K tomu sbírání a co sbírat, nejdřív bych si možná koupil katalog. Ten Františka Josefa I. vyjde asi na 250,- a to je ve srovnání s cenou mincí které hodláte sbírat pár korun. A uděláte si představu hned kolik vás tam čeká zádrhelů. Já se třeba v současné době snažím dát dohromady základ na korunovou měnu v 0/0. A pro začátečníka to není moc lehký (to co zatím mám je tak 1/0 1/1...)
Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“
Ten dukát Saska asi o trochu více cca 4-5000Kč, ale jak katalog uvádí mince byla se stejným datem ražena nepravidelně až do roku 1812, takže patří mezi relativně běžné. 🙂
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Ano, literaturu se chystám koupit, je toho ale tolik, že se v tom moc neorientuji a zatím zkoukám co je na trhu.
Rád bych si udělal o tomto přehled, takže s výše napsaným souhlasím.
Kdyby měl někdo typ na konkrétní dobrou knihu, budu rád.
Co myslíte tím, že se snažíte dát základ na korunovou měnu v 0/0 ?
Jde jen o firnance ?
U těch 10 a 20K je asi celkem jedno zda rakouská či uherská, mimo lepší ročníky stoji všechny přibližně stejně, t.j. kousek(asi 10-20%) nad cenu zlata ve stavu 1/1. 😉
řekl bych, že mimo finance je často problém sehnat mnohé jinak běžné mince v luxusním stavu 0/0(RL), protože se moc neukazují a protože většina nabízených jako tento stav je ve skutečnosti mnohem horší zachovalosti a jen prodávající se snaži mystifikovat méně znalé... 😐
V souvislosti se zachovalostí 0/0 nebo RL bych se rád zeptal. Jakto, že na aukci Nummus jsou vyvolávací ceny vesměs většiny mincí v zachovalosti 0/0 dražší než RL? Je to tím, že jsou RL méně vzácné než 0/0?
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
foto 11/ 20 marka bězný typ i ročník, cena kousek nad cenu zlata
foto 9/ 5 rubl 1870, cca 10000Kč(8-12), cenu ovlivňuje vždy momentální zájem nákupčích z Ruska
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.