Přesně tak...je každého věc, zda chce mít ve sbírce přes 70 skoro stejných zlatníků F.J.I nebo 60 téměř totožných 3 krejcarů Františka I....např. mě osobně tento způsob sbírání už dávno přestal oslovovat a proto nemám problém se na část sbírky dívat optikou, kterou jste popsal...

Je tady ještě jeden faktor. A to je funkce mozku hledání. To se zkoušelo i na zvířatech. Jedná se o velmi přitažlivý a vzrušující stav. A je celkem jedno co se hledá - takže to mohou být i vzhledově téměř stejné mince.
Jak píše Evropa - tvoří se sbírka, která se nedá jednoduše koupit pěhem půl roku.

Flohmik napsal/a:
...je každého věc, zda chce mít ve sbírce přes 70 skoro stejných zlatníků F.J.I
nebo 60 téměř totožných 3 krejcarů Františka I....
např. mě osobně tento způsob sbírání už dávno přestal oslovovat.
Samozřejmě se v první části shodneme, protože je výsostné právo každého, jaké postupy zvolí. Tak ale jako v případě preferování kvality, tak také v dalších otázkách by měl být každý začínající sběratel srozuměn s celou škálou možností. Bohužel v hodně případech platí, že nejdříve se kupují mince a pak se řeší, zda patří do okruhu konkrétního zájmu sběratele, či cena atd. Pak jsme svědky rychlých změn názorů a preferencí.
V druhé části s vámi nesouhlasím. Čím získáváme více vědomostí, tím zjišťujeme více rozdílností. Přitom se nemusí pouze jednat o typologii, nebo základní technologické postupy, ale o mnohem drobnější věci, které se pro nás stávají zásadní.
Vše je závislé pouze na preferencích. Když jsem začínal sbírat, také jsem primárně preferoval mince a až následně jsem řešil alespoň základní vědomosti o nich. Čas ale postoupil a dnes již v hodně případech je koupená fyzická mince až druhořadá. Na prvním místě jsou otázky, která konkrétní ražba pokládá. Třeba jsem došel do stádia nelogického stavu, kdy platí, že čím toho víme více, tím zjišťujeme, že toho víme méně. Prostě mě samotné mince již nestačí. Z toho plyne, že právě v otázce, co nás oslovuje, budeme v zásadním rozporu. Ale to je zcela normální.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.