Zaregistrován
9. 7. 2013
:mrgreen: 😁 😁
a tohle je podle stejného prodejce citrín !!
https://aukro.cz/citrin-az-zahneda-obelisk-krystal-fantom-brazilie-361-g-top-7061143721
Korunka, nevěř kšeftařům.
Říkám kalcit, a vim proč.
Kalcitu jsou tuny a je v podstatě bezcenný.
Aragonit se lépe a dráž prodává.
Aragonit v krystalech je v přírodě vzácnější, vzniká za specifických podmínek, a pomalu se mění v kalcit.
Stejně tak jsou i záhněd tuny a tuny, levná, až bezcenná, "citrín" se lépe a dráž prodává.
Zaregistrován
9. 7. 2013
A od stejného obchodníka "odborníka":
https://aukro.cz/safir-zeleny-prirodni-nepaleny-sperkovy-kaboson-1-74ct-tanzanie-top-7066025866
Safír Zelený Přírodní nepálený šperkový Kabošon - 1,74ct Tanzanie TOP
- žádný kabošon ale fasetový brus
- žádný TOP ale, alespoň kvalitou zpracování, slušně řečeno šmejd
- šperkový snad, dá se to dát do levného prstýnku a nosit
- zda je nepálený, zda je přírodní, a zda to je vůbec safír se nelze vyjádřit
byla by sleva?? 😁
Zaregistrován
28. 6. 2008
Ano, těžko říct... pravda je, že zrovna tento obchodník tam má nějaké výmysly... kabošon.. no, toho jsem si ani nevšimla.. 😃 😃
Jinak souhlas, aragonit vzniká trošku jinou cestou, i když jsem viděla krásné krystaly zeleného, ale vzhledem k tomu, že u toho žlutého šutru výše jsou v pozadí vidět krychličky....
Pak spíše opravdu ten kalcit... 😉
Zaregistrován
9. 7. 2013
Základ je uvědomit si, že obchodníkovi jde jen o vlastní zisk. To že s něčím někdo kšeftuje, neznamená, že tomu rozumí. Aby laik koupil, napíše se kdejaká blbost.
😎
Zaregistrován
28. 6. 2008
No, na mne to spíše působí, že se v tom moc nevyzná... možná to ani není úmysl
Zaregistrován
28. 6. 2008
Tak jsem mrkla na ebay, pod jakým názvem tyto žluté "aragonity" prodávají a našla jsem název:
Aesthetic Natural Yellow Aragonite Calcite Quartz V-Shape Crystal Mineral
To asi vypovídá za vše.
Už se mi stalo, že jsem si koupila pěknou turmalínovou drůzku z Pakistánu, jen mi neseděla barva krystalů turmalínu- byly až přiliš syté do červena. Vlastně nesedělo skoro nic... . Koupeno samozřejmě jako turmalíny. No, po bližším zkoumání a pátrání jsem zjistila, že je to celkem hezký červnený klinozoisit.
Jinými slovy, někteří lidé kupují v zahraničí šutry a zde je prodávají a nejspíš věří názvům, pod kterými je prodejci nabízí. Takže jak jsem psala, nejspíš v tom ani není úmysl.
Zaregistrován
9. 7. 2013
Jinými slovy, někteří lidé kupují v zahraničí šutry a zde je prodávají a nejspíš věří názvům, pod kterými je prodejci nabízí. Takže jak jsem psala, nejspíš v tom ani není úmysl.
No, já myslím že u obchodníků v tom úmysl je vždy. Už jsi někdy viděla obchodníka, který by se zmýlil ve svůj neprospěch? Který by se zmýlil ve prospěch zákazníka? Úmysl je v trestním právu dvojí, úmysl přímý a úmysl eventuální. Zrovna u těch obchodníků s tím musím vždy počítat. 😁
No nic ve zlým Korunka.
Zdraví kpt.
Zaregistrován
28. 6. 2008
Myslím si, že jim křivdíš.
V čem by mu např. pomohlo, že je něco nazváno kabošon? To je jasná neznalost. S tím kalcitem/aragonitem je to hodně spekulativní. Ani jeden z minerálů není drahokam. Jsou to v podstatě obyč šutry a cena nebude nijak moc rozdílná. Záhněda/citrín... žlutý křemen citrín, hnědý záhněda... viděla jsem to u strašně moc obchodníků...
Tady v podstatě všímáš jednoho, ale osobně si stále myslím, že za tím není úmysl.
Pod jakým názvem to koupí, pod tím to prodává...
Občas také své přebytky prodávám, ale pokud bych se spletla, pak to rozhodně není úmysl, takže bych sem trestní právo netahala.
Co Ti, kdo to kupují?
Tady vynecháváš odpovědnost těch, co to kupují. Předpokládám, že pokud někdo chce něco koupit, zjistí si o tom maximum informací a ví, co kupuje. No a pokud to nedělá a kupuje něco a neví co, pak je to i jeho chyba.
Takže pokud se vrátím k tomu nešťastníkovi, kterého jsem sem vložila, vidím v tom neznalost, ne úmysl.
Zaregistrován
27. 12. 2010
kpt napsal/a:
No, já myslím že u obchodníků v tom úmysl je vždy. Už jsi někdy viděla obchodníka, který by se zmýlil ve svůj neprospěch? Který by se zmýlil ve prospěch zákazníka?
Zdraví kpt.
Já jo. Slušně jsem dotyčnou osobu upozornila, že výsledná cena nesedí.
Ale jak tak čtu tvoje reakce, ty by jsi nejspíše mlčel a ještě by ses pak doma smál jak jsi vydělal a jak jsi to těm zlotřilým obchodníkům nandal.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
9. 7. 2013
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.