paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#51 - 29. 7. 2014, 22:25

No ono je to v té zotavovně fikaně propojené.Na zadní straně je popis-Genesungsheim für kriegsverletzte Eisenbahner .Unterricht in der Stationsanlage.
Tedy oni se tam nejen uzdravují,ale i učí svému povolání!

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#52 - 5. 8. 2014, 10:22

Vkládám dva obrázky ,které též trochu s I.světovou válkou trochu souvisí.V záplavě pohlednic na 60 let panování FJ,tedy jednoho z aktérů I.světové,mě zaujaly tyto dvě pohlednice.Zhotovil je uznávaný rakouský dvorní fotograf Charles Scolik.Tedy to je jeden z důvodů,proč jsem si pohledy koupil.A druhý důvod je frankatura.Zde by snad poradil nějaký filatelista.Musím se přiznat ,že nikdy před tím jsem podobnou neviděl.Jeden starší sběratel mně kdysi tvrdil,že FJ nebyl na Balkáně moc oblíben a protože pisatel je Chorvat ?, je to snad důvod poměrně složitého vyznámkování,které dokonce překrývá část textu na pohlednici?Bylo by přece daleko snažší nalepit 5 haléřovou známku s FJ.Co myslíte,je to jen náhoda,nebo se v tom skrývá nějaký jinotaj?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#53 - 6. 8. 2014, 04:45
Vkládám dva obrázky ,které též trochu s I.světovou válkou trochu souvisí.V záplavě pohlednic na 60 let panování FJ,tedy jednoho z aktérů I.světové,mě zaujaly tyto dvě pohlednice.Zhotovil je uznávaný rakouský dvorní fotograf Charles Scolik.Tedy to je jeden z důvodů,proč jsem si pohledy koupil.A druhý důvod je frankatura.Zde by snad poradil nějaký filatelista.Musím se přiznat ,že nikdy před tím jsem podobnou neviděl.Jeden starší sběratel mně kdysi tvrdil,že FJ nebyl na Balkáně moc oblíben a protože pisatel je Chorvat ?, je to snad důvod poměrně složitého vyznámkování,které dokonce překrývá část textu na pohlednici?Bylo by přece daleko snažší nalepit 5 haléřovou známku s FJ.Co myslíte,je to jen náhoda,nebo se v tom skrývá nějaký jinotaj? Obrázky: ...

V první řadě je Balkán moc široký pojem, takže už z toho důvodu je zapotřebí to tvrzení nebrat příliš vážně, a v té druhé řadě, Období R-U znamenalo pro mnoho zemí v té oblasti dobu rozkvětu, rozmachu a národního obrození, takže to bude jak kdy a jak u koho. Podle známého cimrmanovského "Pod Rakouskem ještě trpíme, ale dá se to vydržet."

Důvodů proč jsou tam vylepené tyto známky může být víc, nacionalistický (což je ale otázka jaký by mělo smysl přelepovat část textu - pisatel by si to v tomto případě jistě líp rozvrhl, pokud tím nacionalistou nebyl pošťák, ale pokud to je, jestli dobře vidím, odesíláno ze Štýrska, tak tato možnost asi padá), nebo ten, že se na poště potřebovali/chtěli zbavit známek nižších hodnot, případně prostě 5 h zrovna neměli.

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#54 - 6. 8. 2014, 09:59

Já si také myslím,že ty známky nic nacionalistického nepředstavují.Pokud by někdo neměl FJ rád,proč by posílal pohlednice z jeho portrétem,že?Ale skutečně jsem na jiné pohlednici podobné vyfrankování neviděl a těch pohlednic prošlo mýma rukama již dost.Určitá symbolika se pomocí známek vyjadřovala,též se pod známky psaly různé,,tajné" vzkazy a známkomluva byla v té době též celkem populární,ale ty tři známky s portrétem Karla VI a M.Theresie mně nic neříkají.Takže nejspíš náhoda.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#55 - 26. 8. 2014, 02:32

Chlubím se cizím peřím, ale je to nyní v aukci, takže kdyby chtěl, má možnost - vyvolávací cena je 70€ každá. První čumkarta je z roku 1885 a druhá 1888. Je tam ještě třetí z roku 1889 (za 80€), ale tam je vyfocená jen adresní strana a popsáno to je jako "bunter Kopf eines Hundes auf der Textseite, razítko AUSEE IN STEIERMARK. (Proužky jsou problém papíru a skeneru.)

Obrázky:

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#56 - 29. 9. 2014, 16:59

Každému sběrateli udělá radost nový přírůstek a některý obzvlášť! Mně se povedlo sehnat pohled křimického Lobkowiczkého pivovaru.V budově jsem celkem dlouhý čas pracoval,vypadá dnes trochu jinak a krom jiného se zde vyrábí známé křimické zelí.Pohlednic mám stále dost,ale toto jsou ty ,,citovky",se kterými se každý sběratel jen těžko loučí a proto je později prodá,nebo vyhodí už někdo jiný.
A co udělalo radost vám?

Obrázky:

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#57 - 29. 9. 2014, 17:09

pekne, sice nic nepribudlo , ale vzdy ked narazim v aukcii na pohladnice C.K.Železniční a telegrafní pluk spomeniem si na tuto diskusiu

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

nuckythompson

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2013

#58 - 6. 10. 2014, 11:54

Dneska mě potěšila pohlednice zaniklé osady Lochotín u Doupova, s krámkem Alfreda Löwyho, takže je pro mě zajimává i z pohledu judaiky. :-))🙂
http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=131
https://www.youtube.com/watch?v=8dWCEqOO1Hk

Obrázky:

Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)

paully

Uživatel

Zaregistrován
13. 5. 2013

#59 - 9. 10. 2014, 17:49

To je skutečně pěkný a vzácný pohled.Též jsem ho vlastnil,koupil jsem ho omylem jako Lochotín v Plzni.Myslím,že jsem ho za něco vyměnil a od té doby už nikdy neviděl.Zkrátka není to žádná,,běhavka".

nuckythompson

Uživatel

Zaregistrován
12. 10. 2013

#60 - 12. 10. 2014, 08:34
To je skutečně pěkný a vzácný pohled.Též jsem ho vlastnil,koupil jsem ho omylem jako Lochotín v Plzni.Myslím,že jsem ho za něco vyměnil a od té doby už nikdy neviděl.Zkrátka není to žádná,,běhavka".

Zadařilo se, tak jsem si ho koupil. Více takových nákupů!😃

Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.