Ale numismatika nevyplývá z kvality mincí, ale ze znalostí. Sběratelství někdy nemůže jít vedle sebe s numismatikou. Např. do sbírky mohu zařazovat pouze hezké mince, ale zároveň mohu mít numismatický přehled o zajímavých mincích v horší zachovalosti, které bych si nikdy do sbírky nezařadil.
Znám např. člověka z vašeho oboru zájmu, jehož mince jsou okrasou a zároveň jeho znalosti jsou špičkové. To tedy není numismatik?
Proč se zde stále oháníte termínem mince s ražebním leskem. To jsou pouze vyjímky.
A čím se řídím já? Třeba názorem pro začátečníky, který nabádá k tomu, že rači mít ve sbírce deset hezkých mincí, než sto odřených. To je jistý zákon, který jsem četl i v knihách pro začínající sběratele.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

To opravdu nevím, co čtete:-D
Namátkou z těch knih pro začátečníky:
Obrázky:

Třeba jsem četl toto: "Jsou sbírky, které se vejdou do jedné kapsy a na které se srdce směje a jsou sbírky o tisících kusech, nad kterými by se ale zaradoval jedině kovošrot."
Kde jsem to četl, hledat nebudu. Ale snad tady nebudeme argumentovat touto částí literatury.
Ale asi se budu muset přeorientovat, protože zde májí přednost mince v horší zachovalosti. Proto příště, pokud sem budu zařazovat nějakou ražbu, vyhledám nějakou podstatně odřenou, snad zde bude osazenstvo spokojeno.
Asi mám "smůlu," že se pohybuji mezi sběrateli, kteří preferuji ty "špatné" návyky v podobě vyhledávání hezkých ražeb. Jo člověk se musí stále učit.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

E1: nikdo krásné mince nezatracuje! Každý chce mít ve sbírce mince v co nejhezčích stavech. Ale označovat velmi pěkně zachovalé mince za “brak”, protože existují ještě lépe zachovalé mince a vydávat za jedině správnou zásadu sbírat mince jen v prvotřídní zachovalosti, je, mírně řečeno, nekorektní. (Podobně jako prezentovat minci s nepříliš pěknou patinou za nejexkluzivnější kus:-)) To je ten důvod, proč do této diskuse vůbec vstupuji...
Prosím dávejte sem dál fotky krásně zachovalých mincí, každý se na ně jistě rád podívá a udělá si představu o tom, co je TOP v zachovalosti, jen čtenáře fóra nepřesvědčujte, že jen v takových stavech jsou mince zařaditelné do sbírky, nebo že nerovnoměrná patina je skvost:-) (Mj. si tím vytváříte konkurenci, se kterou se pak můžete utkávat v aukci o ty skvostné kusy, které třeba ještě nemáte.)
Na druhou stranu to zkresluje představu o sběratelství a numismatice... Si uvědomte, kolik lidí můžete od tohohle nádherného, zajímavého, edukativního a vůbec bohulibého koníčku odradit, když si přečte, že jen takto zachovalé mince jsou vhodné do sbírky a pak zjistí, kolik takové stojí, nebo že sbírání hůře zachovalých mincí s nadějí na jejich případnou výměnu časem za lépe zachovalé kusy je hloupost... I sbírka mincí v běžných stavech zachovalosti má svoji hodnotu... Jak jste sám o několik příspěvků výše napsal, důležité jsou ty znalosti a vědomosti, které numismatika s sebou přináší a jejich úroveň na zachovalosti mincí ve sbírce opravdu nezáleží.

Přesně, pořídit si na ukázku třeba takového Václava IV. v špičkové kvalitě, málo okrájeného a se zachovanými vnějšími opisy, jsem nechtěl, protože to už je úplně jiná mince, než tehdy obíhala. Takový exot.
S touhle duhovkou, co se na ni nesmí sáhnout, mi to přijde podobné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.