
Pravděpodobně by šlo ještě dobře označovat HZ 13 3/4:13 1/2 na hodnotách přepážkou nevydaných, které je relativně dobře odlišitelné...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#3 19. 3. 2009, 09:37

V tomto s Vámi naprosto souhlasím.

Profilový obrázek
Mimozemšťan Skrblík

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2009

#4 19. 3. 2009, 10:05

Jak jsem psal již dříve,jediné ministerské soukromé zoubkování které se dá od sebe poznat je u Řz 11 12,
kde ministerské má otvory roztřepené.Pokud jsou otvory hladké,pak se již jedná o zoubkování soukromá.
Takže se dá poznat ještě u Řz 13 34 : 11 12,11 12 :10 34.A to jen proto,že se používal perforační stroj řádkového zoubkování.Hřebenová soukromá zoubkování rozpoznatelná nejsou,pokud by nepoužívaly větší a nebo menší perforační jehly,což též nemusí být pravda.Jinak se mi povedlo dokončit stať týkající se soukromých zoubkování,t.j.seznam poštovních úřadů používající soukromá zoubkování.Jsou tam shrnuta
literatura Novotného specializovaná příručka pro sběratele známek,Duškova Příručka z roku 1988,Poulíčkovy Padělky poštovních známek,dále příspěvky Rakouského sběratele poštovních známek,který se touto tématikou zabýval ve filatelii,dále sbírka pana Koláře z Chebu,sbírka pana Materny z Aše,sbírka pana Larsena z Chebu,sbírka pana Miloty z Kynšperka nad Ohří,sbírka pana Heinsteina ze Studánky u Aše,a má sbírka,která z velké části pochází z nabídky pana Trojana z Pardubic.Zapomněl jsem ještě na sbírku pana Ondráčka z Chebu.Jinak jsem si dal tu práci a dohledávám i u jakých hodnot se to vyskytlo.Díky padělkům
se mi seznam známek a poštovních úřadů používajících soukromé zoubkování značně rozšířil.Vážným zájemcům mohu poslat v PC fandu programovaný program Hradčany,kde je celá databáze naplněna.Vypisovat to na internet by byla záležitost cca 2 dnů.V čistém stavu jsou známky velmi obtížně rozlišitelné.v pár případech se navíc u soukromého zoubkování vyskytuje i perfin.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#5 19. 3. 2009, 11:43

Mimozemšťan Skrblík napsal/a:

Jak jsem psal již dříve,jediné ministerské soukromé zoubkování které se dá od sebe poznat je u Řz 11 12,
kde ministerské má otvory roztřepené.Pokud jsou otvory hladké,pak se již jedná o zoubkování soukromá.
...

To je nesmysl. Naopak v tomto zoubkování(ŘZ11 1/2) byly použity oficiálně miniálně dvě různé perforovací lišty(řady), které mají ještě často různé drobné odchylky a též je v této velikosti nejvíce soukromých zoubkování. I oficiální perforace této velikosti jsou jak "tupé" tak ostře proražené.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Mimozemšťan Skrblík

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2009

#6 25. 3. 2009, 10:01

Ano.Ale u 120 H se druhý typ s hladkými otvory vyskytuje použitý až po vydání 2 TD.Přesná data,kdy byla vyměněna perforačka Řz 11 12 je uvedena v Monografii č.1 od Dr.Kubáta.Čtěte a pak kritizujte.Původní zděděná perforačka z období Rakouska Uherska má zoubkovácí otvory roztřepené.Výrobnívady tohoto zoubkování by se daly dát dohromady ,pokud dáme dohromady desku 3 H opatřenou touto perforací,kterou si pan Lešetický nechal ozoubkovat pro potřebu ministerstva pošt k rozesílání novoročních pozdravů.
Toto ministerské zoubkování nese domicil Praha 1.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.