paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#71 - 23. 11. 2014, 16:37

Prohlížím si právě pohledy na eBay a zaujala mě tato Seidlovka-též esperanto!Asi na tom frankování něco bude.Těch pohlednic takto frankovaných a psaných esperantem jsem už rozhodně viděl více.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#72 - 23. 11. 2014, 17:02

Spíš bych se klonil k názoru, že to byla jakási dobová zvyklost, nevím k čemu dobrá. Máme pár francouzských pohlednic takto frankovaných a esperantem nejsou.

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#73 - 23. 11. 2014, 19:39

Jistě máte pravdu..Pohledy které mají známky vpředu,nejsou všechny psány esperantem(také nějaké mám),ale téměř všechny psané tímto umělým jazykem je tak mají.To je myslím ten rozdíl.
Na té Seidlovce z Kašperských Hor pisatel dokonce upozorňuje pošťáka ,že známka je vpředu.

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#74 - 24. 11. 2014, 11:15

Dnes končí na portálu eBay dražba tohoto velice zajímavého předchůdce klasických pohlednic.Je to ještě korenspondeční lístek s natištěnou 2 kr.známkou,i když v tomto roce se již začínaly známky i lepit.Tyto ,,pohlednice"jsou velmi vyhledávané a jsou proto i patřičně oceněné.

Obrázky:

nuckythompson

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2013

#75 - 27. 11. 2014, 09:38

Prohrábl jsem Francii, našel jsem jeden pohled, který je psán esperantem, a má známku vepředu. Pak mě potěšil i pohled, ve kterém se řeší "Praga aršíky", měsíc před zabráním Sudet.

Obrázky:

Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#76 - 27. 11. 2014, 19:48

nuckythompson-díky za ten pohled s esperantem.
Poslal jsem dotaz na místní kroužek esperanta,ale bohužel žádná reakce.
Ten pohled Pravčické brány-Vorläufer,jak říkají Němci, a jak já neumím správně pojmenovat česky,udělal něco přes 100 euro.Což se mně nezdá zase tolik.Ale ceny pohlednic jdou dolů,takže i na takovém raritním pohledu je to znát.
To řešení aršíků Praga je opravdu typické pro zanícené sběratele.Zajímavý dokument!

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#77 - 27. 11. 2014, 21:19

neviem, ale pohladnice sa nikdy nezbierali ako nejaka investicia , ktorej cena by mala v buducnosti prinasat nejake extra zisky. uspech je vzdy, ked sa preda za kupnu cenu alebo tesne pod nu 🙂
minule ma prekvapila tato pohladnica. cena s poplatkami vyse cca 250 euro .
viac ako napriklad vacsina synagog
Hrušovský hrad

Obrázky:

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

woodmaker

Uživatel

Zaregistrován
12. 1. 2010

#78 - 28. 11. 2014, 00:16

noo veď to... pohľadnice nie sú ako známky s katalógovými cenami... Pri pohľadniciach sa ukáže pravá zberateľská vášeň🙂
Ešte pri továrňach som videl takto vyskočiť ceny... Ale ako som si všimol na tej stránke aj hrady sú celkom populárne...

. . . To, že sa niečomu všeobecne verí, vôbec neznamená, že je to aj pravda. Mýty sú oddávna najväčším ohrozením poznania. Každý, kto má odvahu ich spochybniť, je na dobrej ceste . . .

nuckythompson

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2013

#79 - 28. 11. 2014, 10:06

Co jsem já vysledoval u pohlednic, tak někdy je pravda, že když má sběratel dobrý snímek, o který se bil s jiným sběratelem, tak výsledkem je, že tu pohlednici málokdy prodá za tu cenu, za jakou ji pořídil. Příklad na Aukru: vydraženo za 2350,--, neprodáno, prodejce nezaplatil, vystaveno, prodáno za 545,-- (již zaplaceno). Osobně sleduju trend, že se mnohdy připlácí, zejména u nás v ČR, proto já už tolik u nás nenakupuji. Jinak dát 100 eur za Vorläufer je opravdu dobrá cena, která by u nás mohla být vyšší, ale znám sběratele, kteří by za ni nedali ani desetinu. Osobně nemám doma žádný takovýto kus.
Myslím si, že každý sběratel doufá, že jeho investice nebude úplně marná, ale asi nevydělám, jako sběratel pohlednic, na tom velké peníze, pokud nebudu velkoobchodník s velkým kapitálem, ale mně nejde o vydělání peněz (velkých), ale o sběratelství, hodiny strávené v knihách, mapách...
Můžu konstatovat, že ceny poklesly, a to zejména možnostmi, které přišly s internetem.

Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)

Dracek

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2008

#80 - 28. 11. 2014, 10:49

Neřekl bych, že ceny pohlednic klesly! Naopak se mi zdá, že prodejci na burzách(a v obchodech) i na webu jsou stále nenažranější a už i za běžné věci požadují velmi často hodně nesmyslné ceny.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.