Hoď jsem nějákou minci z tvé sbírky do sbírky zařaditelnou z období MT, předem děkuji😎
WaluigiCZ napsal/a:
sorry děkovat nebudu - nedostal jsem odpověď😆 Ptal jsem se na přibližnou hodnotu mincí a dostává se mi odpovědí jako jsou: za kilo, nápis na vratech sběru, atd.😆 😁 😆 😁 😆
http://www.zikasrot.cz/cs/cenik/
ale ale WaluigiCZ neděkuje a dokonce i lže
Mince MT již pár roků nesbírám(nelze vážně sbírat a financovat všechno z běžných výplat...), ale pokud budeš sledovat aukce Aurea nebo ČNS Praha, najdeš jich tam dost... 😉
Jinak občas jsem něco ze sbírky dával dříve do chlubírny...hledej Waluigi, hledej... 😎
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
prave ze dukaz = fakta
dukaz cislo 2) hmotnost ma byt pri prumeru 36 mm a tloustce asi 2,4 mm 24 g
pro objem mince plati V = pi · r^2 · v
v pripade prave mince 3,14159 · 1,8^2 · 0,24 = 2,443 cm3
v tomto pripade 3,14159 · (3,793/2)^2 · 0,226 = 2,554 cm3
to v pripade prave mince dava hustotu: 24 / 2,85 = 9,82 g·cm-3
pro vyse uvedeny padelek je hustota kovu: 17,3 / 2,554 = 6,77 g·cm-3
coz jasne ukazuje, ze i za pouziti takto primitivniho vypoctu jsme v pripade pripade prave mince na hustote spadajici do intervalu hustot slitin Cu (8,92) a Ag (10,49)
v pripade padelku je videt, ze hustota kovu (nejspise slitiny) je velmi nizka a mince nevidela stribro nejspis ani z rychliku...
jen pro doplneni: z vyse vypoctene hustoty vyplyva, ze ryzost prave mince je asi 650/1000 (ve skutecnosti je vyssi a cini 900/1000), na ziskani presnejsiho vypoctu by bylo treba znat objem mince a jeji hmotnost VELMI presne... i tak ale doufam, vypocet jasne ukazuje, ze se jedna o falzum a jesli uz ho vyrobili pred par lety cinani nebo pred sto lety cikani je asi tak trochu banan... btw. proc by pani mela doma zkusebni odrazek?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.