Budu zlý, budu hodně zlý, ale musím zasáhnout.
Věřím, že rady Evropy1 jsou dobře míněné, ale:
- Na tomto fóru sbírají mince lidé pro radost, ne proto, že by chtěli někoho ohromovat svou sbírkou. Sbírková mince je ta, kterou mám ve sbírce. Sběratel a investor bývají často dvě zcela rozdílné postavy.
- Nic jako "špičkový sběratel" neexistuje. Pokud už tento termín použiju, je to pro mě člověk, který má přehled v oblasti historie, peněžního vývoje, techniky výroby, výskytu mincí atd. - a přitom nemusí vlastnit jedinou minci.
3.Některé příspěvky mi připomínají "mravokárství". MUSÍTE mít minci ve sbírce v PERFEKTNÍM STAVU a žádnou jinou. Vše na našich aukcích je špatné...atd. atd.
Můj subjektivní názor je tento: Já se snažím do sbírky zařazovat nadprůměrné kusy a investuji do nich nemalé peníze. Mám pro to několik důvodů. Ale nikdy jsem snad nikomu nenutil v jaké kvalitě si má do sbírky mince pořizovat. Budování sbírky je především o radosti z nového přírůstku. Ať je to dukát v ražebním lesku nebo nedoražený a otřelý krejcar.
Se zaujetím jsem četl příspěvky o výrobní technice, o výskytu mincí...zbytek je bohužel pouhá omáčka, kterou si mohu přečíst v Základech numismatiky od paní Nohejlové - Prátové.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

nez jsem stihl zareagovat, mnohe bylo receno a musim uznat, ze i lepe, protoze uprimne - mne uz dochazi repertoar...
no a zbytek:
Evropa1 napsal/a:
Já jsem zde byl vyzván kolegem Oliverem o vysvětlení sběratelských témat. To jsem učinil a z daných mantinelů jsem se ani o píď neodchýlil. Proč zde tedy padají jiné otázky, které nebyly na pořadu.
Nezlobte se, ja opravdu nemam dojem, ze bych dostal jakoukoliv validni a v praxi pouzitelnou odpoved. Prispevky na teoreticke urovni o tom, jaky dojem mate z one fotky ci aukce jste nedotahl ani jednou do konkretni urovne - jasnym komentarem konkretni mince a jejich vad. To co jste rekl, bylo bud tak obecne, ze se nedalo poprit ani prohlasit za pravdive, nebo tak neurcite, ze neslo ani pochopit. S vyjimkou vasich vyhranenych nazoru tykajicich se temer "narizovani toho, co mame delat". Pouzil jste terminy jako "jiskra" apod. Vite, mozna vas to prekvapi, ale vetsina lidi podle me neni hloupa, aby nepoznala "spickovy" stav, ale proboha, proc by si ho musela nutne kupovat? Protoze to chcete vy? Tajna numismaticka loze? Protoze to chce trh? Nemate snad v umyslu v blizkem horizontu rozprodat sbirku ci jeji cast a umyslne zde spoustite masovou hysterii a shanku po mozna ani neexistujicich stavech? Opravdu vase pocinani nechapu, proc - prosiiiiiim - nepristanete na zemi, nehodite sem nejake klidne cizi mince a neposoudite je? Odborne, s vasimi zkusenostmi?
Vite co? Trosku se to zvrhlo. Dekuji tem, co se neobavali vyjadrit sve nazory. Prosim, nechte lidem jejich svobodu, nediktujte, jak maji sbirat. Presne jak pise jan322 - vase ostatni prispevky, v nichz ukazujete sve hluboke znalosti validni a zajimave jsou - i ja to nekolikrat rekl. Vase nazory na kvalitu a to co mame sbirat jsme vyslechli, nekteri se s nimi ale neztotoznujeme nebo ne uplne. Ti co s vami souhlasi se nejspise nechteji exponovat, mozna se jeste ozvou. Ale to neni dulezite. Padly tu nazory obou stran a nechme to byt.
Prosim, ohodnotte nyni razby kolegy, ktere vystavil. Je to skvela prilezitost, kdy muzeme prejit od teorie k cinum a vymenovat si vzajemne nazory na konkretni mince. To je prinosne, vetsinu zucastnenych to nekam posune.Tak prosim, at to nezapadne:

A když jsem na to poukázal před časem já, tak jsem já byl ten zlý, kterému tu mazali příspěvky. Tenhle mi smažte klidně taky. Teď můžete sami posoudit, kolik Evropových příspěvků je doopravdy přínosem a kolik jen to pouhé omílání toho samého dokola.
Pan Evropa má svojí pravdu a nic jiného neuznává. Na tom by nic nebylo, ale to neustálé vnucování ostatním? Na přímo položené otázky není schopen odpovědět. Možná si myslí, že někomu něco předává, ale dle mého názoru s tímto přístupem většinu lidí odrazuje.

