Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, HeliFox, smith
Tak dejvy nás upresnil. Vďaka za info o platnosti známok. Viem, že pre zlatníkovú menu bolo stanovené dosť dlhé prechodné obdobie 10 rokov. V podstate strieborné i zlaté mince zlatníkovej meny bez problému brali obchodníci až do rozpadu monarchie. A pre laikov až neskutočne znie informácia, že R-U zlatníky boli spolu s R-U korunovou menou povolené ako dočasné platidlá I. ČSR. Ich oficiálna platnosť bola zrušená zákonom v r. 1928 !!!
V známkach však nemám taký prehľad a tak je človek rád za každú informáciu.
Já se při sbírání také vždy rád něco dozvím!I když někdy je to zjistit pravdu jak to vlastně bylo značně těžší.Tady to šlo,literatura určitě existuje a znalých lidí je tu také dost.Ovšem někdy se skutečně neví,a pak se jen hádá.A většinou i pohádá !Přesto mám podobné tajenky rád a myslím,že nám to sbírání zpestřují.A vždy je naděje,že se něco někde objeví a tajenka bude vyluštěna.Pro mě největší rebus je XV krejcar 1686 KB.Děravý a naprasklý s netypickým opisem.Moc by mě zajímalo,co to vlastně je za kotouček.
A je mně zcela jedno zda je ,,echt",nebo falsum.Ale hmatatelný důkaz-fakta zatím nejsou a obávám se,že se pravdu nikdy nedozvím!
Fascinuje mě z jakých destinací se dnes běžně pohledy objevují.Když jsem pohledy již jako kluk sbíral a všude kam jsem se vetřel jsem nějaké somroval,tak úlovky byly pohledy nejspíš od nás.Cizina pak Bulharsko,SSSR,NDR,no zkrátka východní blok.A pokud tam zářil pohled z Itálie,NSR,Francie a nedej bože dokonce z USA,tak to pak očíčka zářily jak baterky tříbuřtovky!Pamatuji si jakou závist vzbudily pohledy z Indie a Ceylonu,které mně matka přinesla ze Škodovky.Byly to pohledy od montérů,kteří v těchto zemích pracovali.
Toto je jedna z mála věcí,kterou dnešním mladým závidím.Nám tenkrát nezbývalo nic jiného než zabalit tele a ject na čundr.Ale taky to bylo krásný!Hlavně jsme byli mladí,zdraví a vše jsme mohli jíst,hodně pít a radovat se i z nepatrných věcí-třeba i z hezkého pohledu!
Uz tyzden nikto nic, tak pridam jednu. Je to zriedkavy zaber na vodarensku vezu v Komarne, ktora stoji dodnes. Rodinne domy v popredi davno zburane. Na zadnej strane s krasnou k.u.k. peciatkou a pekne citatelnym (az trochu dojemnym) textom. Vojak sluziaci v Komarne posiela domov do Ciech detom pozdrav na Vianoce, posiela pohladnicu s DA az v roku 1915. Zaujimava je aj peciatka so zlym rokom (1914 namiesto 1915), ktoru sa zrejme na poste 5 dni nenamahali pretocit🙂
Pre mna priklad idealnej pohladnice do zbierky.
Obrázky:
pohladnice mesta Komárno: http://komarno-pohladnice.blogspot.com
email: komarno.pohladnice@gmail.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.