Všiml jsem si, že v zahraničních a to hlavně ve švýcarských aukcích jsou dražené mince s nejrůznějšími pomůckami, které mají chránit hranu mince před dotyky. Jsou to úchyty, ale i celistvé kroužky, které zakrývají část, nebo celou hranu a jdou nepatrně přes okraj. Nejsem zastáncem takových ochran a nerozumím ani tomu, že pokud bych si chtěl před aukcí prohlédnout minci, že by mě bylo znemožněno, abych si prohlédl její hranu, protože její neporušenost považuji za velice důležitou. Má s tím někdo nějaké zkušenosti a setkali jste se tím i u nás? Děkuji.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

To Evropa1: máte asi na mysli tzv. "slabs" od amerických certifikačních společností jako jsou NGC nebo PCGS. Je to "úchylka" Američanů - myšlenka je taková, že kvalitu a pravost mince ohodnotí třetí osoba ve formě certifikační společnosti. Asi jsou opravdu experti na US mince, ale co se ostatních týče, raději se k tomu nevyjadřuji.

U mincí mimo USA to co je dle nich napsané na popisce krabičky dost často neodpovídá stavu mince...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=493&lot=149
Zde je jedna mince, která dostala tímto kroužkem estetickou ránu, i když se jedná již o moderní minci, ale co například staré tolary. Ještě by mě zajímalo z jakého materiálu jsou tyto vymoženosti vyrobeny a jestli jdou bezproblémově sundat.
Kolegové děkuji za odpovědi.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Sundat je lze pouze mechanickou cestou za použití hrubého násilí...(totálně rozlámat)

U nových mincí cca po roce 1830(moderní strojová ražba) v luxusních stavech bych to chápal používat i jako ochranu proti dalšímu poškození a oxidaci, ale u starších ražeb nikoliv...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.