Já už opravdu dál nechci pokračovat v této diskusi, protože mám někdy dojem, že nestojím ani za to, aby si někteří přečetli moje myšlenky, zamysleli se nad nimi a hledali podstatu. Místo toho mě vkládají do úst něco, co jsem nikdy neřekl a na to odmítavě reagují.
Jsem zde stavěn do role někoho, kdo nabádá druhé ke sbírání určité zachovalosti mincí pouze z důvodu ješitnosti a nikoho ani nenapadne, že za mými názory se skrývá snaha ukázat pouze sám sobě, své ješitnosti, že něco dokáži a to formou určitých zásad, které mají svojí váhu.
Naopak si velmi odporujete, protože jste si mohli všimnout, že téměř nikdo zde nemá snahu mince ukazovat, tedy není zde zájem vytahovat se. Některé hezké mince pak hrají roli vědeckého materiálu, protože pouze z nich můžeme získávat původní hmotnost a původní jakost stříbra. To jsou ukazatele, ze kterých poznáme důležité a zásadní informace.
Reagoval jsem zde na všeobecnější téma, kde jsem v žádném případě vyhraněnou formou nezmínil otázku zachovalosti, pouze některé myšlenky, které si může každý sběratel přečíst v knížce pro začátečníky. Jak ale sleduji zachovalost zde následně hraje hlavní roli a samozřejmě s odmítavou reakcí a to někdy v dost vyhraněné podobě. Kdo je na ráně? Samozřejmě, že já. Proč se musíte v této formě vymezovat? Možná by vás mělo napadnout, že mám za sebou účast na více než stovce aukcí, potkal jsem zde některé lidi, držel v ruce spoustu krásných mincí a mám nějaké renomé k této problematice něco zdělit. Místo toho si připadám jako nějaký debil, který tady povídá nějaké nesmysly. Položte si sami otázky, jaké máte se sběratelstvím zkušenosti. jak by některé vaše názory uspěly, ale né zde, na tomto fóru, ale na aukcích před starými pány, kteří sbírají celý život a jestli dovolíte, rozumějí jak otákám sběratelským, tak i numismatickým.
Proto se nedivím, že se sběratelé, zde přítomní, těchto diskusí nechtějí účastnit a na sběratelských akcích jsem nabádán k témuž.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Nemohli.
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/chlubirna-1358
asi 3 600 příspěvků za posledních 5 let. Pokud tomuto říkáte téměř nikdo, pak asi máme trochu rozdílná měřítka.
A další jsou tady:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/chlvbirna-8055
Stejně tak váš dojem, že ukazování mincí = zájem vytahovat se je mylný. Tedy pro někoho to platit může, ale nemůžete to paušalizovat...🙄

Ja se chlubim pomerne casto az je mi to nekdy blbe😃.
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Opakujete sa pane. Ja viem, že opakovanie je matka múdrosti, ale toto už vieme. Navyše sa mi páči, že obaja máme rovnaký vkus na skromnosť... 😁

Pane kolego já vstávám od počítače a tleskám....
promluvil jsi mi z duše.😎

Páni kolegovia ; Europa1 má ako srdcovú záležitosť mince Františka II. určite venuje tej dobe všetku svoju volnú energiu a vytvoril si svoje kritériá na stav mincí.
Nečítam všetky jeho príspevky to je pravda , držím mu však palce nech tak zanietene píše aj nadalej.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Diskutující by si měli povinně přečíst:
www.grecner.cz/astro/komunikace_inet/kom_net_cz.pdf
napsal/a:
Raději dvakrát měřit
Ze studie vyplývá několik doporučení uživatelům internetu.
Při psaní e-mailů či příspěvků do diskusního fóra bychom si měli jasně uvědomit svou tendenci výrazně
přeceňovat schopnosti příjemců pochopit naše zprávy. Mimořádně obezřetní bychom měli být hlavně při
jakémkoliv vtipkování a při vyjadřování jinak běžné ironie a náznaků.
Jednoduchá internetová poučka zní: jestli existuje sebemenší možnost, že příjemce by si mohl zprávu
vyložit jako urážku, skutečně si ji tak vyloží. V běžné komunikaci totiž svou kritiku většinou zmírňujeme
specifickýmě gesty a tónem hlasu. Na internetu však chybí tyto společenské "brzdy" přirozeně tlumící
konflikty.
Stejná rada však platí i pro příjemce zdánlivě zvláštních či urážlivých e-mailů: dříve, než odesílateli ve
vzteku odpovíte, zašlete mu nejprve zcela neutrální e-mail. Přesvědčíte se tak, zda jste si náhodou
„urážlivou“ zprávu nevyložili chybně, přepjatě vztahovačně a v afektu.
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.